Zakelijke energie op huisadres als ZZP-er
Wanneer je een eigen onderneming bent gestart gebruik je meer energie dan voorheen, logisch! Je hebt er tenslotte een heel bedrijf bij en dit kost nou eenmaal extra energie. Hierdoor sta je voor de volgende keuze: blijf je gebruik maken van je particuliere energierekening of stap je over op zakelijke energie voor je thuisadres? Maar wat is zakelijke energie precies? Wat komt erbij kijken en hoe maak je de beste afweging? In dit artikel geven wij je de antwoorden die je nodig hebt en helpen wij je bij het maken van de beslissing of je moet overstappen op zakelijke energie.
Wat is zakelijke energie?
Zakelijke energie is de energie die wordt geleverd aan een pand met een zakelijke functie. Dit kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een kantoorruimte, een sportschool, kapperszaak, kledingwinkel maar ook een kantoor aan huis. Als zzp’er kun je een apart energiecontract aanvragen voor jouw kantoor aan huis en overstappen op zakelijke energie. Of je kan gebruik blijven maken van particuliere energie.
Zakelijke of particuliere energie?
Wanneer je een kantoor aan huis hebt is het niet altijd noodzakelijk om over te stappen op zakelijke energie. Een zakelijk energiecontract is namelijk niet altijd goedkoper. Wanneer je thuis bijvoorbeeld alleen vanaf je laptop werkt is particuliere energie hiervoor voldoende. Het gaat er voornamelijk om hoeveel energie jouw bedrijf op jouw huisadres daadwerkelijk gebruikt. Hierna kan je de afweging maken of het noodzakelijk is om over te stappen op zakelijke energie.
Waar moet je opletten wanneer je energie prijzen vergelijkt?
Eerlijk is eerlijk. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven aan je energierekening. Om deze reden moet je verschillende energierekeningen met elkaar vergelijken. Maar let op! Wanneer je particuliere energierekeningen met zakelijke energierekeningen gaat vergelijken worden beide prijzen op een andere manier weergegeven. Het is belangrijk dat je bij het vergelijken niet alleen kijkt naar de prijzen die je in eerste instantie ziet, maar dat je goed let op de volgende bijkomende kosten:
– BTW – Leveringskosten – Netbeheerkosten – Abonnementskosten – Administratiekosten – Overige kosten en overzichten
Neem bij het maken van de vergelijking altijd van beide energierekeningen de totaalprijzen en vergelijk deze met elkaar.
Wanneer stap je over op zakelijke energie?
Nu je de prijzen met elkaar hebt vergeleken weet je of het qua kosten aantrekkelijk is om over te stappen op zakelijke energie. Maar heb je zakelijke energie echt nodig? Het wordt voor jou als zzp’er pas echt aantrekkelijk om over te stappen op zakelijke energie wanneer je veel energie verbruikt. Particuliere huishoudens hebben meestal een energie aansluiting van 3 x 25 ampère en een gasmeter die maximaal 40m^3 gas per uur doorlaat. Een energieaansluiting is de verbinding tussen het energienet van je energieleverancier en de meter in jouw meterkast. De aansluitwaarde hiervan bepaalt hoeveel gas of stroom en door uw aansluiting wordt doorgelaten. Wanneer je voor jouw gestarte onderneming erg veel extra energie gebruikt (bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van bepaalde koelinstallaties en gereedschappen) heb je niet genoeg aan een particuliere energie aansluiting. Je kunt dan beter overstappen op zakelijke energie. Wanneer je een kleine onderneming hebt (MKB en ZZP) gebruik je meestal een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère en een gasmeter die meer dan 40m^3 gas per uur doorlaat.
TIP!
Wil je met jouw zakelijke energiecontract meewerken aan een beter milieu? Kies dan voor energie aanbieder die zijn energie verkrijgt door middel van windenergie en zonne-energie!Btw aftrekbaar:
Een zakelijke energierekening heeft zo zijn voordelen. Wanneer je een apart kantoor aan huis hebt kun je bijvoorbeeld de BTW van je energiekosten aftrekken van de belasting. Maar let op: dit geldt alleen voor de energie die je gebruikt voor jouw kantoor aan huis. Wanneer je stoom voor particulier gebruik gebruikt mag je deze uiteraard niet van de BTW aftrekken. Kijk op onze pagina kantoor aan huis welke regels er hier precies voor gelden.
Tip!
Als ondernemer moet je erg veel regelen. Dit weten wij als geen ander. Het is aan te raden om je boekhouding online te doen. Dit is veel overzichtelijker dan al het papierwerk en het scheelt een hoop tijd.
Kies je voor een vast of variabel energiecontract?
Wanneer je hebt gekozen voor zakelijke energie is er nog een keuze die je moet maken: Kies je voor een vast of variabel energiecontract?
Een vast energiecontract:
Bij een vast energiecontract spreek je van tevoren je contractprijzen af en bepaal je van tevoren hoe lang je dit contract afneemt. Het voordeel hiervan is dat je van te voren weet wat je energiekosten worden omdat deze vast staan. Het is handig om een vast energiecontract te nemen wanneer je veel energie gebruikt en het contact voor een langere tijd wilt afsluiten.
Een variabel energiecontract:
Bij een variabel energiecontract staat de prijs die je voor je energiecontract betaald niet vast. De prijs van het energiecontract past zich in dit geval aan op de prijs voor energie op de markt. Dit kan voor jou twee kanten uitpakken: Wanneer de prijzen op de markt dalen ben je voordeliger uit dan wanneer je een vast contract hebt afgesloten. Wanneer de energieprijzen op de markt stijgen ben jij duurder uit dan bij een vast contract. Dit is dus een gok die je neemt.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]