Meteen naar de inhoud

Maatschap

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Maatschap

Je kiest voor een maatschap als je jouw beroep samen met anderen (de maten) wilt uitvoeren als een zelfstandig ondernemer. Je beoefent jouw beroep met jouw partners onder een gemeenschappelijke naam. Elke partner brengt iets in, zoals arbeid, geld of goederen. Deze rechtsvorm is gericht op het financiële voordeel. Je deelt dit voordeel (de winst) met jouw partners.

 

 

Afspraken

De onderlinge afspraken worden vastgesteld in een maatschapscontract, dit is overigens niet verplicht maar wel erg handig om te doen! De Belastingdienst en zakenpartners zien dit contract namelijk vaak als een bewijsmiddel. Je maakt hier afspraken zoals de inbreng van ieder, hoe je de winst gaat verdelen en de verdeling van de bevoegdheden. Echter zitten aan dit contract helaas wel wat beperkingen: het is namelijk niet mogelijk om één van de partners (maten) uit te sluiten in de winstverdeling.

 

 

Aansprakelijkheid

Deze ondernemingsvorm heeft geen rechtspersoonlijkheid. Veel maatschappen zijn opgericht door personen met een vrij beroep, zoals artsen of fysiotherapeuten. Over het algemeen ben jij niet aansprakelijk voor jouw partners, je gaat alleen verplichtingen aan voor jezelf. Echter, je kunt wel aansprakelijk worden voor de schulden van de maatschap:

– Als de maten elkaar in het maatschapscontract een volmacht hebben gegeven
– Als de maten samen hebben besloten een handeling of een transactie te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een ruimte.
Als jij onbevoegd handelt, dan zijn de anderen niet aansprakelijk.

 

 

Stille- en openbare maatschap

In Nederland hebben wij twee verschillende vormen van een maatschap, namelijk een stille- en een openbare maatschap. Zij geven de mogelijkheid om bepaalde beroepsgroepen te laten samenwerken voor een bepaald doel of bepaalde zaken.

 

Stille maatschap

Een stille maatschap wil zeggen dat jij jouw eigen praktijk hebt met jouw eigen naam. Je kunt gezamenlijk personeel aannemen en ook je eigen gespecialiseerde apparatuur aanschaffen. Iedere maatschap is hierbij voordeliger uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende doktoren die samen in hetzelfde gebouw werken. Zij hebben ieder hun eigen praktijk maar delen algemene kosten, zoals de secretaresse die zij gezamenlijk hebben in het gebouw. Het is dus niet één firma.

 

Openbare maatschap

Een openbare maatschap wil zeggen dat je deelneemt aan het rechtsverkeer, maar wel onder een gemeenschappelijke naam. Een openbare maatschap heeft daarbij ook kenmerken van een Vennootschap onder firma, bij een maatschap ben je echter niet aansprakelijk voor elkaars beslissingen en bestuur. Bij een openbare maatschap kun je denken aan advocaten die ieder voor zich werken, maar wel onder dezelfde bedrijfsnaam.

 

 

Kamer van Koophandel

Als je wil kiezen voor de rechtsvorm openbare maatschap, dan moet jij jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor deze inschrijving hoef je geen geld te betalen, mits dit eenmalig is.
Als stille maatschap hoef jij je niet in te schrijven bij Kamer van Koophandel.

 

 

Voordelen

– De belasting ziet jou als een zelfstandige ondernemer, je hebt dus recht op een belastingvoordeel.
– Gemakkelijk op te richten
– Je hebt de mogelijkheid om personeel aan te nemen
– Na je 65e krijg je AOW
– Je kunt profijt hebben van de inbreng van andere maten, omdat je de winst met elkaar deelt.
– Startkapitaal is niet nodig
– Je bent niet aansprakelijk voor jouw maten, mits je geen andere afspraken hebt gemaakt.

 

 

Nadelen

– Je bent voor een deel aansprakelijk voor je privé-vermogen.
– Je zult je aan de afspraken moeten houden die gemaakt zijn.

 

 

Tips

– Maak je boekhouding makkelijker met online boekhoudprogramma´s. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk hier voor onze vergelijking.

– Als maatschap kun je ervoor kiezen om personeel aan te nemen. Het is dan wel belangrijk om dit ook aan te geven bij de Belastingdienst, omdat zij dan iedere maand een aangifte loonbelasting naar jou kunnen sturen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*