Meteen naar de inhoud

Financiering

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

FINANCIERING

Een idee realiseren en je droom verwezenlijken is één ding maar voldoende financiering om dat te doen is daarvoor noodzakelijk. Of je nu al over (voldoende) vermogen beschikt of nog op zoek bent naar financierings mogelijkheden, op deze pagina vind je een aantal handige tips en ideeën.

 

Eigen vermogen

Beschik je over eigen vermogen? Misschien kan je jouw eigen onderneming volledig of gedeeltelijk zelf financieren.

 

Voordelen
Een voordeel van het gebruiken van eigen vermogen in vergelijking met het lenen van geld bij bijvoorbeeld een bank, is dat je geen rente aan de bank hoeft te betalen. We gaan er natuurlijk niet vanuit maar mocht je bedrijf failliet gaan, dan verlies je uiteindelijk jouw eigen geld maar heb je geen schulden bij de bank of bij investeerders.

 

Type rechtsvorm
Het is wel verstandig om rekening te houden met de rechtsvorm die je kiest en de mate van eigen vermogen die je wilt investeren in jouw eigen onderneming. In het geval dat je namelijk bijvoorbeeld een groot deel of jouw volledige eigen vermogen in een eenmanszaak of VOF wilt investeren, is het belangrijk om te weten dat je dan met jouw privé vermogen aansprakelijk bent. Een BV is een rechtspersoon en als je ervoor kiest om een BV op te richten, dan wordt je privé vermogen over het algemeen los gezien van jouw bedrijf. Mochten de zaken toch niet zo goed verlopen als je had verwacht en jouw bedrijf gaat bijvoorbeeld failliet, dan kunnen bij een BV de schulden (over het algemeen) niet op het privé vermogen worden verhaald. Overigens zijn er wel situaties waarbij je persoonlijk wel aansprakelijk wordt gesteld. Voor meer informatie over verschillende type rechtsvormen kan je kijken op ondernemingsvormen.

 

Lening bij een bank

Mocht je erover nadenken om eventueel een lening of een doorlopend krediet bij een bank af te sluiten, houd dan in gedachte dat er vaak om een ondernemingsplan wordt gevraagd.

 

Factoren die een rol spelen
Een bank bepaalt aan de hand van verschillende factoren, waaronder bijvoorbeeld: risico’s, verwachte inkomsten, geschatte kosten etc., of de bank jou een lening kan verstrekken. Ook zaken als eigen vermogen, bezittingen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

 

Voorwaarden & Condities
Als je een lening bij een bank wil afsluiten, dan is het zeker aan te raden om de voorwaarden en condities van leningen van verschillende banken te vergelijken. Factoren als: afbetalingstermijn, rente percentage, hoogte van de afbetaling per jaar kunnen behoorlijk verschillen. Tevens is het mogelijk dat de voorwaarden voor het afsluiten van een lening bij banken verschillend kunnen zijn. Zo kan het zijn dat je bij de ene bank wel een lening zou kunnen afsluiten op basis van jouw persoonlijke situatie, terwijl een andere bank je aanvraag afkeurt.

 

Andere leningen

Naast of in plaats van het afsluiten van een lening bij een bank, kan je mogelijk ook een investeerder vinden waarbij je een lening kan afsluiten.

 

Familie
Misschien heb je familie, vrienden of kennissen die eventueel wel een bedrag willen lenen. Het is dan natuurlijk wel van groot belang dat je hier goede afspraken over maakt en deze zwart op wit zet. Ook al is deze persoon een bekende, het blijft een zakelijke overeenkomst. En hoe vaak gebeurt het niet dat er ruzies ontstaan door onduidelijke afspraken over dit soort financiële overeenkomsten.

 

Investeerder
Een andere optie is om op zoek te gaan naar een investeerder. Een mogelijkheid daarvoor is via via of bijvoorbeeld doelgericht op internet zoeken naar een investeerder.

 

Subsidies

Heb je al uitgezocht of er subsidies beschikbaar zijn voor jouw type onderneming? Het kan zijn dat er bepaalde subsidies beschikbaar zijn. Afhankelijk van het soort onderneming en de voorwaarden waaraan dient te worden voldaan voor het aanvragen van een bepaalde subsidie kan je hier misschien gebruik van maken. Voor meer informatie omtrent subsidies kan je bijvoorbeeld kijken op antwoordvoorbedrijven.nl.

 

Crowdfunding

Er bestaan websites waarop je jouw ondernemings idee kunt plaatsen en iedereen die wil investeren in jouw plan, kan dat doen. Vaak wordt er wel een minimale inleg vereist. Lees hierover op onze pagina over crowdfunding.

 

Een aantal crowdfunding platforms zijn:

Mkbcrowdfunding.nl
Als startup heb je geen kosten om je idee te plaatsen en als bestaande onderneming betaal je 250 euro. Fijn is dat investeerders al vanaf 20 euro in jouw idee kunnen investeren, waardoor de drempel laag blijft.
Kickstarter.com
Het idee is om creatieve projecten te kunnen realiseren. Zo´n 44% van de ideeën/projecten halen de totale investering binnen.
Oneplanetcrowd.nl
Graag een steentje bijdragen aan de maatschappij? Dan is dit platform een goede keuze om je project op te plaatsen en investeerders aan te trekken.

 

Tips

• Probeer risico’s, dus ook financiële risico’s, zoveel mogelijk te beperken bij het opstarten van jouw eigen bedrijf;
• Vergelijk hier online boekhoudprogramma´s en bespaar tijd en geld;
• Bereken goed door of je de extra maandelijkse lasten (rente en aflossing) kan betalen voordat je een lening afsluit;
• Houd in gedachte dat geld lenen, geld kost. Wees op je hoede als je bij een onbekend bedrijf een te rooskleurig aanbod krijgt voor het lenen van geld.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*