Ga naar de inhoud

Personeel

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

PERSONEEL

Start je een eigen bedrijf en denk je erover om misschien personeel in dienst te nemen? Op eigen onderneming starten vind je meer informatie over verschillende onderwerpen gerelateerd aan personeel.

 

Kosten

Voordat je personeel gaat aannemen, is het handig om er goed overna te denken of het echt noodzakelijk is om personeel in dienst te nemen. Over het algemeen is personeel één van de hoogste kosten posten binnen een bedrijf. Daarom is het handig om eerst te bekijken of er extra werknemers nodig zijn of dat je misschien tijdelijk zelf bepaalde taken kunt uitvoeren.

Is een werknemer haalbaar?
Het is verstandig om af te wegen of het wel of niet efficiënter of effectiever is om een werknemer voor bepaalde taken in te huren. Als je in het begin nog niet veel opdrachten binnen hebt of amper werkzaamheden hebt, dan kun je er voor kiezen om voorlopig zelf alle werkzaamheden voor je rekening te nemen.

Freelance werknemers
Je kunt eventueel nadenken over freelance werknemers. Hierdoor kun je de kosten beter in de hand houden. Ook kun je voor specifieke werkzaamheden een freelancer inhuren.

Wanneer je start met jouw eigen onderneming heb je misschien een website nodig. Als je hier zelf geen handigheid in hebt kun je online iemand zoeken die dit wel kan. Een optie is om bijvoorbeeld je eigen ´wedstrijd´ uit te zetten en dan de ´beste ontwerper´ te betalen voor het ontwerp. Voor meer informatie kan je kijken op Brandsupply.

Verder zijn er op internet veel mensen die hun diensten aanbieden. Dit zijn vaak freelancers. Ook wel zzp-ers genoemd. Kijk bijvoorbeeld eens op de website Hoofdkraan.nl. Hier kun jij zelf een oproep plaatsen. Mensen kunnen vervolgens een offerte versturen en jullie kunnen eventueel een samenwerking aangaan.

 

Selecteren

Voordat je werknemers kan gaan selecteren is het handig om een aantal selectiecriteria op te stellen. Deze selectiecriteria zijn afhankelijk van de sector, het type bedrijf maar natuurlijk ook van de functie. Het opstellen van een functiebeschrijving kan handig zijn om te gebruiken bij diverse werving en selectie websites.

Selectieproces uitbesteden?
Als je zelf je personeel selecteert, in plaats van dit uitbesteedt aan een gespecialiseerd bedrijf, bespaar je veel geld. Het kost je daarentegen wel veel tijd. Wanneer je ervoor kiest om zelf personeel te selecteren kan het handig zijn om je te verdiepen in het selectieproces. Want waar let je nu op bij het vinden van een goede kandidaat?

Boek
In het boek: “Professioneel personeel selecteren” vind je veel bruikbare informatie en concrete tips om succesvol personeel te selecteren. Voor meer informatie kun je kijken op: Professioneel Personeel selecteren.

Online werknemers selecteren
Een gemakkelijke manier om werknemers te selecteren is online. Van tevoren kun je rustig nadenken over welke kwaliteiten jouw werknemer moet beschikken. Maak vooraf een ´wishlist´ en bepaal van tevoren wat voor salaris je iemand kunt bieden. Bedenk ook van tevoren of je iemand zoekt met enige werkervaring of dat ´een groentje in het vak´ ook de vacature mag vervullen. Handige websites die je kunt raadplegen of kunt gebruiken om je vacature te plaatsen is bijvoorbeeld monsterboard.

Andere website die je kunt raadplegen of een oproep kunt plaatsen zijn;

Studentenwerk, voor flexibel inzetbare hongeropgeleide jonge mensen.
Jobzone, waar je gemakkelijk en snel een vacature kunt plaatsen voor uiteenlopende werkzaamheden.

 Beschrijf in de vacature duidelijk wat je zoekt. Hierdoor kun je alvast het kaf van het koren scheiden. Het kost namelijk enorm veel tijd en energie ( en dus ook geld) als jij allerlei cv´s en motivatiebrieven moet beoordele van mensen die bij voorbaat niet voldoen aan je wensen.

Laat de sollicitanten ook altijd een motivatiebrief versturen. Aan iemands schrijfstijl en de inhoud van de brief kun je al veel aflezen.

 

Werving en selectiebureau

Ook kun je er voor kiezen om een werving en selectie bureau in te huren. Een werving en selectie bureau gaat aan de hand van jouw criteria op zoek naar een geschikte kandidaat voor de functie. Dit bespaard jou enorm veel tijd. Ook zijn deze mensen gespecialiseerd in het zoeken en beoordelen van mensen en hun capaciteiten. Het nadeel is vaak wel dat je hier geld voor moet betalen. op werving-selectie.startpagina.nl kun je verschillende bureau´s benaderen die jou kunnen helpen.

Stagiaires
Wanneer je geen groot budget hebt en dus eigenlijk financieel gezien, niet in staat bent om iemand aan te nemen dan kan een stagiaire een uitkomst zijn. Soms is een stagevergoeding niet eens een vereiste. Vaak zijn ze erg gemotiveerd omdat dit een onderdeel is van hun opleiding en ze de stage met een voldoende moeten voltooien. Let er wel op, dat je tijd kwijt bent aan het begeleiden van de stagiair en dat het van belang is dat de stageperiode ook leerzaam is.
Stagiaires kun je via verschillende websites vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een vacature plaatsten op;

Stagemarkt, hier vind je jongeren die op mbo niveau een leerbedrijf zoeken.
Stage.nl, hier kun je een vacature plaatse wanneer je stagiaires en afstudeerders zoekt.
Stagemonitor is een enorm grote website waar veel opdrachtgevers hun vacature voor stagiaires plaatsen. Het is een erg bekende website en je zult dan ook gegarandeerd een geschikte kandidaat vinden.

 

Salaris bepalen

Het salaris van jouw nieuwe werknemer of werknemers kan je op verschillende manieren aanpakken. Een mogelijkheid is om te kijken wat het minimum wettelijk vastgestelde loon is.

Aan de hand van onder andere het opleidingsniveau en werkervaring kan je een salaris bepalen. Een andere mogelijkheid is om op verschillende vacaturesites en andere gerelateerde websites te kijken naar hoeveel de gemiddelde salarissen zijn van vergelijkbare functies. Houd er wel rekening mee dat je niet onder het minimaal vereiste salaris gaat zitten. Je bent dit namelijk verplicht te betalen.Voor meer informatie over salarissen kan je kijken op:

Nationale beroepengids
Rijksoverheid

 

Loonadministratie

Loonadministratie kan soms best ingewikkeld zijn doordat je te maken krijgt met bepaalde loonheffingen, vakantiedagen, ziekte van jouw werknemer, vervoer en reiskosten van jouw werknemer maar ook heffingskortingen en nog veel meer. Op de website van de belastingdienst kan je meer informatie vinden omtrent de loonadministratie:

Belastingdienst
In het geval dat je meerdere werknemers in dienst neemt, dan kan het zijn dat je veel tijd kwijt bent aan de loonadministratie. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

 

Tips

– Als starter ben je naast je personeel ook druk met je boekhouding. Gelukkig bestaan er boekhoudsoftware, die het doen van je boekhouding makkelijker maken. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.
 
– Aangezien personeelskosten vaak de grootste kostenpost zijn binnen een bedrijf, is het zeker aan te raden, als je je eigen bedrijf start, om eerst te kijken naar de mogelijkheden om de taken zelf uit te voeren. Dit kan jou veel kosten besparen. Na het opstarten van jouw bedrijf kun je kijken of de zaken lopen zoals je bedacht had. Daarna kun je er altijd nog voor kiezen om personeel in dienst te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*