Meteen naar de inhoud

Crowdfunding

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van financiering dat in Nederland sterk in opkomst is: in het jaar 2015 zijn ongeveer €100 miljoen kredietbehoeften van zowel beginnend ondernemers, particulieren maar ook stichtingen op deze manier gefinancierd. Ten opzichte van 2014 zijn de investeringen zelfs verdubbeld! In de rest van de wereld is in totaal zo’n €30 miljard bij de crowd opgehaald. Wat is crowdfunding precies? En wat maakt deze financieringsvorm zo populair?  

Wat is crowdfunding precies?

Crowdfunding biedt ondernemers, maar ook particulieren of bijvoorbeeld stichtingen, de mogelijkheid nieuwe of bestaande initiatieven en projecten via het grote publiek (de crowd) te financieren. Crowdfunding heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een volwaardig aanvulling op de bankfinanciering.   Crowdfunding vindt met name online plaats via professionele platformen als Kickstarter of Indiegogo. Ook zijn er meer specifieke platformen die zich richten op bijvoorbeeld kunst, muziek of tuinbouw.  

Welke vormen van crowdfunding bestaan er?

Crowdfunding kan worden gedaan in de vorm, of een combinatie van vormen, van: – Een donatie zonder dat daar iets tegenover staat. Deze vorm van investering is puur altruïstisch; – Een investering waar een niet-financiële tegenprestatie tegenover staat, ook wel sponsoring genoemd. Je ontvangt bijvoorbeeld het product dat ontwikkeld gaat worden, de dienst, een concertticket of een naamsvermelding in de nieuw te openen zaak; – Een investering in de vorm van een lening; – Een investering in de vorm van een converteerbare lening. Deze lening kan vervolgens worden omgezet in aandelen; – Een investering in de vorm van aandelen. De vergoeding is in dit geval afhankelijk van de behaalde resultaten.  

Wat zijn de voordelen van crowdfunding?

Crowdfunding is een laagdrempelige wijze van financieren: vrijwel iedereen kan een steentje bijdragen op het moment dat zij geloven in jouw idee of product of investeringsmogelijkheden zien. De investering kan variëren van €1 tot duizenden euro’s. Daarnaast creëer je met crowdfunding: – Naamsbekendheid; – Betrokkenheid bij je project: zowel bestaande klanten worden nader aan je onderneming of project gebonden en via de crowdfunding bereik je ook nieuw publiek. Investeerders kunnen zelfs uitgroeien tot ambassadeurs van de onderneming of het project; – Crowdfunding ook een goede manier om te testen of er behoefte bestaat aan wat je aan gaat bieden: marktonderzoek; – Crowdfunding kan onderdeel uitmaken van je online marketingstrategie om het project te vermarkten; – Crowdfunding springt in op de verandering van de behoeften van mensen: online focus, oog voor deeleconomieën in opkomst, sterkere hang naar transparantie en een groeiende behoefte tot community building.  

Alleen voor startende ondernemers?

Om gelijk een groot misverstand uit de wereld te helpen: crowdfunding is niet alleen interessant en geschikt voor start-ups van startende ondernemers. Crowdfunding kan voor een verscheidenheid aan doeleinden worden ingezet: – Onderzoek & ontwikkeling; – Herfinanciering; – Internationale groei; – Bedrijfsovernames.  

Online boekhouding

Heb je als ondernemer geen zin om veel tijd en moeite te steken in je boekhouding? Dan zijn er gelukkig vele online boekhoudprogramma´s die de boekhouding veel makkelijker voor je maken! Kijk hier voor een overzicht van online boekhoudprogramma´s

.   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]