Meteen naar de inhoud

Eenmanszaak

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

EENMANSZAAK

Over het algemeen begint een startende ondernemer vaak met een eenmanszaak. Een eenmanszaak is namelijk makkelijk en eenvoudig op te richten. Het maakt in deze rechtsvorm niet uit of je een ZZP’er of freelancer bent. Met een eenmanszaak is er één persoon de eigenaar van het bedrijf en heb je ook de optie om met eigen personeel werken.

 

De oprichting

Het oprichten van een eenmanszaak is redelijk eenvoudig, je hoeft je namelijk alleen in te schrijven in het Handelsregister van de KvK. Je kunt maximaal één eenmanszaak oprichten, deze eenmanszaak kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestingen hebben. Een eenmanszaak wilt niet zeggen dat er maar één iemand werkt in het bedrijf, het wilt zeggen dat er hooguit maar één eigenaar is. Als er meerdere eigenaren zijn, dan kun je kiezen voor een vorm die vergelijkbaar is, namelijk een vennootschap onder firma.
 

Om een eenmanszaak op te richten dien je het formulier ‘eenmanszaak oprichten’ van de Kamer van Koophandel in te vullen. Hier dien je jouw bedrijfsnaam, persoonlijk adres, werkplaats en een korte beschrijving van je bedrijf en wat je gaat doen op in te vullen. Hiermee ga je naar de Kamer van Koophandel die vervolgens alles controleren, je dient de kosten van het opstarten van een eenmanszaak te betalen (dit verschilt per gemeente, meestal rond de € 50) en klaar is kees!

 

Aansprakelijkheid

Helaas is er geen onderscheid tussen jouw zakelijk vermogen en privé vermogen, een eenmanszaak heeft dus geen rechtspersoonlijkheid. Je bent persoonlijk aansprakelijk voor al jouw handelingen en financiën van de eenmanszaak. Ook jouw partner is hierdoor volledig aansprakelijk voor eventuele schulden van de eenmanszaak, tenzij je goede huwelijkse voorwaarden hebt.

 

Tip! Online boekhoudprogramma´s

Bij het starten van een eenmanszaak om als ZZP-er aan de slag te gaan is het onderdeel van boekhouding misschien het minst leuk om mee bezig te zijn. Gelukkig zijn er online boekhoudprogramma´s vaak met een app die facturatie, administratie en belastingaangifte heel makkelijk maken. Voor starters zijn deze programma´s het eerste jaar zelfs gratis. Wij hebben deze programma´s getest en met elkaar vergeleken. Kijk hier voor onze bevindingen.

 

Voordelen

– Makkelijk op te richten
– Er is weinig papierwerk
– Je kan gebruik maken van veel verschillende aftrekposten, mits je voldoet aan de voorwaarden. Een belangrijke aftrekpost is de zelfstandigenaftrek. Klik hier voor de aftrekposten van de eenmanszaak
– De eigenaar valt onder de volgende zorgverzekeringen: AOW, ANW, AWBZ, AKW
– Je kunt zelfstandig handelen
– Geen minimumkapitaal nodig bij de oprichting
– Geen notariële akte nodig

 

Nadelen

– Je bent privé aansprakelijk
– Het is moeilijker om leningen af te sluiten
– Jouw partner is ook hoofdelijk aansprakelijk, mits je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
– Je dient je aanvullend te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en een pensioenvoorziening

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*