Ga naar de inhoud

Coöperatie

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Coöperatie

Heb je wel eens nagedacht om je aan te sluiten bij een coöperatie? Het heeft namelijk veel voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld niet aansprakelijk tot in je eigen vermogen en je hoeft ook geen startbudget te hebben. De leden van een coöperatie hebben hetzelfde belang als jij want nagenoeg altijd komen ze uit dezelfde branche. Op deze pagina gaan we wat dieper in op de coöperatie.

 

Wat is een coöperatie

Een coöperatie werkt met leden en heeft geen aandeelhouders. Vaak werken al deze leden afzonderlijk van elkaar voor hun eigen bedrijf. Echter hebben ze wel gezamenlijk hetzelfde doel. Vaak is dat winst maken met hun eigen onderneming. Leden van een coöperatie kunnen op sommige vlakken daarom samenwerken. Deze samenwerking bestaat uit een coöperatie.

 

Doelen

Ze kunnen gezamenlijk doelen stellen en deze realiseren. Dit zijn vaak doelen die als zelfstandig ondernemer niet haalbaar zouden zijn. Een coöperatie moet helder zijn en goed zijn doelen formuleren. Ook moet er een groot vertrouwen zijn in de leden. Eigenbelang mag nooit voorop staan.

 

Voorbeeld: reclame voor de branche

Een coöperatie kan bijvoorbeeld de belangen van bakkers behartigen. Een bakker heeft niet genoeg budget om reclame te maken voor op tv of in de krant. De bakker sluit zich aan bij mensen die hetzelfde belang hebben, de coöperatie. De bakker betaalt een bedrag en er wordt een reclame voor de branche gemaakt.  Dit kan bijvoorbeeld ook voor andere branches zoals slagers, bloemisten, kappers en groenteboeren. Om ´grotere gezamelijke dingen´ te verwezenlijken is de Coöperatie een uitkomst.

 

Coöperaties verdeeld in 3 groepen

Coöperaties opereren op verschillende manieren. Hieronder staan de belangrijkste werkvormen uiteengezet:

Producten- of dienstencoöperaties: De leden zijn op hetzelfde moment gelijk de werknemers binnen de coöperatie.
Consument en coöperaties: Hierin koopt de coöperatie alle goederen, de leden kunnen vervolgens de goederen van de coöperatie kopen.
Bedrijfscoöperaties: Hierin voeren leden de bedrijvigheid zelf uit. Echter worden de diensten, inkoop en- of verkoop verzorgd door de coöperatie.

 

Voordelen van een coöperatie

– Er is geen vereist bedrag dat je moet bezitten wanneer je start of lid wilt worden van een coöperatie.
– Je zult niet persoonlijk aansprakelijk zijn tot in je privé vermogen.
– Je bent met een coöperatie nagenoeg hetzelfde beschermt als bij een BV of een NV.
– Als een coöperatie winst maakt, dan mag de winst uitgekeerd worden aan de leden.
– Je kunt je gemakkelijk aansluiten bij een coöperatie dit geldt ook voor het uitschrijven.

 

Nadelen van een coöperatie

– Bestuursleden zijn allemaal nauw betrokken bij de werkzaamheden van de coöperatie leden. Een beslissing nemen   wordt hierdoor bemoeilijkt.
– Het eigen belang van een bestuurslid kan soms de overhand nemen. Hiervoor moet gewaakt worden door de andere bestuursleden.
– Het duurt lang voor een coöperatie is opgericht.
– De coöperatie is verplicht, jaarstukken op te stellen.

 

Juridisch en financieel aansprakelijk

Een coöperatie is een zelfstandig rechtspersoon. Zo treed ze ook naar buiten. Dit is bijvoorbeeld ook bij een BV. Als lid van een coöperatie ben je niet aansprakelijk tot op je eigen vermogen. Een crediteur kan dus nooit het eigen vermogen van de leden innen.

 

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. De uitzonderingen gelden voor het bestuur.
Als het bestuur nalatig is geweest met het betalen van (sociale) premies en belasting(en) of zijn werk als bestuurslid heeft verwaarloost, dan is het bestuur wel aansprakelijk. Aansprakelijk tot in het privé vermogen. Ook kan het voorkomen, dat kleine coöperaties borg moeten staan voor een geleend bedrag.

 

Aansprakelijkheid

Het bestuur van een coöperatie moet in zijn staturen ook wettelijk vastleggen hoe de aansprakelijkheid is geregeld. De bestuursleden kunnen kiezen voor:

– UA, uitgesloten aansprakelijkheid
– BA, beperkte aansprakelijkheid
– WA, wettelijke aansprakelijkheid

 

Bekende Nederlandse coöperaties

Om een beeld te schetsen wat voor soorten coöperaties Nederland heeft voorgebracht hebben we hier een paar voorbeelden:

– FrieslandCampina, een zuivel coöperatie. Nederland kent een lange en bloeiende geschiedenis in zuivel. Er zijn daardoor relatief veel zuivel coöperaties ontstaan in de loop der jaren.
– De tuinbouw- en bloemen industrie zijn nagenoeg altijd coöperaties. Een bekende is Bloemenveiling FloraHolland.

 

Voor meer informatie over coöperaties kun je de website coöperatie-advies.nl raadplegen.

 

Tips

Makkelijk en snel boekhouden kan met online boekhoudprogramma´s. Voor starters zijn deze vaak het eerste jaar gratis. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken. Kijk hier voor de resultaten.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*