Meteen naar de inhoud

Belastingvoordeel starters

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Belastingvoordeel starters

Als ondernemer betaal je net als ieder ander belasting. Je kunt als startende ondernemer wel gebruik maken van een aantal interessante startersvoordelen. Dit levert je een fiscaal voordeel op. Hoe dit werkt? Dat leggen we je uit op deze pagina.
Op deze pagina worden de belangrijkste fiscale voordelen voor jou, als startend ondernemer uitgelegd.

 

Wanneer ben je officieel een ondernemer?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. De belastingdienst bepaald namelijk of jij wel of niet een zelfstandig ondernemer bent en niet jij. Je moet aan een paar criteria voldoen en dat zijn de volgende;

– Er wordt gekeken hoeveel opdrachtgevers je hebt. Als zelfstandig ondernemer heb je wisselende werkgevers en een wisselend inkomen en hangt het voortbestaan van je bedrijf niet af van een klein aantal opdrachtgevers.
– De mate van zelfstandigheid. Heb jij veel zeggenschap over jouw werkzaamheden of is het vooral de opdrachtgever die de ordes uitdeelt?
– De mate van continuïteit. Waarborg jij met bepaalde inspanningen ervoor dat jouw bedrijf draaiende blijft?
– Is het doel van jouw onderneming streven naar winst?
– Loop jij (tot in je privévermogen ) het grootste risico indien er iets mis gaat?
– De mate van investeren in jouw eigen onderneming.
– Het uren criterium van 1.225 per jaar dat je bezig bent met je eigen onderneming.

 

Aftrekbare kosten voor ondernemers

Je maakt als startende ondernemer hoogstwaarschijnlijk veel kosten. Dit is niet raar, je bent immers aan het investeren. Het geld zal in het begin nog niet ´binnenstromen´ en zeker gedurende de opstartfase zul je dus veel geld weg zien vloeien. Gelukkig zijn er kosten aftrekbaar van de belasting. Kosten die je maakt ter investering in jouw bedrijf. Je kunt dit aftrekken van de winst. De belastingdienst zal dit nagenoeg altijd goedkeuren. Mocht dit niet het geval zijn, dan zul je hierover bericht krijgen. Bewaar dus alle facturen zorgvuldig. Je weet immers nooit of je verantwoording moet afleggen voor je nieuwe aankopen.

Met een online boekhoudpakket kun je een jaar lang gratis dit goed bijhouden en heb je direct vanaf de start van je bedrijf een goed overzicht in je financiële situatie. Daarnaast kan je via een online boekhoudprogramma direct je belastingaangifte versturen.

Geheel aftrekbaar
Niet alle kosten mag je zomaar aftrekken. Alles dat dienstbaar is voor jouw onderneming komt wel in aanmerking. Sommige kosten mogen in zijn geheel of slechts gedeeltelijk worden afgetrokken. Onder geheel aftrekbare kosten vallen onder andere;

– Huur en inrichtingskosten van jouw kantoor
– Inkt voor in de printer
– Kosten voor het schoonmaken van het kantoor
– Enveloppe, postzegels en potloden
– Een (mobiele) telefoon
– Het reizen per openbaar vervoer, taxi of brommer mits noodzakelijk voor het bedrijf.
– Autohuur
– Hotelovernachtingen
– Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Dit is slechts een kleine selectie van aftrekposten die geheel aftrekbaar zijn.

Gedeeltelijk aftrekbaar
Er zijn ook goederen en diensten die deels aftrekbaar zijn. Dat zijn onder andere;

– Een lunch met een zakenrelatie,
– Verhuiskosten wanneer je thuis werkt.
– Kosten die je maakt in de werkruimte van je privéhuis.

Niet aftrekbaar
Wat absoluut niet aftrekbaar is zijn bijvoorbeeld;

– Geldboetes
– Kleding (mits je geen leeuwentemmer o.i.d. bent en je de kleding niet privé kunt gebruiken.)
– Elektrische apparatuur als je dit voornamelijk voor privé doeleinden gebruikt
– Het halen van een rijbewijs

Aftrekbare kosten bij speur – en ontwikkelingskosten
Is jouw eigen bedrijf gespecialiseerd in het doen van research en development (R&D of S&O) dan kun je in aanmerking komen voor extra aftrekmogelijkheden. Met R&D wordt technisch – en wetenschappelijk onderzoek bedoeld. Ook valt onder R&D technisch – wetenschappelijk onderzoek of ontwikkelingswerk ter bevordering van nieuwe producten.
Het bedrag dat je maximaal mag aftrekken voor R&D werkzaamheden is € 12.310. Indien je de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en niet meer dan twee keer in de vijf voorafgaande kalenderjaren deze aftrek hebt toegepast, dan mag je het bedrag met € 6.157 verhogen.

Let op: Vanaf 1 juli 2014 is deze aftrek alleen nog aan te vragen als je een ´eHerkenning´ hebt. Dit houdt in dat je digitaal geregistreerd bent zodat je je online kunt identificeren.

 

Extra winstvrijstelling voor MKB

Voor de Midden – en Klein Bedrijven (MKB) is er een extra winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling is van kracht nadat je alle andere aftrekposten hebt berekend en van de winst af hebt gehaald.
Het percentage waarover je winstvrijstelling krijgt bedraagt 14 procent. Dit betekent dat van de door jouw behaalde winst (na aftrek van de ondernemingsaftrek) slechts 86 procent belast is. Hoe hoger de winst, hoe groter het voordeel is.

 

Fiscale oudedagsreserve

De oudedagsreserve is een soort spaarpotje. Als zelfstandig ondernemer moet je namelijk zorgen voor je eigen pensioen. De winst die je maakt als startende ondernemer kun je gedeeltelijk vast zetten voor later.
In 2020 is het percentage dat maximaal van de winst gereserveerd mag worden in de oudedagsreserve 9,44%, met een maximum van € 9.218. Na de pensioengerechtigde leeftijd betaal je een lager rentepercentage over jouw inkomen. Een hoog bedrag reserveren voor later is dus financieel voordeliger.

Het is verstandig om direct te beginnen met het opbouwen van een ´spaarpotje´.
Je kunt je namelijk niet aansluiten bij een pensioenfonds en je wilt ook niet op je oude dag berooid uit het raam turen.

 Niet elke onderneming kan een oudedagsreserve creëren. De enige ondernemingsvormen die hiervoor in aanmerking komen zijn;

– Een eenmanszaak
– Een VOF of
– maatschap

 Je moet ook jonger dan 65 jaar zijn om te mogen sparen voor een oudedagsreserve.

 

Kleine ondernemersregeling btw

Wanneer je als kleine ondernemer (ZZP’er) jaarlijks niet meer dan € 20.000,- omzet hebt, dan kun je gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling. Met de kleine ondernemingsregeling kom je in aanmerking voor vermindering van omzetbelasting. Hierdoor wordt de af te dragen btw in zijn geheel kwijtgescholden.

 

Meewerkaftrek

In het opstarten van je eigen onderneming zit veel tijd. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw partner veel uren mee werkt in de onderneming en hier geen salaris voor ontvangt. Als dit het geval is, kun je gebruik maken van de zogenoemde meewerkaftrek. Deze wordt bepaald aan de hand van het aantal uren dat jouw partner meewerkt in de onderneming en de hoogte van de winst die je ontvangt.
Eisen voor het ontvangen van de meewerkaftrek:

– Jouw partner moet minimaal 525 uren werkzaam zijn binnen de onderneming.
– De vergoeding voor deze gewerkte uren was minder dan €5.000, -.
– Er moet een urenadministratie bijgehouden worden.

Tot slot kan er tot maximaal 4 procent van de winst worden afgetrokken. Hieronder zie je een overzicht van het percentage dat in mindering mag worden gebracht als je partner mee heeft gewerkt.
Meegewerkte uren Percentage van de winst

– Tot 525 n.v.t.
– 525 – 875 1.25%
– 875 – 1.225 2%
– 1.225 – 1.750 3%
– 1.750 en meer 4%

 

Stakingsaftrek

Wanneer je beslist om je onderneming te staken dan kom je in aanmerking voor stakingsaftrek. De stakingsaftrek is vastgesteld op een maximaal bedrag van € 3.630, – over de behaalde winst bij de stopzetting van de onderneming.

 

Startersaftrek

De startersaftrek kun je zien als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek is bedoeld voor ondernemers die in het huidige belastingjaar gestart zijn. In 2013 is de startersaftrek vastgesteld op € 2.123, -. Als eigen ondernemer heb je recht op de startersaftrek indien:

– Je ook recht hebt op de zelfstandigenaftrek,
– Je in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2 keer het zelfstandigenaftrek hebt toegepast,
– Je startende ondernemer bent en de afgelopen 5 jaar geen onderneming hebt gehad.

 

Verliesverrekening

Het kan voorkomen dat de door jouw gestarte onderneming niet direct oplevert wat je verwachtte, waardoor je nu mogelijk verlies maakt. Het verlies is dan te verrekenen met het zogeheten Carry back, Carry forward systeem. Je kunt namelijk het verlies verrekenen met de andere inkomsten uit woning en werk in box 1. Bijvoorbeeld met het salaris dat je uit loondienst ontvangt naast je eigen bedrijf. Over het verzamelinkomen uit woning en werk wordt dan belasting berekend.

 

Carry back

Is het verlies zo hoog dat het verzamelinkomen uit werk en woning van dat jaar negatief is, dan mag je dat verrekenen met je belastbare inkomen van de drie voorgaande jaren. Je krijgt dan een teruggaaf van belasting over de vorige jaren.

 

Carry forward

Is de verliesverrekening slechts voor een gedeelte of zelfs niet mogelijk dan mag je het verlies, onder bepaalde voorwaarden, verrekenen met de belastbare inkomens uit woning en werk van de komende zes jaren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*