[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP
Je hebt het idee om een eigen onderneming te starten. Enorm leuk en spannend natuurlijk en wanneer je al even met het idee speelt en aan het oriënteren geslagen bent, heb je gemerkt dat er nog best veel bij komt kijken. Met alleen een goed idee kom je er namelijk niet. De beginfase, waarin je jouw idee voor product of dienst concreet maakt is spannend en inspirerend.
In de fase waarin je idee vorm krijgt en concreet wordt, zul je tegen zaken aanlopen waar je goed overna moet denken. Zo´n zaak, is de rechtsvorm. De keuze van een rechtsvorm kun je niet ineens maken. Je dient namelijk van tevoren te bedenken wat financieel maar ook qua inspraak van derden het verstandigst is.
Stel jezelf de vraag:
Beantwoord van tevoren deze vragen voordat je een rechtsvorm kiest:
– Hoeveel geld heb je nodig om je onderneming van de grond te krijgen?
– Hoeveel geld kun jij zelf inleggen?
– Kies je ervoor aansprakelijk te zijn tot in je privé vermogen?
– Wil jij als enige beslissingsbevoegd zijn of wil jij samen met één of meerdere mensen het
ondernemersavontuur aangaan?
– Zijn aandelen uitgeven aantrekkelijk voor jouw én voor potentiële aandeelhouders?
Maak een verstandige keuze met het oog op de lange termijn. Je kunt namelijk prima de rechtsvorm van je onderneming wijzigen in de toekomst maar dit kost geld en het aanpassen van documenten kost tijd. Tijd die je beter kunt investeren in je product of dienst.
Commanditaire Vennootschap
Een commanditaire vennootschap (CV) een specifieke vorm van een vennootschap onder firma (VOF).
Wat is een VOF
Een VOF kun je gemakkelijk oprichten wanneer je met twee of meer personen een bedrijf wil oprichten. Je kunt dit in Nederland mét of zonder rechtspersoon doen. Een VOF mét rechtspersoon wordt vaak gebruikt wanneer er een tijdelijk project in de planning staat. Bijvoorbeeld bij de bouw van een schip. Doordat een VOF snel en zonder notaris kan worden opgericht en alle vennoten bevoegd zijn in naam van de VOF te handelen is een VOF een van de slimste ondernemingsvormen bij zulk soort tijdelijke projecten.
Bij de oprichting van een VOF is de bijkomstigheid van een notaris dus niet nodig. Je dient wel naar de Kamer van Koophandel te gaan om jouw VOF in te schrijven.
Commanditaire Vennootschap
Maar wat is nu een Commanditaire Vennootschap (CV)? Een CV is eigenlijk nagenoeg hetzelfde als een VOF. Zoals je eerder al kon lezen is een CV een specifieke vorm van een VOF. Het grootste verschil is, is dat je stille vennoten hebt binnen deze ondernemingsvorm. Een stille vennoot kun je ook zien als geldschieter. Ze mogen namelijk alleen een geldbedrag ‘doneren’ maar ze hebben geen inspraak. De stille vennoot of de stille vennoten zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze hebben ingelegd. Wanneer de stille vennoot(en) zich gaan bemoeien met de koers van de onderneming, dan zijn ze geen stille vennoot meer. Ze kunnen daardoor dan ook aansprakelijk zijn tot in hun privé vermogen.
Aansprakelijkheid
Als beherend vennoot van de CV ben je aansprakelijk tot in het privé vermogen.
Over de winst betaal je inkomsten belasting. Doordat je inkomstenbelasting betaalt heb je recht op bepaalde voordelen. Je hebt recht op ondernemers aftrek en een fiscale ondernemersaftrek. De stille vennoot heeft alleen recht op het fiscale voordeel van zijn eigen inbreng.
Direct belasting aangifte via boekhoudprogramma´s
Wist je dat je met een groot aantal online boekhoudprogramma´s direct je belastingaangifte kan doen? Voor starters zijn online boekhoudprogramma´s het eerste jaar vaak gratis. Kijk hier voor onze vergelijking van online boekhoudprogramma´s.
België
In België is een VOF en commanditaire vennootschap op veel punten anders dan de Nederlandse VOF en CV. Neem bovenstaande tekst dan ook zeker niet direct ter harte. In België is de oprichting verbonden aan erg veel eisen. Deze rechtsvorm komt om die reden dan ook erg weinig voor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]