Meteen naar de inhoud

Duurzame bedrijfsvoering: zo doe je dat

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Duurzame bedrijfsvoering: zo doe je dat

Wil jij met je bedrijf bijdragen aan een betere wereld? Een wereld waarin eerlijke handel wordt gedreven, het milieu ontzien wordt en een bijdrage wordt geleverd aan de maatschappij? Een goede balans tussen People, Planet en Profit staat centraal bij een duurzame bedrijfsvoering. Start nu ook met duurzaam ondernemen en profiteer van de vele voordelen. Want voor jou als ondernemer zijn er tal van ‘profits’ als je voor duurzame bedrijfsvoering gaat.

 

Wat is een duurzame bedrijfsvoering?

Als je als ondernemer op een milieubewuste en sociale manier zaken wilt doen, ga je aan de slag met een duurzame bedrijfsvoering. Deze manier van handelen bestaat uit diverse aspecten en kan je kostenbesparingen opleveren. Op ieder vlak van je bedrijf zijn wel veranderingen door te voeren:

 
Productie: Als je producten maakt, kun je zorgen dat deze recyclebaar zijn en dat je productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk verloopt. Hierbij let je er bijvoorbeeld ook op dat jouw productie weinig of geen afval oplevert.

 
Inkoop: Bij het inkopen van allerlei spullen die je nodig hebt voor je bedrijf kun je kiezen voor alternatieven die het milieu minder belasten. Denk hierbij aan andere varianten van koffiebekers, inkt en winkeltasjes.

 
Energie: Elektrische apparatuur wordt steeds zuiniger qua energieverbruik. Op dit vlak kun je flink kosten besparen. Kies voor apparaten die minder elektriciteit nodig hebben en kijk of je geen energie verspilt, bijvoorbeeld door verlichting onnodig te laten branden. Ook loont het om te kijken of je kunt overstappen op groene stroom, bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Het vergelijken van de tarieven van verschillende energieleveranciers kan je daarbij veel voordeel opleveren. Neem het huidige contract van je energieleverancier dus maar eens goed onder de loep en controleer of er een groener, voordeliger contract beschikbaar is.

 
Vervoer en logistiek: Ook het vervoer van en voor mensen en van goederen is vaak op een duurzamere manier te organiseren. Denk aan het rijden met elektrische auto’s en vaker kiezen voor het openbaar vervoer. Ook kun je reizen zo veel mogelijk beperken, door thuiswerken en videoconferenties mogelijk te maken. Hiermee bespaar je veel reiskosten.

 
Bedrijfspand: Wellicht is je bedrijfspand beter te isoleren of kunnen er zonnepanelen op het dak gelegd worden. Het verduurzamen van je kantoor of productielocatie kan leiden tot een energiebesparing. Daarnaast kun je met een milieubewuste inrichting je bijdrage leveren aan een betere maatschappij en een gezond werkklimaat scheppen voor je medewerkers. Dat verhoogt waarschijnlijk ook de productiviteit en het werkplezier van deze mensen.

 

Duurzaam ondernemen loont

Je zult al gauw zien dat jouw onderneming de vruchten plukt van duurzaam ondernemen. Het is erg goed voor je imago en het levert je op diverse vlakken kostenvoordeel op. De overheid stimuleert bedrijven om duurzaam te werk te gaan en daarom kun je gebruikmaken van diverse fiscale en financiële regelingen. Om je handreiking te geven heeft MVO Nederland een handig stappenplan bedacht om te beginnen met een duurzame bedrijfsvoering: MVO steps. Met dit stappenplan duik je er diep in en maak je serieus werk van duurzaamheid in jouw bedrijf. Je kunt ook eenvoudig beginnen en kiezen uit de 100 tips voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Tips

Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan je boekhouding, dan raden we je aan om een online boekhoudprogramma te nemen. Wij hebben er een aantal voor je vergeleken. De resultaten kan je hier vinden.