Meteen naar de inhoud

Omzetbelasting (BTW) ZZP

Als zelfstandig ondernemer ga jij zelf over de aangifte van je btw. Dit is iets waar extra tijd in gaat zitten. Als eigen ondernemer zijn er erg veel zaken die je moet regelen en is je tijd erg kostbaar. Toch is de aangifte van je btw iets wat je echt moet en wilt doen. Door je btw-aangifte kun je je btw kosten van de Belastingdienst terug krijgen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. In dit artikel geven wij je alle informatie die je nodig hebt voor je btw-aangifte. Zo heb je een duidelijk overzicht en wordt de aangifte allemaal net wat makkelijker.

 

Welke btw mag je aftrekken?

Als zelfstandig ondernemer mag je niet alle btw aftrekken. Je mag alleen de btw aftrekken die van tevoren aan je berekend is. Deze btw wordt ook wel voorbelasting genoemd. Het gaat om de btw die je voor goederen en diensten gebruikt voor de belaste omzet. De belaste omzet is de omzet waarover je 21%, 9% of 0% btw in rekening brengt aan je klant. Deze btw kun je aftrekken van je btw-aangifte. Dit doe je in de aangifte over de periode waarin je je factuur ontvangt. Je hoeft de btw dus nog niet te hebben betaald. Je kunt deze btw op verschillende manieren aftrekken van je btw-aangifte.

 

Aangifte via de Belastingdienst

Je kunt je btw-aangifte gemakkelijk regelen via de Belastingdienst. Hiervoor volgt het volgende stappenplan: Eerst log je je in via de site van de Belastingdienst bij inloggen voor ondernemers. Vervolgens ga je je aangifte invullen. Dit doe je door te klikken op ‘aangifte omzetbelasting’ van het tijdvak dat je wilt invullen. Hierna verschijnen er een aantal vragen. Het is van groot belang dat je alle vragen eerlijk invult. Wanneer je alles correct hebt ingevuld kun je je aangifte gaan versturen. Op je beeldscherm krijg je te zien of de Belastingdienst je aangifte heeft ontvangen. Let op: dit kan een paar minuten duren.

 

Wanneer je pas net bent begonnen als ondernemer kan het zo zijn dat je je eerste btw-aangifte op papier moet doen in plaats van online. Dit heeft alles te maken met wanneer jij je als ondernemer hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als jij al langere tijd een eigen onderneming hebt, maar je pas later inschrijft bij de Kamer van Koophandel moet jij over die periode hiertussen je btw-aangifte op papier doen. Wanneer dit het geval is stuurt de Belastingdienst je een of twee papieren aangiften toe waarop je je aangifte kunt doen.

 

Aangifte- of administiesoftware

Je btw-aangifte hoef je niet per se te doen via het stappenplan van de Belastingdienst. Je kunt je btw-aangifte ook gemakkelijk invullen en versturen met een aangifte- of administratiesoftware. Er zijn verschillende systemen die hier geschikt voor zijn. Let op: de aangifte- of administratiesoftware moet dan wel geschikt zijn voor SBR (Standard Business Reporting). SBR is een methode om financiële berichten samen te stellen en aan te leveren. Het is een bepaalde manier waarop de gegevens in de bedrijfsadministratie worden vastgesteld. Je btw-aangifte wordt pas goedgekeurd door de Belastingdienst wanneer deze SBR is vastgesteld. De volgende aangifte- en administratiesoftwares kunnen voor je btw-aangifte worden gebruikt:

   

TIP!

Soms is het gewoon net wat makkelijker om een software systeem te gebruiken. Naast een systeem voor je btw-aangifte zijn er ook genoeg systemen voor het regelen van je boekhouding. Door middel van een online boekhoudprogramma ben je veel minder tijd kwijt voor het regelen van je boekhouding en heb je al je informatie bij elkaar. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht.

 

Accountant of belastingadviseur

Je kunt ook de keuze maken om je btw-aangifte volledig uit handen te geven. Wanneer jij zelf geen tijd hebt voor je btw-aangifte kun je ervoor kiezen om deze te laten doen door bijvoorbeeld een accountant of belastingadviseur. Wanneer je een klein bedrijf hebt is dit vaak niet nodig. Het uit handen geven van je btw-aangifte kost namelijk behoorlijk wat geld. Wanneer jij een groter bedrijf hebt met werknemers kan het wel verstandig zijn om je btw-aangifte te laten doen door een accountant of belastingadviseur. Deze kunnen je dan ook advies en tips geven.

 

Welke btw mag je niet aftrekken?

Wanneer je je eigen onderneming hebt mag je natuurlijk niet van alle kosten de btw aftrekken. Over de volgende uitgaven mag je geen btw aftrekken:

– Je privé uitgaven – Je uitgaven voor eten en drinken – Je uitgaven voor de omzet waarvoor je geen btw rekent aan je klant – Je uitgaven aan giften, geschenken en personeelsvoorzieningen die per persoon per jaar meer dan 227 euro (exclusief btw) bedragen.
Wanneer dit bedrag hoger dan 227 euro is dan heb je voor het gehele bedrag geen btw-aftrek.

Op de privé uitgaven na kun je deze uitgaven misschien wel in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken als zakelijke kosten.