Meteen naar de inhoud

Een idee

Droom je er ook weleens over om je eigen onderneming op te starten? Dromen kunnen werkelijkheid worden als je de stap neemt om je idee daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Maar hoe kom je op een goed idee en wanneer besluit je om er echt iets mee te doen? Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips over hoe een idee mogelijk een succesvolle onderneming zou kunnen worden.

 

Hoe kom je aan een idee?

Wil je graag zelfstandig ondernemer worden, maar heb je alleen nog geen idee wat voor zaak je wil opstarten? Er zijn mensen bij wie een super idee ineens opkomt, maar als dit niet het geval is dan zijn er verschillende mogelijkheden om hopelijk aan een goed idee te komen voor een potentiële succesvolle onderneming. Als je al wel weet in welke sector je graag een onderneming zou willen starten kan je al gerichter te werk gaan.

Actualiteiten

Probeer zoveel mogelijk artikelen in kranten, tijdschriften en op websites te lezen gerelateerd aan de sector waarin je graag een bedrijf zou willen opstarten. Ook televisie & radio programma’s kunnen helpen. Om snel op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen kan je je opgeven voor verschillende nieuwsbrieven.

Social Media

Via social media zoals Twitter en Facebook kan je ook op de hoogte blijven van de onwikkelingen van interessante bedrijven.

Reizen

Het kan zijn dat er innovatieve ideeën ontstaan tijdens het reizen. Misschien zie je in een andere stad en/of land wel een project van een ondernemer wat in Nederland in een eventueel aangepaste vorm ook heel goed zou kunnen werken.

Creatief denken

Door creatief te denken kan je op de meest verrassende ideeën komen. De één kan achter elkaar met gave creatieve ideeën komen terwijl een ander er alles aan doet maar niet op iets kan komen. Iedereen heeft natuurlijk zijn/haar eigen sterke kanten maar creatief denken kan je ook trainen.
 

Test je creativiteit

Op creatiefdenken.com kan je een test vinden om te kijken hoe creatief jij bent. Denk niet dat dit een test is die alles zegt maar wat in ieder geval leuk is om mee te krijgen is dat je ook op hele andere wijze naar dingen kan kijken.

 

Huidige aanbod

Door langs te gaan bij diverse huidige bedrijven uit de sector en deze ondernemingen eens te observeren en te analyseren kan het zomaar zijn dat u hierdoor op een idee komt. Misschien ziet u wel kansen om bepaalde processen of handelingen effectiever of efficienter uit te voeren.

 

Cursus/Opleiding

Om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de sector waarin je graag een eigen zaak zou willen opstarten kan je kijken of er een opleiding of cursus is die je zou kunnen volgen. Één van de ontwikkelingen die enorm hard gaan en waar veel vraag naar is en waar veel geld mee wordt verdiend is in de ICT branch. Software ontwikkeling, systeem beheer, netwerk technologie en nog veel meer. Mocht je je graag daarin willen verdiepen dan kan je denken aan een ict cursus/training.

ICT training

Bij icttrainingen.nl kan je terecht voor een training systeembeheer (onder andere systemen als:Microsoft, Linux, IBM etc.) maar ook om IT security onder de knie te krijgen of meer te weten te komen over programmeertalen.

 

Bestaand bedrijf ter overname

Op diverse websites worden er verschillende ondernemingen ter overname aangeboden. Verschillende websites bieden de mogelijkheid om te zoeken per sector, subsector, provincie en bedrijfsgrootte. Het kan zijn dat je door de bedrijven die ter overname staan aangeboden op een idee komt. Voor een overzicht van verschillende bedrijven ter overname kan je bijvoorbeeld kijken op:

– Koopmijnbedrijf.nl

– Bedrijventekoop.nl 

– Overnamebedrijven.nl 

– Klik hier om naar de site te gaan.

 

Van idee naar bedrijf

Er komen zoveel aspecten kijken bij het beginnen van een bedrijf en er zijn veel externe invloeden die een positieve, maar ook negatieve invloed op je bedrijf kunnen hebben. Voordat je daadwerkelijk begint met het schrijven van een ondernemingsplan is het handig om eerst je idee kort te analyseren en na te denken over wat voor jou de consequenties zijn van het starten van een eigen bedrijf.

 

Burgelijke stand

Als je getrouwd bent en jonge kinderen hebt, dan zal je je misschien eerder/meer zorgen maken over of je wel (genoeg) inkomsten binnen zal krijgen om je gezin ervan te onderhouden. Terwijl als je nog bij je ouders thuis woont is dit waarschijnlijk minder een issue.

 

Arbeidssituatie

Heb je een leuke en goede baan met een vast contract? Dan ben je misschien minder snel geneigd om de stap te nemen om een onderneming te beginnen dan dat je op zoek bent naar een baan.

 

Klein beginnen

Indien je echt graag met je idee aan de gang zou willen gaan maar even niet weet hoe je dat kan combineren met je thuissituatie/baan, denk dan eens aan de volgende mogelijkheden:

Paar uur per week

Een paar uurtjes per week vinden om te investeren in het ontwikkelen van je bedrijf. Misschien de tijd die je normaal gesproken aan je hobby besteed kan je gebruiken om je idee uit te werken.

1 dag minder werken

Heb je de mogelijkheid om 1 dag minder te gaan werken? 1 dag per week lijkt niet veel, maar waarschijnlijk door de motivatie kan je al enorm veel voor elkaar krijgen.

Samenwerken

Is er iemand in je omgeving waarmee je zou kunnen samenwerken? Met z´n tweeën krijg je meer voor elkaar dan alleen. Hou hierbij wel heel goed in gedachte dat het belangrijk is om bij een samenwerking hele goede afspraken te maken.

Online bedrijf

Is het mogelijk om jouw idee online van start te laten gaan? Dan heb je in ieder geval in het begin geen hoge kosten van de huur van een bedrijfspand etc. Voor een domeinnaam voor je website, hosting van je website en misschien het ontwerpen van een logo en een website huisstijl komen waarschijnlijk wel wat kosten bij kijken. Mocht je nog op zoek zijn naar een grote, betrouwbaar hosting bedrijf met prima prijzen, neem dan een kijkje op Argeweb.

 

Tips

1. Heb je geen zin in gedoe met je administratie? Dan zijn er vele online boekhouding en facturatie software beschikbaar. Meer welke zijn de beste voor jou als starter? Wij hebben de boekhoudprogramma´s voor starters met elkaar vergeleken en de uitkomsten kan je hier vinden.

2. Van een “goed” idee voor het starten van een bedrijf kan je mogelijk erg enthousiast van worden, zo enthousiast dat je het liefst nog vandaag je zaak zou willen beginnen. Ook al lijkt het nog zo’n goed idee, probeer realistisch te denken en stap voor stap de mogelijkheden te analyseren en onderzoek te doen naar de haalbaarheid van jouw idee.

3. Probeer je open te stellen voor advies en feedback van familie, vrienden, en professionele adviseurs.

4. Sprout heeft speciaal voor ondernemers een nieuwsbrief met leuke weetjes over bedrijven, handige tips en inspirerende ideeën en verhalen.

 

Nog een tip

Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan je boekhouding, dan raden we je aan om een online boekhoudprogramma te nemen. Wij hebben er een aantal voor je vergeleken. De resultaten kan je hier vinden.