Meteen naar de inhoud

DitzTV

Bedrijf: DitzTV, creative films
Branche: VideoProductie
Contactpersoon: Sabine van Ditzhuijzen & Daniel Martëns
Email: info@ditztv.nl
Website: www.ditztv.com
 

1. Omschrijf in 1 of 2 zinnen de belangrijkste activiteiten van uw onderneming?

Videoproductie voor creatieve films.
In een korte tijd een volledige film in opdracht aanleveren (van script naar filmbestand of online). Hoge kwaliteit en met een persoonlijke boodschap (naar wens van de klant).
 
 

2. Hoe bent u op het idee gekomen om een eigen bedrijf te beginnen?

Het is geboren uit interesse. Ik heb het altijd leuk gevonden boodschappen over te brengen, mensen informeren en enthousiastmeren! Filmen en produceren is door mijn studies (en interesse) mijn vak geworden en dan maak je op een dag de keuze. Een baan waarin je de vrijheid en afwisseling hebt om alle aspecten (zowel creatief als productioneel als de marketing en sales eromheen) te kunnen doen bestaat niet. Dan creëer ik hem zelf!
 
 

3. Voor welke rechtsvorm heeft u gekozen en waarom deze rechtsvorm?

Eenmanszaak en Daniel is mijn freelance compagnon, wellicht verandert dit in de toekomst. Dit is hoe we zijn begonnen.
 
 

4. Hoelang bent u ongeveer bezig geweest met de voorbereidingen voor het opstarten van uw onderneming?

Naast mijn studie produceerde ik al korte films. Na mijn afstuderen ben ik 3 jaar actief geweest in de tv wereld als producer. Toen heb ik op een dag de keuze gemaakt, nu doorpakken of niet. De kriebels van zelf produceren en bedenken bleven opborrelen.
Ik huurde een kantoor en ging fulltime aan de slag. In het begin kleine opdrachten, toen grote opdrachten voor weinig geld en uiteindelijk grote opdrachten voor genoeg geld! Nu leef ik ervan.
 
 

5. Bent u tijdens deze voorbereidingen en tijdens het opstarten van uw eigen onderneming tegen conflicten aangelopen met derden zoals de gemeente? (zo ja, zou u dit kunnen toelichten met een voorbeeld)

Nee
 
 

6. Wat zijn voor u de voor- en nadelen van het hebben van een eigen onderneming?

 
De nadelen (dan blijven de voordelen hangen, ik zou het namelijk iedereen met talent en doorzettingsvermogen willen aanraden!):

– Geen Zekerheid (dit is meteen het voordeel VRIJHEID!)
– Je bent altijd aan het werk (dit is meteen het voordeel, je vindt het leuk, dus je ziet het af en toe niet eens meer als werk!)
– Het betalen van je rekeningen (voordeel: heerlijk om met je bedrijfspas de dingen te betalen, je betaald EN geen BTW en het is een investering voor je bedrijf, uiteindelijk betaald het zichzelf terug!)
– Vakantieplannen, je kan niet tegen je baas zeggen 3 maanden van tevoren: ohja dan ga ik een weekje weg, nee hoor want als er een klant jou die week nodig heeft dan ga je echt wel werken! (Voordeel je leeft het leven bij de dag/week, maakt het een stuk interessanter!)
– Discipline, niemand die jou om 09:00 uur opwacht, dus je moet jezelf wel echt keer op keer moed inspreken (vooral in de rustige periodes als er slechts administratie en sales op je staat te wachten). Voordeel meteen is als je een avondje onverwacht goed bent doorgezakt (herinner het puntje van spontaan, leef bij de dag) dan kan jij lekker in je bed blijven liggen en middags vanuit thuis uit werken!
– Eenzaamheid, een eigen bedrijf begint vaak alleen. Geen gezellige collega’s, maar dus ook geen irritante collega’s die je weer dezelfde kakverhalen vertellen! Tip: huur een freelance werkplek, dan kan je meteen alle ervaringen delen en elkaar helpen. Tevens levert dit ook nog wel eens business op (spreek uit ervaring!)
– Als je eenmaal een eigen bedrijf hebt, waarmee je je eigen brood verdient dan wil je nooit meer in loondienst! Of was dit een voordeel?!!
– Dat je in loondienst vaak meer leert omdat je directe baas, collega’s je kunnen helpen/adviseren.

 
Voordelen:

– De KICK van het hebben van je eigen bedrijf! (de dag dat ik het KvK gebouw uitliep voelde ik me echt cool!)
– De overwinningen die je behaald heb jij echt zelf binnengehaald! Als er dalen zijn dan zijn er dus ook pieken. Omdat je echt van niks, nul begint zie je het bedrijf groeien, je leert zoveel omdat je alles zelf uitzoekt. En daarbij weet jij wel hoe het precies zit met je loonopbouw, belastingen etc. Maar iemand in loondienst heeft daar vaak geen flauw benul van. Het feit dat je in loondienst bent betekent dat jouw baas sowieso geld aan jou verdient, die uurprijs naar de klant komt niet op jouw bankrekening terecht! (nee dus ook niet de verantwoordelijkheden, maar dat is natuurlijk ook wel weer spannend..)
– Zelfstandigheid, je bent zelf verantwoordelijk voor je klanten en je ziet meteen dat je een stuk harder werkt voor jezelf als voor een baas.
– De eerste keer salaris uitbetalen! Wat cool is dat, je eigen gecreëerde geld!
– Kan er nog 100 opnoemen, als je twijfelt, doen! Het enige wat je kan verliezen is de investering. Je wint in ieder geval de ervaring, die neemt niemand je meer af!

 
 

7. Wat zijn volgens u de belangrijkste eigenschappen waarover een ondernemer moet beschikken wanneer deze een eigen onderneming wil opstarten?

DOORZETTINGSVERMOGEN! Vind het leuk wat je gaat doen of doet en je moet het ook kunnen. Anders wordt het een slecht betaalde hobby… En het vermogen om bepaalde expertises uit te kunnen besteden. Je kan niet alles zelf. Investeren is belangrijk!
 
 

8. Hoe ziet uw onderneming er over 5 jaar uit?

Dan werkt DitzTV vanuit Argentinië met een groter team en echt eigen kantoor (nu is dat gedeeld, ook gezellig)! voor zowel de Argentijnse markt als de Nederlandse en vanuit Nederland voor de bestaande (en nieuwe) klanten. Ik zou ook bekend willen zijn bij de grotere productiehuizen in Europa waarvoor we producties organiseren hier in Argentinië en in Nederland.
 
 

9. Heeft u tips voor startende ondernemers?

Ja, doen! Zet door! Huur een kantoorruimte, ga enthousiast aan de slag en zorg er in eerste instantie voor dat je veel ervaring opdoet en bezig blijft. Dan maar gratis of voor weinig. Zo heb ik mijn portfolio en klantenkring opgebouwd. Een beetje bluffen in de richting waarvan je nog niet helemaal zeker bent is alleen maar goed, wat is nou het ergste wat er kan gebeuren?!!

 

Tip van Eigenondernemingstarten.com

Boekhouding doen kan tegenwoordig makkelijk met online boekhoudprogramma´s. Wij hebben er een aantal vergeleken en deze kan je hier vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*