Ga naar de inhoud

Mininaal energielabel C vanaf 2023

 

Per 1 januari 2023 moet elk groot kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit geldt voor alle kantoren groter dan 100 m2. Deze verplichting is terug te vinden in het Bouwbesluit uit 2012. Wat houdt deze regeling precies in? En op welke manier kunnen bedrijven het energielabel van hun kantoor of pand verbeteren?

 

Inhoud regeling

Deze regeling is ontstaan uit de doelstellingen van het Energieakkoord. Het is de bedoeling dat op deze manier veel minder CO2 uitgestoten zal worden. In 2030 moeten kantoorpanden minimaal energielabel A hebben en in 2050 is een energieneutraal pand het streven. Als een kantoor op 1 januari 2023 niet minimaal energielabel C heeft, dan is het vanaf dat moment niet meer toegestaan om dat pand als kantoor te gebruiken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo geldt deze verplichting niet voor gebouwen waarin de kantoorfunctie minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw betreft. Ook geldt deze verplichting niet voor monumenten, met uitzondering van beschermd stads- en dorpsgezicht.

 

Energielabel verbeteren

Energielabels geven een indicatie over hoe energiezuinig een gebouw, huis, apparaat of auto is. Energielabels zijn er in de categorieën A tot en met G, waarbij A voor zeer energiezuinig staat en G voor niet energiezuinig. Hoe zuiniger, hoe meer waarde het pand heeft. Het energiezuinig maken van het bedrijfspand is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Zo worden de energiekosten namelijk een stuk lager. Om het energielabel te verbeteren, kunnen de volgende maatregelen worden toegepast: isoleren (ook isolerend glas), zonnepanelen, zonwering, hr-ketel, warmtepomp en/of energiezuinige verlichting. Daarnaast kunnen ondernemers de energiekosten verlagen door middel van energie vergelijken. Overstappen naar een andere aanbieder scheelt vaak honderden euro’s per jaar.

Financiële regelingen

Het energiezuinig maken van een pand vraagt meestal om een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er een aantal bestaande, financiële regelingen die ondernemers een steuntje in de rug kunnen geven. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een tegemoetkoming die zakelijke gebruikers kunnen krijgen bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast kunnen ondernemers ook een beroep doen op de Energie-investeringsaftrek (EIA) als zij van plan zijn om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Deze regeling levert bedrijven gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen deze duurzame investeringen natuurlijk ook voor een lagere energierekening.

 

Energielabel aanvragen

Het is verstandig om, voordat er een nieuw energielabel wordt aangevraagd, er eerst advies wordt opgevraagd bij een erkend energieadviseur. Vervolgens controleert de adviseur het gebouw en stelt eventuele verbeteringen voor. Dit noemen we ook wel een Energieprestatieadvies (EPA). Met dit maatwerkadvies kan de ondernemers bouwkundige en installatietechnische maatregelen nemen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Als de verbeteringen zijn doorgevoerd, dan kan er een nieuw energielabel opgesteld worden door een energieadviseur met een BRL9500-03 certificaat.