Meteen naar de inhoud

Auto zakelijk of privé ZZP?

Auto zakelijk of privé ZZP?

Als ondernemer heb jij hoogstwaarschijnlijk een eigen auto. Grote kans dat jij deze auto al had voordat je een eigen onderneming begon. Nu sta je voor de volgende keuze: Zet je de auto op de zaak of blijf je privé rijden? Wat je het beste kunt doen is voor iedereen natuurlijk verschillend. Het hangt ervan af hoeveel je rijdt, hoe duurzaam je rijdt en ga zo maar door. Wij brengen je graag op de hoogte van alle informatie over zakelijk en privé rijden. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt.

 

Mag je zelf kiezen?

Is zakelijk rijden voor jou wel een keuze? Wanneer jij jouw auto bijna alleen maar zakelijk gebruikt moet je de auto waarschijnlijk op de zaak zetten. Privé blijven rijden is dan geen optie. Het werkt namelijk zo: Om privé te mogen rijden moet in je auto meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijden. Doe je dit niet? Dan ziet de belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting. Je hebt dan geen andere keuze dan je auto op de zaak te zetten.

 

Auto op de zaak

Maar wat houdt een auto op de zaak precies in? Wanneer je er als ZZP’er voor kiest om jouw auto op de zaak te zetten mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk van de belasting aftrekken. Nu zal je vast denken: waarom zou ik nog privé blijven rijden? Een zakelijke auto heeft jammer genoeg niet alleen maar voordelen. Wanneer je je auto op de zaak zet zitten hier ook extra kosten aan verbonden. Zo betaal je voor een zakelijke auto bijvoorbeeld bijtelling aan de belasting.

 

Bijtelling voor je zakelijke auto

De bijtelling die je over je zakelijke auto aan de belasting betaalt verschilt per auto. De bijtelling bedraagt namelijk een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage is per auto verschillend. Dit verschil is afhankelijk van de CO2-uitstoot. De waardes variëren tussen de 14, 20 en 35 procent. De bijtelling wordt als volgt berekend: percentage x cataloguswaarde. Het bedrag dat hier uitkomt wordt als bijtelling opgeteld bij jouw inkomen als ondernemer. Dit zorgt ervoor dat je inkomstenbelasting over jouw bijtelling moet gaan betalen.

 

Privé rijden

Soms is het verstandiger om de keuze te maken om privé te blijven rijden. Dit is op het moment dat jouw werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling. Wanneer je auto tussen de 2 en 15 jaar oud is, is dit vaak het geval. Als je de keuze maakt om privé te blijven rijden, kun je per zakelijk gereden kilometer €0,19 invoeren als zakelijke kosten. Bij een zakelijke auto mag je de btw aftrekken bij de aankoop. Dit mag bij een privéauto niet. Wanneer je een privéauto wel zakelijk gebruikt, mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken. Let wel op: dit geldt alleen voor het deel van de auto dat je zakelijk gebruikt. Rij jij bijvoorbeeld 20% voor privédoeleinden en 80% voor zakelijke doeleinden, dan mag je maar 80% van de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken. De verhouding zakelijk en privé wordt berekend aan de hand van het aantal kilometers dat je privé en het aantal kilometers dat je zakelijk rijdt.

 

Tip

Als ondernemer moet je helaas ook je boekhouding doen. Dit kan makkelijker worden door online boekhoudprogramma´s met een app. Eigenondernemingstarten.com heeft een aantal boekhoudprogramma´s op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.