Ga naar de inhoud

Tips voor thuiswerken

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Tips voor thuiswerken

 

Meer en meer bedrijven geven hun werknemers de optie om flexibel te werken, waar vaak ook thuiswerken bij hoort. Soms is dit tijdelijk, voor anderen is het permanent, maar iedereen die thuiswerkt kan tegen obstakels oplopen die je in je normale werk (nog) niet tegen bent gekomen. Vandaar dat wij voor jou wat tips voor thuiswerken op een rijtje hebben gezet!

 

Organiseer jezelf

Het belangrijkste én het moeilijkste van thuiswerken is dat je het allemaal zelf moet doen. Je manager loopt niet langs je werkplek om je aan te moedigen. Naast je zit geen collega die je motiveert door hard bezig te zijn. Het is jouw taak om jezelf te organiseren en te motiveren.

 

Fake it till you make it

De beste manier om thuis net zo hard te werken als in je kantoor is door mentaal naar het kantoor te gaan. Kom uit je bed op dezelfde tijd als je normaal uit bed komt. Volg je dagelijkse ochtendroutine, trek je normale werkkleding aan en ga naar het werk. Je hebt gelijk al wat tijd gewonnen: zonder reistijd kun je direct aan de slag! Door je normale routine te volgen en niet in je pyjama aan het werk te gaan, ben je mentaal op kantoor. Dit is de mindset die nodig is om thuis net zo effectief te zijn als op het werk.

 

Ken jezelf en plan jezelf

Thuiswerken vergt zelfkennis. Om je taken goed te kunnen plannen is het een goed idee om te kijken naar je eigen productiviteit. Op welk moment van de dag voel je de meeste energie? Wanneer heb je normaal een dip? Afhankelijk hiervan kun je intensieve taken inplannen op de momenten dat je daar de goede mindset en energie voor hebt. Werkzaamheden die juist minder aandacht nodig hebben, kun je het beste doen als je je wat langzamer voelt. Op die manier blijf je toch altijd vooruitgang boeken!

 

Plan je werk altijd minimaal een dag vooruit. Door ’s ochtends te beslissen wat je die dag gaat doen, bestaat het gevaar dat je te lang in de planningsfase blijft zitten. Je werkzaamheden lijden daaronder. Daarom is het een beter idee om aan het einde van je werkdag de planning voor morgen te maken. Je hebt dan een duidelijk eindpunt van je werkdag in zicht, weet wat je de volgende dag moet doen en kunt daar ’s ochtends direct mee beginnen!

 

Organiseer je werkomgeving

Hoe goed je mentaliteit ook is, werken op afstand blijft lastig. Je bent niet op je normale werkplek, wat de nodige afleiding met zich meebrengt. Houd hier rekening mee en vermijd dit waar je kunt, maar maak er desnoods ook gebruik van!

 

Richt een werkplek in

Dat je niet op kantoor bent wil niet zeggen dat je geen kantoor nodig hebt. Door thuis een werkplek in te richten is het makkelijker om verder in de juiste mindset te komen. Zorg ervoor dat je werkplek niet de plek is waar je normaal ontspant. Als je altijd TV kijkt op de bank, zal het lastig zijn om daar te focussen op je werk. Zoek dus een plek op waar je je productief voelt. Als je dit thuis niet lukt, kun je eventueel ook andere plekken opzoeken. Op afstand werken betekent niet dat je thuis moet blijven. Misschien focus jij wel beter in een café, in de trein of heb je bijvoorbeeld een bibliotheek in de buurt met gedeelde werkplekken.

 

Ga afleiding actief uit de weg

Waar je ook bent, probeer afleidingen te vermijden. Als je alleen werkt kan de verleiding groot zijn om even op social media te kijken, zeker als je hier telkens updates van krijgt. Zet het geluid van je telefoon uit, of schakel alleen het internet uit zodat je nog steeds telefonisch bereikbaar bent voor noodgevallen. Op de computer kun je gebruik maken van alternatieve profielen voor het werk, of je kunt de incognitomodus van je browser gebruiken om geen pop-ups en notificaties van je accounts te krijgen.

 

Chores as deadlines

Als je thuis werkt loop je het risico dat je afgeleid wordt door huishoudelijke taken. Je wordt geconfronteerd met alles wat er nog moet gebeuren. Maar je kunt gebruik maken van huishoudelijke taken door het te combineren met je werkzaamheden. Zet de wasmachine aan en spreek met jezelf af dat je je huidige taak voor het einde van het programma afrondt! Zo heb je een duidelijke deadline en ben je nuttig bezig op twee fronten.

 

Eerst jij, dan je werk

Het is belangrijk om een goede balans te houden tussen je werk en je vrije tijd. Iemand die lekker ontspannen en uitgerust is, presteert vaak beter op het werk. Maar als je thuis werkt is het vaak moeilijk om een duidelijk onderscheid te houden tussen werk en privé. Begin daarom met het laatste, en plan je vrije tijd eerst! Als je leuke plannen hebt voor de momenten dat je niet werkt, geeft dit je motivatie om je taken op tijd af te ronden. Houd ook een duidelijk begin- én eindpunt van de werkdag aan. De tijd die je niet werkt is voor jou; de tijd dat je wel werkt is voor het bedrijf. Dit onderscheid wordt nog belangrijker omdat je aan het eind van de dag het werk niet op kantoor kunt achterlaten.

 

Ook pauzes vallen onder vrije tijd. Maak in je planning tijd vrij om even wat anders te doen. Het is voor de meeste mensen onmogelijk om urenlang geconcentreerd te blijven. Stap dus even voor een paar minuutjes uit de routine en kom daarna weer met frisse moed terug om je werk af te maken. Als je pauzes van tevoren al ingepland zijn, heb je ook gelijk een paar deadlines voor je werkzaamheden. En terwijl je tijdens het werk afleiding uit de weg moet gaan, maak je hier tijd voor in je pauzes!

 

Keep in touch

Als je op kantoor werkt, werk je meestal rondom collega’s en ben je niet thuis. Dit lijkt een open deur, maar het heeft wel consequenties voor thuiswerken! Daar zie je je collega’s namelijk niet, en heb je kans dat je werkt met je partner, kinderen of andere huisgenoten in dezelfde ruimte. Goede communicatie is daarom essentieel.

 

Niet alleen werk(en)

Blijf in contact met je collega’s alsof je op kantoor bent. Overleg met elkaar over het werk, maar maak ook een informeel praatje bij de koffiemachine, ook al moet dat nu telefonisch of via chat. Zo voorkom je dat thuiswerken ook alleen werken wordt. Je maakt nog steeds deel uit van het team en er moet dus samengewerkt worden. Maar vergeet niet ook sociaal contact te hebben met je collega’s. Dit hoort bij een normale werkdag, dus mag ook deel zijn van het thuiswerken!

 

Werken met familie

Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je partner, kinderen of huisgenoten. Wanneer is het oké om je te storen tijdens het werk en wat kan even wachten? Wanneer werk je wel en wanneer niet? Waar is jouw ‘kantoor’ en wat betekent dat voor het huishouden? Door hierover te praten weet iedereen wat hij of zij kan verwachten van de situatie en voorkom je frustraties en afleiding, hoeveel je ook van deze afleiding houdt!

 

Thuiswerken blijkt vaak moeilijker dan mensen van tevoren verwachten, maar als je de goede omstandigheden creëert en de juist mentaliteit hebt, kan het je net zo effectief maken als een normale werkdag op kantoor! We hopen dat onze tips voor thuiswerken je hierbij op het juiste pad hebben gezet. En nu aan het werk!

 

Extra tip

Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan je administratie? Kijk dan hier voor handige oplossingen. Sommige zijn zelfs gratis voor beginnende ondernemers.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]