Meteen naar de inhoud

Netwerken

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

 

NETWERKEN

Het optimaal gebruik maken van jouw contacten kan van groot belang zijn. Je kunt netwerken voor zakelijke doeleinden, maar ook voor privé doeleinden. Je begint vaak in kleine kringen en in je eigen omgeving en dit ga je steeds meer uitbreiden. Vaak zijn de mensen waar je het niet van verwacht al erg goede contacten die jou kunnen helpen. Daarom is het van belang om deze contacten te koesteren. Maar hoe doe je dat nou?

 

Doel

Waarom is het netwerken nou zo belangrijk en wat is het doel hiervan? Het doel van netwerken is niet alleen contacten leggen en veel mensen kennen, het gaat er meer om wat die contacten je eventueel kunnen opleveren. Het doel van netwerken is dan ook meer om informatie, kennis en contacten met elkaar te delen.

 

De perfecte netwerk momenten

In principe kun je natuurlijk altijd en overal netwerken, maar er zijn een paar gelegenheden die mogelijk nog net iets interessanter kunnen zijn, namelijk:

– Tijdens een cursus, een training of als je bijvoorbeeld een opleiding volgt;
– Als je een congres bezoekt of deelneemt aan een workshop;
– Een diner, borrel of receptie van jouw eigen bedrijf, maar dat kan natuurlijk ook erg interessant zijn bij een ander bedrijf;
– Op een verjaardag van iemand is ook een mooi moment, alleen is het wel belangrijk dat je niet alleen maar bedrijf gerelateerde gesprekken voert. Je bent tenslotte wel op een verjaardag.

 

Welke vaardigheden zijn van belang?

Niet iedereen is natuurlijk weggelegd voor het effectief netwerken. Sommige vaardigheden zijn belangrijk om te hebben, wil je goed kunnen netwerken. Enkele vaardigheden die goed van pas kunnen komen zijn onder andere:

– Het hebben van een brede interesse;
– Empatisch vermogen;
– Advies kunnen geven;
– Het vermogen om makkelijk een verband te leggen tussen verschillende zaken en onderwerpen;
– Goed kunnen luisteren naar mensen;
– Sociaal vermogen;
– Behulpzaam zijn.

 

 

Online netwerken

Het internet wordt steeds belangrijker, steeds meer bedrijven gaan online werken. Daardoor heb je ook steeds meer mogelijkheid om te netwerken op het internet. Denk maar eens aan al die sociale netwerken waar ook bedrijven op zitten. Hier kun je makkelijk contacten maken en onderhouden, informatie en kennis delen op zowel privé als zakelijk gebied. Enkele goede sociale netwerken:

– LinkedIn
– Facebook
– Twitter
– Google+

Om wat meer te weten te komen over social media en wat je er precies mee kan bereiken zonder dat dit je zeeën van tijd gaat kosten, is het boek ´Get Social in Business´ misschien een interessante optie.

 

Netwerk borrels/events

Wat ook erg leuk kan zijn is af en toe naar een netwerk evenement of borrel gaan. Een handige manier om daarvan op de hoogte te blijven is bijvoorbeeld via de agenda op deondernemer.nl
Hou jij ook wel van een bitterbal op z´n tijd? Dan is netwerken op de bitterballenborrel misschien iets voor jou.
In verschillende steden in Nederland worden regelmatig borrels en netwerk evenementen georganiseerd.
Iedere maand een borrel op een andere (geheime) locatie: Vrijdagborrel

 

Ook zijn er in verschillende specifieke steden inspirerende netwerk evenementen:

–  Amsterdam
Speciaal voor ondernemers, bestuurders en directieleden organiseert theothernetwork.nl netwerk evenementen.
Ben je werkzaam in de communicatie branch? Dan is de netwerkborrel van welcomamsterdam.nl misschien iets voor jou.
Audiovisuele professionals kunnen netwerken tijdens de netwerkborrel van nbf.nl die iedere laatste maandag van elke maand een netwerkborrel organiseert.
–  Den Haag
Woon en/of werk je in de buurt van Den Haag, dan is de Haagse Business Club misschien een een leuke optie.
–  Rotterdam
Voor een handig overzicht van ondernemers netwerken in Rotterdam en omstreken kan je kijken op ditvoorst.com 

 

Visitekaartjes

Om goede contacten te maken kunnen visitekaartjes een erg goed middel zijn om je te helpen. Het is zeker aan te raden om mooie, duidelijke en professioneel ogende visitekaartjes te laten maken. Zo kun je op een netwerkgelegenheid aan mensen met wie jij graag in contact zou blijven contactgegevens uitwisselen. Op het moment dat je een origineel en opvallend visitekaartje geeft, is de kans een stuk groter dat mensen je sneller herinneren.

 

Tips

– Als startende ondernemer ben je naast het netwerken ook druk met je boekhouding. Gelukkig bestaan er vele online boekhoudprogramma´s met een app, die het boekhouden sneller en makkelijker maken. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.
– Je kunt natuurlijk ook altijd een netwerktraining volgen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Optimaal-Talent een netwerktraining volgen. Maar je hebt er nog veel meer!
– ‘Slim & simpel netwerken’ is een erg handig boek om jezelf te verdiepen in netwerken. Er staan allerlei concrete en praktische tips in. Klik hier voor meer informatie over het boek.
– Wil je goed netwerken, dan moet je het vanaf het begin al goed doen. Kom dus niet ‘fashionably late’ op een netwerk borrel.
– Eerste indruk speelt een grote rol: dus de rug recht en schouders naar achter!
– Wees niet bang om de mensen die je hebt gesproken op te zoeken op social media en ze hierop te benaderen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*