Meteen naar de inhoud

Stappenplan: een eigen onderneming starten

Weet jij dat je voor jezelf wilt beginnen, maar weet je nog niet hoe je dit aan gaat pakken? Veel startende ondernemers weten niet waar ze moeten beginnen. Met dit stappenplan werk je stapsgewijs toe naar de start van jouw eigen bedrijf. Wij zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

 

Inschrijven bij de KvK

Om als ondernemer te kunnen opereren moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Om te kunnen ondernemen, moet ieder bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister. Je moet je uiterlijk binnen één week voordat je van start gaat inschrijven bij de KvK. Maak hiervoor online een afspraak en ga vervolgens naar het kantoor waar een medewerker je inschrijft in het handelsregister. Dit kost eenmalig €50,- en deze kosten mag je aan het eind van het jaar aftrekken van de winst. Je ontvangt direct een KvK-nummer. Voordat je je inschrijft in het handelsregister, moet je kiezen voor een bepaalde rechtsvorm. De rechtsvorm heeft onder andere gevolgen voor de aansprakelijkheid van jouw organisatie en bepaalde belastingverplichtingen.

 

Schrijf een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan, businessplan of bedrijfsplan biedt een belangrijk houvast bij de start van je eigen bedrijf. In het plan breng je alle kansen en bedreigingen in kaart, werp je een blik op de concurrentie en beschrijf je jouw potentiële klanten. Het belangrijkste is dat je een goede prognose schetst van je inkomsten en uitgaven. Door hier serieus mee aan de slag te gaan, krijg je voor jezelf steeds duidelijker waar jouw zakelijke kansen liggen en wat jouw plan of idee zo sterk maakt. Ook krijg je de risico’s goed in beeld en leer je jouw doelgroep brengen. Een ondernemingsplan maakt de kans van slagen op externe financiering ook stukken hoger. Wanneer jij de kansen en risico’s duidelijk in beeld hebt gebracht en duidelijk weet te maken waarom jouw onderneming een grote kans van slagen heeft, maak je meer indruk op mogelijke investeerders of banken als je van plan bent om een lening aan te vragen.

 

Zakelijke rekening en administratie

Om inzicht te houden wat er straks allemaal binnenkomt in je bedrijf en wat er uitgaat en om je persoonlijke financiën goed van je zakelijke financiën te scheiden, is een zakelijke rekening noodzakelijk. Door zakelijk te bankieren hou je gemakkelijk het overzicht. Begin vanaf het begin met het bijhouden van een goede administratie. Hierdoor bespaar je jezelf wat verder in het proces veel tijd en moeite. In je administratie hou je al je inkomen en uitgaven bij, maar ook de uren die je werkt. Als je boven de 1225 uur per jaar uitkomt, kun je namelijk gebruikmaken van flinke fiscale voordelen. Dat je ondernemer bent voor de btw betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.