Meteen naar de inhoud

Business model canvas

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

BUSINESS MODEL CANVAS

Je hebt een idee om een bedrijf te starten maar dit is één kant van het verhaal. Bij het starten en runnen van een onderneming komt veel kijken: wie gaat het kopen? wie heb je nodig? hoe ga je een relatie opbouwen met de klant? Dit wordt snel een onoverzichtelijk geheel dat meestal niet innoverend en effectief is..

 

Duidelijk overzicht

Om een duidelijk beeld te scheppen van hoe jouw (potentiële) business in elkaar zit en hoe je het kan verbeteren, kan je gebruik maken van het Business Model Canvas. Dit model komt uit het boek Business Model Generation van Alex Osterwalder en Yves Pigneur. Het voordeel van dit model is dat het eenvoudig te gebruiken is maar toch tot nieuwe inzichten leidt en goed overzicht geeft van jouw bedrijf.

 

Concept

Voordat we dit model gaan toelichten is het belangrijk om het concept ervan te snappen. Centraal in het Business Model Canvas staat jouw Value Proposition: welke waarde jij werkelijk creëert voor jouw klanten. Links daarvan omschrijf je hoe je die waarde maakt. Rechts daarvan staat voor wie je die waarde creëert en hoe die waarde jouw klanten bereikt. Dit wordt aangevuld aan de onderkant met het financiële plaatje. Je kan het model op een willekeurige manier invullen. Maar door eens helemaal links om te kijken hoe je waarde creëert vanuit productie-perspectief en begin ook eens rechts om te kijken voor wie je waarde wilt creëren. Dit model is gemaakt om je aan het denken te zetten, om te innoveren en om een unieke Value Proposition te creëren.

 

Key Partners

In dit segment omschrijf je wie jij nodig hebt om waarde te creëren voor je klanten. Denk aan mensen met wie je samenwerkt, leveranciers etc. Ga hier ook na welke delen van de uiteindelijke value proposition zij leveren.

Voorbeeld: Je wilt petjes gaan verkopen. Deze fabriceer je uiteraard niet zelf. Je fabrikant en leverancier zijn key partners. Zonder hen heb jij geen business. Het deel van de value propostion die zij leveren is logischerwijs het fysieke product.

 

Key Activities

Wat moet er gedaan worden om je waarde te creëren? Denk aan het product/ dienst vormgeven, marketing uitingen etc.

Voorbeeld: Om je petjes te verkopen moet er wel een design zijn, dit is een belangrijke
activiteit. Zonder dit bestaat je bedrijf niet. Maar je wil ook dat mensen het merk kennen dus marketing uitingen horen er ook bij.

 

Key resources

Wat heb je nodig om je waarde te creëren? Denk aan fysieke, intellectuele (patenten), menselijke en financiële middelen.

Voorbeeld: Voor de designs van je petjes heb je een designer nodig, een werkruimte wellicht een patent op het ontwerp en misschien wel een investering om te starten.

 

Cost structure

Wat kost dit allemaal en wat zijn de belangrijkste kosten. Wat is het duurste en waarom? Hoe ga je om met kosten: probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden of wil je de meeste waarde bieden voor je klant?

Voorbeeld: Je designs van je petjes en de logistiek zijn kosten die belangrijk zijn, zonder dit heb je geen business. Je bedrijfsruimte is wat minder belangrijk.

 

Value proposition

Dit is je oogappeltje. Hier draait het om: dit lever jij aan jouw klanten. Dit is gelijk ook het meest abstracte segment. Denk hierbij aan welke problemen je oplost of op welke behoeftes je in speelt en hoe je dit aanpast aan je verschillende klanten.

Voorbeeld: met je petjes speel je in op de behoefte om uniek te zijn. Je wilt dat je klanten meer dan simpelweg tevreden zijn, dus lever je mogelijkheid om de petjes aan te passen naar eigen smaak.

 

Customer segments

De doelgroep. Voor wie doe je dit allemaal? Omschrijf verschillende niches met eigen behoeftes en geef aan welke het belangrijkste zijn.

Voorbeeld: je richt je op de individualistische jongeren, jongeren die een eigen smaak hebben en dit willen uitdragen. Dit is de belangrijkste groep.

 

Channels

Je hebt een propositie en nu moet deze bij de klant komen. Hoe ga je ze bereiken en met welke boodschap? Hoe worden de verschillende kanalen geïntegreerd en welke werken het beste.

Voorbeeld: Jongeren wonen vooral in de stad. Je gaat ze proberen te bereiken op Facebook maar ook via een nieuwe creatieve manier. Zij moeten zich
aangesproken voelen.

 

Customer relationships

Hier ga je omschrijven welke relatie je gaat opbouwen met je klant en hoe je dit gaat doen. Hoe denk je dat de doelgroep dit wil? Welke relaties heb je al met je doelgroep en kosten deze geld?

Voorbeeld: Via Facebook wil je terugkoppeling creëren door prijsvragen. Wie de mooiste foto met jouw type pet maakt, krijgt bijvoorbeeld gratis een pet naar keuze thuis gestuurd.

 

Revenue streams

Wat gaat dit allemaal opleveren? Waar komt het geld binnen en waar betaalt de klant voor?

Voorbeeld: Je hebt een sponsor deal en je hebt jouw omzet. Je laat jouw petjes maken in China, je hebt Facebook advertenties ingekocht en op een paar populaire plekken posters op laten hangen. Dit is waar de
klant allemaal voor betaald.

 

Innovatie

Werken met het Business Model Canvas is vaak even wennen, je werkt op een hele andere manier aan het opzetten van een bedrijf. Maar het is een handige manier die in veel gevallen tot grote innovaties heeft geleid.

 

Tips:

– Regel als starter je boekhouding makkelijk en snel met een online boekhoudprogramma. Kijk hier voor onze vergelijking. – Probeer dit canvas op groot formaat af te drukken en schrijf steekwoorden voor elk segment en plak deze erop. – Maak het canvas een paar keer opnieuw en begin in een ander segment. – Vraag of een goede vriend of vriendin die je kan helpen, bij innovatie is perspectief belangrijk. – Kijk dit korte filmpje van de makers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*