Meteen naar de inhoud

Kantoor aan huis ZZP-er

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Kantoor aan huis als ZZP -er

Wanneer je een eigen onderneming bent gestart is het logisch dat je nog niet meteen een kantoorruimte gaat afhuren. Dit zijn namelijk veel extra kosten. Werken vanuit huis heeft zo z’n voordelen. Het zorgt voor meer flexibiliteit, het is goed te combineren met het gezinsleven en ga zo maar door. Maar wanneer mag je eigenlijk een kantoor aan huis beginnen? En wanneer mag je de kosten van je kantoor aftrekken bij de belastingdienst? In dit artikel kom je achter alles wat je moet weten bij het beginnen van een kantoor aan huis.
 

Mag jij een kantoor aan huis beginnen?

Wanneer je een kantoor aan huis wilt beginnen is het ten eerste erg belangrijk dat je bij de gemeente controleert of dit mag. Iedere gemeente heeft namelijk zijn eigen regels en voorschriften voor een bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan staat er beschreven wat er van de gemeente wel of niet in een gebouw, ruimte of gebied gevestigd mag worden. Voor sommige kantoren aan huis heb je verschillende vergunningen nodig. Zo mag je niet ineens je woonkamer in een restaurant veranderen. Maar in de meeste gevallen mag je gewoon een kantoor aan huis beginnen. In de meeste bestemmingsplannen gelden de volgende regels:   Er mag geen sprake van overlast zijn voor een omwonende: Het is niet de bedoeling dat er veel auto’s van klanten voor de deur komen te staan. Ook is het niet de bedoeling dat het kantoor voor geluidsoverlast zorgt. Twee derde van de woning voor privé doeleinden blijft: Het huis mag niet ineens in een kantoorpand veranderen. Het is belangrijk dat het huis wel echt een woning blijft, om deze reden mag er niet meer dan een derde van het huis voor het kantoor gebruikt worden. Er mag op de woning geen reclame gemaakt worden: in meeste gevallen moet het huis van buiten in dezelfde staat als eerst blijven. Er mogen niet ineens reclameborden aan het huis vastgemaakt worden.

 

Wanneer mag je je kantoor aftrekken bij de belasting?

Wanneer de gemeente zijn akkoord heeft gegeven mag je jouw kantoor aan huis gaan beginnen. Echter is het natuurlijk wel zo fijn als je de kosten van je kantoor ook bij de belasting kan aftrekken. Dit kan, mits je werkruimte aan de volgende twee eisen voldoet:

 

1. Het zelfstandigheidscriterium 2. Het inkomenscriterium

  Het zelfstandigheidscriterium houdt in dat het kantoor een zelfstandig gedeelte van de woning moet zijn. Dit houdt in dat de ruimte verhuurd zou kunnen worden aan een derde partij. Om dit mogelijk te maken moet de ruimte een eigen ingang en eigen sanitair hebben. Het moet niet zomaar een kamer in het huis zijn, maar het moet echt te herkennen zijn als kantoorruimte.   Het inkomenscriterium houdt in dat je 70 % van je totale inkomen vanuit je werkruimte verdiend. Met het totale inkomen wordt het inkomen uit loondienst, de winst uit je onderneming en overige werkzaamheden bedoeld. Wanneer je eigen inkomen bijvoorbeeld uit arbeidsinkomsten of een uitkering bestaat dan kan je kantoor aan huis niet van de belasting worden afgetrokken.  

Wat kun je precies aan belasting aftrekken?

Wanneer je kantoor aan huis aan de bovenstaande eisen voldoet is het kantoor belasting aftrekbaar. Maar wat mag je precies aftrekken?

● 4 procent van de totale waarde van het kantoor. ● De kosten voor gas, water en licht mag je gedeeltelijk van de belasting aftrekken. ● Wanneer er alleen zakelijk gebruik gemaakt wordt van de telefoon en het internet mag je de kosten hiervan ook van de belasting aftrekken. ● De verzekeringen voor het bedrijf. ● De schoonmaakkosten, enkel voor het kantoor en niet het hele huis. ● De kosten voor klein onderhoud. ● De belasting van de zakelijke energiekosten. ● De kosten aan huur van de kantoorruimte. ● De kosten aan de verbouwing van het kantoor. ● De kosten aan inrichting. ● De kosten aan de aankleding van de werkruimte.

  De voordelen

● Je bent flexibel ● Je hebt veel vrijheid ● Je hebt geen reistijd ● Het is ideaal voor het gezinsleven ● Je betaald geen extra huur ● Je kunt geld terugkrijgen van de belasting ● Het is altijd rustig

  De voordelen Hoewel er veel voordelen aan het hebben van een kantoor aan huis zitten, zijn er ook wat nadelen:

● Er is geen scheiding van werk en privé ● Het staat minder professioneel ● Je hebt minder kansen om een netwerk op te bouwen ● Het kan eenzaam zijn

 

TIP:

Doe jij als Zzp’er je boekhouden al online online? Dit bespaart veel tijd en geeft je een duidelijk overzicht.  

Zakelijke internet en telefonie

Alleen wanneer het internet- en de telefoongebruik strikt zakelijk is kunnen deze bij de belasting worden afgeschreven. Het is dus erg belangrijk dat je hier een apart pakket voor afsluit. Wanneer privé ook gebruik maakt van de internetverbinding en het belpakket is er sprake van gemengd gebruik, in dit geval zijn de kosten niet meer afschrijfbaar van de belasting. Let hier dus goed op.  

Zakelijke energie

Op de website Minder.nl is het mogelijk om als ZZP-er of MKB-er zakelijke energie aanbieders met elkaar te vergelijken.   Wanneer je een kantoor aan huis hebt is de zakelijke energie van de belasting aftrekbaar. Het wel van belang dat je zowel een energiecontract hebt voor zakelijk als voor privé.   Alleen de btw die wordt geheven over de energie die je voor zakelijke doeleinde verbruikt mag van de belasting worden afgetrokken. Hoeveel dit precies is kun je uitrekenen met de oppervlaktemethode.   Voor het toepassen van de oppervlaktemethode heb je de volgende gegevens nodig: De totale jaarlijkse zakelijke energiekosten De werkoppervlakte van je kantoor in m2 De vloeroppervlakte van je complete woning in m2 inclusief kantoorruimte De formule is als volgt: Kantoorruimte in m2 / Totale woning oppervlakte in m2 * De jaarlijkse energiekosten   Een berekening zou er dan als volgt uit kunnen zien: Je kantoorruimte is 30 vierkante meter Je totale woningoppervlakte is 200 vierkante meter Jaarlijks betaal je € 2500,- voor je zakelijke energie 30 / 200 * 2500 = € 375,00. Daar 21 procent btw van: €375,00 / 1,21 = €309,92. €375,00 – €309,92 = € 65,08. In totaal mag je dus €65,08 aftrekken van de btw-aangifte.  

Inrichting

Zoals je hebt kunnen lezen kun je de inrichting en aankleding van je kantoorruimte van de belasting aftrekken. Het is erg belangrijk dat je een fijne kantoorruimte hebt, omdat je hier veel tijd zal doorbrengen. Een van de belangrijkste dingen in je kantoor is je bureau. Heb je bijvoorbeeld een bureau nodig met veel opbergmogelijkheden? Of juist een simpele, maar vooral grote tafel? Er zijn talloze opties, zorg ervoor dat jij een bureau kiest waar jij je prettig achter voelt en laat je creatieve gedachten kan laten stromen.   Naast een bureau is het belangrijk dat je op een comfortabele bureaustoel zit. Het is natuurlijk voor iedereen en elk beroep anders hoelang je daadwerkelijk op deze stoel plaats zal moeten nemen, maar zorg ervoor dat je niet bespaart op een goede stoel. Daarnaast is de verlichting binnen je kantoor belangrijk. Misschien is je kantoor al een ruimte met heel veel natuurlijk licht, toch is het dan belangrijk dat je de juiste lampen aanschaft. Het is zonde wanneer in de avond een goede ingeving hebt, maar deze door gebrek aan licht niet meer op papier kan zetten. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de overige nodige kantoorartikelen zoals papier, nietmachines etc. in je kantoor hebt liggen.  

Overige tips:

● Zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Ookal is je kantoor aan huis is het erg belangrijk dat je wel professioneel blijft. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent voor klanten door een nieuw vast nummer voor je thuiskantoor te nemen. Zo voorkom je dat er iemand van je familie de telefoon opneemt.   ● Zorg voor een wachtruimte: Een van de nadelen van een kantoor aan huis is dat het minder professioneel staat. Wanneer je klanten op kantoor wilt ontvangen is het handig als je een wachtruimte hebt. Zeker als er mensen thuis zijn d=staat het niet professioneel als je je klanten bijvoorbeeld in de woonkamer laat wachten   ● Zorg dat er vergader mogelijkheden zijn: Wanneer je met andere ondernemers of klanten moet vergaderen is het belangrijk dat je hier ook de mogelijkheid voor hebt. Een grote tafel met comfortabele stoelen is hiervoor onmisbaar. Het zou onprofessioneel zijn als deze gesprekken aan de keukentafel tussen het gezinsleven plaats zouden moeten vinden. Voorkom dat dit gebeurt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]