Meteen naar de inhoud

Factuur maken

Iedere onderneming heeft zo zijn verdiensten, maar om dit te binnen te halen heb je natuurlijk wel een factuur nodig. Waar je moet beginnen, welke boekhoudopties er zijn en waar de factuur aan moet voldoen? Wij helpen je op weg!

Denken aan..

Wanneer je een factuur opstelt, zijn er verschillende onderdelen waar je rekening mee dient te houden. Allereerst is het belangrijk om je facturen voor zeven jaar in de originele staat te bewaren, onroerende zaken kun je het beste tien jaar bewaren: bij een controle moet de belastingdienst deze namelijk wel in kunnen zien. Om deze reden is online factureren erg handig, zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar. Ook zijn er bepaalde onderdelen verplicht in de factuur:

― Je volledige bedrijfsnaam en het adres
― De volledige naam en het adres van je klant
― Je btw-nummer
― Het KvK-inschrijfnummer
― De factuurdatum waarop de factuur gemaakt is
― Een uniek doorlopend en opvolgend factuurnummer

Let op!
Vergeet niet te vermelden welke betaalmethoden er zijn, en binnen welke periode de factuur betaald moet worden.

Regels voor het factureren:
― Een gedetailleerde omschrijving van je geleverde goederen of diensten
― Het aantal geleverde goederen of diensten
― De leverdatum
― Het bedrag exclusief btw dat je vraagt
― Het btw-tarief dat je vraagt
― Het te betalen btw-bedrag

Online factureren

We een aantal online factureringsprogramma´s op een rij gezet, waarbij je als starter makkelijker kan factureren. Sommige zijn in het eerste jaar gratis.

 

Sneller geld terug krijgen

Wanneer je de factuur verstuurd hebt, is de volgende stap natuurlijk het terugkrijgen van je geld. Dit kan nog weleens langer duren dan gehoopt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om dit sneller te laten verlopen! Het belangrijkste is dat je je factuur duidelijk maakt: binnen hoeveel dagen of wanneer dient het betaald te worden? Is je logo goed zichtbaar? Wees ook specifiek in het aantal uren en de werkzaamheden van eventueel personeel. Een duidelijke omschrijving voorkomt irritaties, zo komen mensen niet voor vervelende verrassingen te staan. Wil je je factuur net iets persoonlijker maken? Voeg dan een leuke en vriendelijke dankjewel of foto toe, dit maakt betalen net wat leuker!

Buitenlandse factuur

Heeft u buitenlandse klanten? Dan zijn de regels iets anders dan bij factureren in Nederland. Zo is het nodig om het btw-nummer -ook wel het VAT Reversed Charge in het Engels-op te nemen. Vaak zijn de btw-tarieven anders, het is dan ook vooral aan te raden even op te zoeken wat de tarieven per land zijn! Binnen Europa kun je deze tarieven aanhouden. Ook verschillen de btw-nummers per land, hoe ze er precies uitzien kun je hier terugvinden.

Voorbeeld

Je bent bijna klaar om met de factuur te beginnen. Toch is een voorbeeld nog wel zo handig, gelukkig kun je zelf allerlei voorbeelden downloaden op deze website. Factureren maar!