Ga naar de inhoud

Inkomstenbelasting ZZP

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Inkomstenbelasting ZZP

Als ondernemer ontkom je er niet aan; de aangifte van je belasting. Veel ondernemers kiezen ervoor om hun belastingaangifte zelf te doen. Dit kan ook gemakkelijk, maar dan moet je je eerst goed inlezen. Om jou een handje te helpen hebben wij alle informatie over de belastingaangifte als ZZP’er op een rijtje gezet.

 

Wat moet je regelen?

Om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken heeft de Belastingdienst al jouw privé gegevens al ingevuld. Als eigen ondernemer moet je het zakelijke gedeelte zelf nog invullen.

 

Ben jij een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Het is van belang om eerst na te gaan of jij wel een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dat je een eigen onderneming bent gestart houdt niet altijd in dat de belastingdienst jou ook als onderneming ziet. Daarvoor moet je eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Door middel van de OndernemersCheck van de belastingdienst kun je gemakkelijk checken of jij een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. In deze test worden je maximaal 20 vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid gevraagd. Wanneer je inderdaad een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent kun je gebruikmaken van de aftrekposten voor ondernemers.

 

TIP!

Doe jij je boekhouden al online? Wanneer jij je boekhouden online doet, heb jij altijd een overzicht van je boekhouding bij de hand. Hierdoor heb jij meteen een duidelijk inzicht in al je inkomsten en uitgaven. Erg handig wanneer jij je aangiftebelasting moet regelen.

 

Op welke aftrekposten heb jij recht?

Het aangeven van je belastingdienst wordt vaak niet als vervelend ervaren. Het wordt pas vervelend op het moment dat jij niet zeker weet hoe het moet. Bij veel ondernemers is er onzekerheid over op welke aftrekposten zij recht hebben en weten zij niet welke zakelijke kosten zij mogen aftrekken. Om ervoor te zorgen dat er bij jou geen onzekerheid over de aftrekposten heerst hebben wij de belangrijkste aftrekposten en belastingregelingen, waar jij als ondernemer voor de inkomstenbelasting recht op hebt, op een rijtje gezet:

 

1. Ondernemingsaftrek

Hieronder vallen onder andere de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je per jaar minimaal 1225 uur tijd moet besteden aan jouw eigen bedrijf.

 

2. Mkb-winstvrijstelling

Je krijgt, als ondernemer voor de inkomstenbelasting, automatisch de mkb-winstvrijstelling. Dit houdt in dat je over 14% van je winst geen belasting hoeft te betalen. Wanneer je in het voorgaande jaar verlies hebt gedraaid wordt dit automatisch verrekend. Dit houdt in dat 14% van je verlies niet wordt meegeteld.

 

3. Kleinschaligheidsinvesteringaftrek

Deze aftrekpost gaat over de investering in bedrijfsmiddelen. Wanneer jij in 2019 meer dan €2.300 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, en deze per stuk €450 of meer kosten heb jij mogelijk recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van deze aftrekpost hangt af van de hoogte van de investeringen.

 

4. Fiscale oudedagsreserve

Wanneer jij voor jezelf werkt bouw jij niet automatisch je pensioen op. Dit is iets wat jij zelf moet doen. Als ondernemer mag jij, wanneer je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, jaarlijks een deel van je jaarwinst toevoegen aan je oudedagsreserve. Dit is het bedrag dat jij reserveert voor je pensioen. Dit bedrag mag je aftrekken van je winst. Het maakt eigenlijk niet uit of je het geld daadwerkelijk opzij zet. Zolang je het maar vrijhoudt voor je bedrijf.

 

Twijfel je nog steeds?

Al deze informatie kan best overweldigend zijn. Als jij nog steeds twijfelt of je je aangifte juist hebt ingevuld kun je de de aangiftechecklist van de Belastingdienst doen. Door middel van zes checks doe jij een een goede en volledige aangifte.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]