[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
Vereniging
Heb jij een bepaald doel voor ogen of een bepaalde wens en wil je dit met anderen samen gaan bereiken? Dan is de rechtsvorm ‘Vereniging’ een goede keuze. Dit is namelijk een ondernemingsvorm zonder winstoogmerk. Alle verenigingen bezitten rechtspersoonlijkheid. Verder bestaat een vereniging minimaal uit 2 personen en het is hier ten strengste verboden om een overschot van de kas uit te keren als loon aan de leden of het bestuur.
Beslissingen
Een vereniging heeft geen eigenaar, de hoogste macht ligt bij de ledenvergadering. Ieder lid heeft in principe 1 stem op de ledenvergadering. Daarnaast heb je ook een bestuur, die bestaat meestal uit leden. Het bestuur wordt benoemd door de ledenvergadering.
Twee soorten verenigingen
Je hebt twee verschillende soorten verenigingen, een duidelijk verschil is dat er bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden van de vereniging.
Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
Bij deze soort vereniging ben je niet aansprakelijk op jouw privé-vermogen. Het oprichten van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid gaat met een akte van de notaris (notariële akte). In deze akte zullen de volgende punten vermeld staan:
– Naam en de vestigingsplaats
– De doelen of het doel waar de vereniging voor staat en acht te gaan doen ( dus geen doel als het maken van winst)
– De verplichtingen van de leden
– De algemene vergadering
– Regels voor benoeming en ontslag
– Waar het geld naar toe gaat na eventuele ontbinding
Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet zich inschrijven in het Handelsregister. Hoe jij je hier moet inschrijven, lees je hier.
Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
Je richt de vereniging in dit geval niet op via een notaris. Je bent hier als bestuurder aansprakelijk met jouw privé-vermogen. Dit kun je echter wel beperken om je in te schrijven in het Handelsregister, maar dit is dus niet perse nodig. Als jij je inschrijft in het Handelsregister ben je alleen persoonlijk aansprakelijk als de vereniging niet aan haar verplichtingen voldoet. Daarnaast kan de vereniging niks erven en registergoederen verkrijgen.
Voordelen
– Geen startkapitaal nodig
– Goede continuïteit: na het overlijden of het uitstappen uit de vereniging van bestuurders, kan de vereniging nog voortbestaan zolang deze 2 of meer leden heeft
– De belangen van de leden kunnen goed behartigd worden
– Niet persoonlijk aansprakelijk bij een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
Nadelen
– Het nemen van beslissingen kan lang duren, omdat ieder lid zijn stem heeft en er een grotere kans is dat er verschillende mensen ergens niet mee eens zijn
– Persoonlijk aansprakelijk voor schulden als Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
– Als Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid dien je een akte van de notaris te hebben
Tips
Als startende vereniging zal de boekhouden een gedeelte van de tijd opeisen. Gelukkig bestaan er online boekhoudprogramma´s die je veel tijd kunnen besparen. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]