Meteen naar de inhoud

Ondernemingsvormen

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

ONDERNEMINGSVORMEN

Als startende ondernemer komt er veel op je pad tijdens de opstartfase van een eigen onderneming. Zo kom je al snel voor de keuze wat de beste rechtsvorm (ondernemingsvorm) is voor jouw onderneming. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, kan je op deze pagina een handig overzicht vinden.

 

Verschillende ondernemingsvormen in Nederland

In Nederland kennen we verschillende ondernemingsvormen. De situatie die je kiest is afhankelijk van jouw startsituatie. Een paar vragen die onder andere handig zijn om voor jezelf te beantwoorden zijn:

• Ga je alleen of samen met iemand een eigen bedrijf opzetten?
• Hoeveel geld wil/kan je privé inbrengen?
• Wil je privé aansprakelijk zijn of niet?

Deze zaken hebben allemaal betrekking op de keuze van de ondernemingsvormen.

 

Meest voorkomende ondernemingsvormen

Eenmanszaak
Vennootschap Onder Firma (VOF) 
Besloten Vennootschap (BV)
Naamloze Vennootschap (NV)
• Commanditaire Vennootschap (CV)
Coöperatie
Vereniging
Maatschap
Stichting

Deze ondernemingsvormen hebben allemaal andere voor- en nadelen.
De ondernemingsvormen kunnen onderverdeeld worden in natuurlijke, privaatrechtelijke & publiekelijke ondernemingsvormen.

 

Tip! Online boekhoudprogramma´s

Om je leven als ondernemer makkelijker te maken bestaan er vele online boekhoudprogramma´s die je kunnen helpen met je het facturen en je administratie. Wij hebben een aantal boekhoudprogramma´s speciaal voor starters op een rij gezet. Kijk hier voor een overzicht.

 

Natuurlijke ondernemingsvormen

In een natuurlijke ondernemingsvorm worden zelfstandige ondernemers persoonlijk aansprakelijk gesteld voor alles wat er in en om het bedrijf gebeurd. Je bent als ondernemer dus hoofdelijk aansprakelijk. Deze ondernemingsvormen worden ook wel rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid genoemd.

 

Aansprakelijk

Op het moment dat er iets gebeurt met je bedrijf, ben je hier als ondernemer niet alleen 100% aansprakelijk voor maar je bent dan ook hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat ook je privé vermogen kan worden aangesproken.

 

Risico´s

Zo kan het voorkomen dat een aantal grote klanten in moeilijke tijden wegvalt. Het kan zijn dat dit direct gevolgen heeft op de hoogte van je omzet. Dan is het de vraag of je nog steeds de capaciteit hebt om om je schulden te betalen bij het wegvallen van een groot deel van je omzet.

 

Verzekeren

Deze onvoorziene aansprakelijkheid kan je slechts beperkt verzekeren en valt dus niet volledig af te dekken.

 

Type rechtsvormen

Bedrijven die vallen onder de natuurlijke ondernemingsvormen:

Eenmanszaak
Vennootschap Onder Firma (VOF)
• Maatschap
• Commanditaire Vennootschap (CV)

 

Privaatrechtelijke ondernemingsvormen

Binnen een privaatrechtelijke ondernemingsvorm vallen bedrijven die volgens de wet zelf in staat zijn te opereren op de markt, zoals instanties en samenwerkingsvormen. Dit worden ook wel rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid genoemd.

 

Aansprakelijk

Enkel de onderneming is aansprakelijk voor de gevolgen en eventuele schulden van het bedrijf. Aandeelhouders kunnen dus in het ergste geval hun investering kwijtraken, echter zullen zij nooit tot hun privévermogen aansprakelijk zijn.

 

Risico´s

Alleen het vermogen wat je in de onderneming hebt geinvesteerd, kan door een faillissement wegvallen maar je bent niet hoofdelijk aansprakelijk. Er zijn een aantal uitzonderingen waarin je bijvoorbeeld wel als eigenaar van een BV privé aansprakelijk kan worden gesteld. Dit is overigens nogal uitzonderlijk.

 

Type rechtsvormen

Ondernemingen die vallen onder de privaatrechtelijke ondernemingsvormen:

Besloten Vennootschap (BV)
Naamloze Vennootschap (NV)
• Coöperatie
Stichting
Vereniging

 

Publiekelijke ondernemingsvormen

Tot slot zijn er ook nog publieke ondernemingsvormen. Publieke ondernemingsvormen zijn bedrijven van de overheid.

 

Type rechtsvormen

Voorbeelden van publiekelijke ondernemingsvormen zijn:

• De staat
• Provincies
• Gemeente
• Waterschappen

Als particulier kun je deze vormen niet oprichten, daarom zullen deze ook niet verder behandeld worden.

 

Beste ondernemingsvorm

Het is helaas niet mogelijk om te zeggen wat de beste ondernemingsvorm is. Aan de hand van verschillende factoren kan je bepalen wat voor jouw bedrijf het meest geschikte type onderneming is. Enkele factoren die je mogelijk kunnen helpen om te bepalen wat nu voor jou de meest geschikte rechtsvorm is:

• Ga je het bedrijf alleen starten of met één of meerdere personen samen?
• Hoeveel winst verwacht je te gaan maken?
• Heb je een groot eigen (privé) vermogen?
• Hoeveel geld investeer je in jouw bedrijf?

 

Tips

• Als startende ondernemer hoort de boekhouding doen er helaas ook bij. Gelukkig bestaan er vele online boekhoudprogramma´s met een app, die het boekhouden sneller en makkelijker maken. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.

• Het is zeker van belang om goed na te denken over welk type ondernemingsvorm het meest geschikt is voor jouw onderneming. Mocht je er toch niet uitkomen, dan is het zeker aan te raden om een expert om hulp te vragen. Een idee zou zijn om je vraag voor te leggen aan de kamer van koophandel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*