Meteen naar de inhoud

Lean Start Up machine

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

LEAN START UP MACHINE

Een bedrijf starten is een grote uitdaging: mogelijk heb je er geen of weinig ervaring mee en je weet niet of jouw aannames wel waar zijn. Gelukkig is er de Lean start up machine: een organisatie die een 3-daagse workshop aanbied over het opstarten van een bedrijf en een ondersteund model. Beide komen aan bod in deze tekst. Maar voordat het model wordt uitgelegd is het belangrijk om te weten wat het idee is achter de Lean Start Up.

 

 

Het idee

Bij het starten van een bedrijf maak je aannames: je neemt aan dat er vraag naar jouw product/dienst is, je neemt aan dat mensen jouw product of dienst op een bepaalde manier gaan gebruiken, je neemt aan dat mensen het onderscheid zien tussen jou en je concurrent. Het maken van deze aannames is logisch: je moet ergens vanuit gaan. Het idee achter de Lean Start Up is om de aannames te testen en daarvan te leren om zo tot een beter, succesvoller product te komen.

 

 

De Validation Canvas

Dit is het model dat bij deze methodiek hoort. Het is onder te verdelen in drie vlakken:
• Pivots
• Experiments
• Voortgang
 
validation canvas goed
 
Pivots
Dit is de bovenste helft van het canvas. Pivots zijn omslag punten in je idee die veroorzaakt worden door het testen van aannames. Je begint bij Start. Hier ga je jouw hypotheses opschrijven. Bij Customer Hypothesis schrijf je de doelgroep op, formuleer dit niet in demografische kenmerken maar juist beschrijvend. Dus niet vrouwen tussen de 40 en 50 jaar, maar bijvoorbeeld mensen met ongelijke voeten. Daaronder schrijf je het probleem op dat deze mensen hebben. Bijvoorbeeld: het niet kunnen dragen van de meeste schoenen. Laat de Solution Hypothesis nog leeg: misschien is er een andere oplossing dan dat jij denkt.

 

Experiments
Wat je nu hebt is een groep mensen met een probleem, echter zijn dit allemaal aannames. Door het uitvoeren van experimenten ga je kijken welke kloppen en welke niet. Hiervoor gebruik je het vlak links onderin. Begin met jezelf af te vragen wat je moet leren om de aannames te valideren. Schrijf elke aanname op die van belang is om je bedrijf levensvatbaar te maken. Bij het eerder beschreven voorbeeld is een kritieke factor: schoenenwinkels geven nog niet de mogelijkheid om twee verschillende maten van 1 paar schoenen te kopen. Als schoenen winkels dit wel doen is er geen business.

Van alle kritieke factoren kies je er 1 die het belangrijkste is: de Riskiest Assumption. Nu is het van belang dat je een experiment uitvoert om te kijken of deze factoren kloppen, maar stel eerst het Minimum Succes Criteria op: bij hoeveel succesvolle experimenten is deze aanname gevalideerd. Hieronder staat een stappenplan voor het experiment:
• Begin met het interviewen van de doelgroep die je omschreven hebt, zoek naar pijn punten en luister naar hun verhaal.
• Probeer daarna te weten te komen wat zij willen ‘geven’ voor een bepaalde oplossing voor hun probleem.
• Leg dan jouw oplossing uit en werk deze ter plekke bij totdat hij/zij helemaal tevreden is.

 

Voortgang
Je hebt net je Riskiest Assumption getest en nu weet je of deze waard (gevalideerd) is of niet.

Is je Riskiest Assumption gevalideerd, is de uitkomst gelijk aan of groter dan het Minimum Succes Criteria? Schrijf het dan op bij Validated en ga terug naar al je aannames en voer een experiment uit op je volgende aanname.

Is je Riskiest Assumption niet gevalideerd, lager dan je Minimum Succes Criteria. Schrijf het dan op bij Invalidated en Pivot je idee in de bovenste helft van het Canvas. Kijk bijvoorbeeld naar een andere doelgroep met hetzelfde probleem of dezelfde doelgroep met een ander probleem en begin opnieuw.

 

Workshop
Om deze methode helemaal onder de knie te krijgen worden er ook workshop georganiseerd. Hier werk je jouw business idee in een aantal dagen uit tot een gevalideerd bedrijf. Op deze website kan je kijken in welke steden de workshop al gegeven wordt. Er moeten minimaal 200 mensen zich inschrijven bij een stad om daar een workshop te laten plaats vinden, dus houd dit goed in de gaten!

 

 

Tips

• Maak je boekhouding makkelijker met online boekhoudprogramma´s. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk hier voor onze vergelijking. • Klik hier om een voorbeeld te zien van hoe het Validation Canvas een ondernemer heeft geholpen.
• Klik hier voor meer informatie over deze methode.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*