Meteen naar de inhoud

Ondernemingsplan schrijven

Loop je rond met het idee om een eigen zaak te starten en wil je meer weten over het schrijven van een ondernemingsplan? Op eigenondernemingstarten.com vind je alle informatie. Ook geven we handige tips zodat jouw ondernemingsplan een gegarandeerd succes wordt.

Wat is een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan wordt ook wel een ondernemersplan of businessplan genoemd. Hierin beschrijf je exact wat jouw onderneming in de toekomst moet voorstellen. Je beschrijft je product of dienst zo gedetailleerd mogelijk en ook beschrijf je de markt, jouw branche, de doelgroep en hoe jij denkt geld te verdienen. Een goed plan geeft inzicht in of de onderneming levensvatbaar is of niet.

Lening bij de bank
Een goed ondernemingsplan valt of staat bij een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving. Dit kost erg veel tijd en researchwerk maar hier pluk je uiteindelijk de vruchten van. Mocht je bijvoorbeeld naar de bank gaan voor een lening, dan werkt een sterk ondernemingsplan in jouw voordeel. De bank moet namelijk vertrouwen hebben in jouw plan en zal nooit een lening of krediet uitkeren aan een ondernemer zonder waterdicht plan.

Eigen inzicht
Ook is een overzichtelijk plan, waarin alle randzaken zijn meegenomen goed voor het eigen inzicht. Je loopt waarschijnlijk tijdens het onderzoeken van de branche, markt of een ander deel van het plan, tegen problemen aan die je op voorhand niet had ingecalculeerd.

Inhoud plan

In een ondernemingsplan komen verschillende onderwerpen aan bod. Het meest voor de hand liggende aspect van het ondernemingsplan is natuurlijk het product of de dienst die je gaat aanbieden. Maar wat beschrijf je nog meer in het ondernemingsplan?
Persoonlijke informatie, zoals:

– NAW gegevens
– Burgerlijke staat
– Nationaliteit
– Rekeningnummer
– Huidige vorm van inkomsten
– Welke schulden je hebt
– De vaardigheden die jij bezit
– Persoonlijke eigenschappen
– BSN nummer
– CV

Vergeet ook zeker niet te beargumenteren waarom je een eigen onderneming wilt starten. Zonder goede motivatie zul je je gemakkelijk uit het veld laten slaan. Ook de bank wil graag inzicht hebben in jouw persoonlijke motieven.

Omschrijving product of dienst

In het volgende onderdeel van jouw ondernemingsplan beschrijf je uitgebreid wat jouw idee is voor de onderneming. Je hebt natuurlijk in je hoofd wat je graag wilt aanbieden aan de consument maar beschrijf dit zo concreet mogelijk op papier. Hieronder staan de kernpunten opgesomd:

– Wat voor product of dienst bied je aan
– Begin je een profit – of non profit bedrijf
– Beschrijf de markt
– Beschrijf hoeveel je moet verkopen om winst te maken
– Wat zullen succes factoren zijn en waarin ben jij onderscheidend?
– Omschrijf wat de risico´s zijn
– Omschrijf de kansen
– Beschrijf de doelgroep
– Maak een concurrentie analyse
– Beschrijf de korte – en lange termijn doelen
– Beschrijf de missie en een visie van je onderneming

Beschrijven van de markt

Bij de beschrijving van de markt beschrijf je zo gedetailleerd mogelijk hoe groot de potentiële afzetmarkt is. Breng in kaart hoeveel mensen er tot jouw doelgroep behoren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het CBS. Daar kun je terecht voor gegevens over de Nederlandse bevolking.

Concurrenten
Kijk ook naar je concurrenten. Wat zijn succesfactoren van je concurrent en wat kan beter. Vind ook niet het wiel opnieuw uit maar het kopiëren van de concurrent wordt ook sterk afgeraden. Leer maar zorg ook dat je je kunt onderscheiden.

Wanneer je alles duidelijk in kaart hebt is het zaak dat je een marketingmix uiteenzet.
In de marketingmix ga je in op de 5 P´s. De 5 P´s zijn;

– Personeel
– Product
– Prijs
– Plaats
– Promotie

Je beschrijft hierbij bijvoorbeeld welk prijsbeleid je concurrent heeft. Met welke prijs jij de markt zal betreden. Welke promotiemiddelen je in gaat zetten maar ook wat voor soort personeel jij nodig denkt te hebben. (In de toekomst)

Kies een rechtsvorm

De plannen voor je onderneming hebben op dit moment al vorm gekregen. Doordat je nu al veel informatie hebt verzameld over alle randzaken kun je ook beslissen welke rechtsvorm past bij jouw onderneming. Er zijn namelijk veel verschillende rechtsvormen in Nederland. Ze hebben elk hun voor en nadelen. Voor de volgende rechtsvormen kun je onder andere kiezen;

– Eenmanszaak (rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid)
– BV (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid)
– NV (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid)
– VOF (rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid)
– Maatschap (rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid)
– CV (rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid)
– Verenging (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid)
– Stichting (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid)
– Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij (rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid)

Verschil tussen rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid:

– Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid: Hierbij ben je tot in je privé vermogen aansprakelijk. Schulden worden dus verhaald op jouw privé vermogen.
– Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid: Hierbij ben je níet tot in je privé vermogen aansprakelijk. Mocht jouw bedrijf failliet gaan dan is jouw privé vermogen veilig.

Voor een duidelijk overzicht van alle rechtsvormen en de voor en nadelen kun je kijken op ondernemingsvormen.

Financiering

Het volgende onderdeel is de Financiering van de onderneming. Het is erg belangrijk om van te voren te weten hoe jij het financieel gaat regelen. Dit is ook belangrijk voor de bank. Zoals in het begin al aangegeven, een bank zal je nooit een lening geven wanneer jij niet kunt verantwoorden hoe je dit kunt terug betalen.

– Hoeveel investeer je zelf in jouw onderneming
– Beschrijf hoe je de rest van de investering rond wil krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met een lening bij de bank, aandelen uitschrijven of misschien lenen van familie?
– Maak een investeringsbegroting. Neem hierin op wat je verwacht te moeten investeren om van start te kunnen gaan en hoe dit terug verdient wordt.
– Exploitatiebegroting
– Liquiditeitsbegroting

Organisatie van jouw bedrijf

In dit onderdeel van het ondernemingsplan zul je aangeven hoe je je onderneming gaat organiseren. Je hebt het meeste al in kaart gebracht en je weet ´op papier´ wat je kunt verwachten. Nu is het de bedoeling dat je uitzoekt of je vergunningen nodig hebt en zo ja, welke.

Ook moet je kijken of je aan bepaalde eisen moet voldoen. Als je van plan bent een bedrijf te starten met chemicaliën dan kun je dit wellicht niet in een woonwijk starten. Stel ook de algemene voorwaarden alvast op.

Verder maak je een overzicht welke activiteiten jij zelf zult uitvoeren en wat je gaat uitbesteden. kijk voor meer informatie over het uitbesteden van (administratief)werk op Zelf doen of uitbesteden.

Advies, tips en hulp

Een ondernemingsplan opstellen is een tijdrovend en lastig karwei. Als je nog nooit een plan hebt geschreven zijn er verschillende bronnen die jou voorzien van informatie.

De Kamer van Koophandel
De kamer van koophandel biedt seminar´s aan op verschillende locaties in Nederland.
Dit zijn korte cursussen en daar wordt uitgelegd wat je kunt verwachten wanneer je voor jezelf gaat beginnen. Er worden tips gegeven hoe je meer winst kunt realiseren en hoe het mogelijk is om investeringen (snel) terug te verdienen.

Boek
Een boek dat geheel gewijd is aan het schrijven van een ondernemingsplan is;
Ondernemingsplannen voor Dummies. Te bestellen bij Bol.com.

Tips

– Minder leuk om meer bezig te zijn als startende ondernemers is de boekhouding. Gelukkig bestaan er vele online boekhoudprogramma´s met een app, die het boekhouden sneller en makkelijker maken. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.
– Als je een ondernemingsplan hebt geschreven en dit wil gebruiken om een lening rond te krijgen bij de bank of een investeerder wil overtuigen, dan kan het zeker een aanrader zijn om je business plan nog door iemand die er verstand van heeft te laten doorlezen.

– Het boek “Zo maak je een ondernemingsplan” is een erg fijn boek die je uitlegt hoe je een goed ondernemingsplan schrijft. Het mooie aan dit boek is dat het up to date is, dit boek komt namelijk uit 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*