Meteen naar de inhoud

Webshop starten

Handleiding: Hoe start ik een webshop?

Bij het starten van een eigen webshop zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Met een goed idee en een duidelijk ondernemersplan, kom je al een heel eind bij het lanceren van jouw webshop. Maar onderschat het niet: er gaat veel tijd in zitten en het is dan ook belangrijk dat je passie hebt voor het product dat je wilt gaan verkopen. Enige kennis van internetmarketing zal ook goed van pas komen, maar gaandeweg leer je natuurlijk ook veel!

Voor het bouwen van de webshop moet je met veel punten rekening houden: een goede naam, inschrijving bij Kamer van Koophandel en een beschikbaar domein. Daarna begint het: je kan gaan verkopen! Maar, hoe gaan mensen jouw webshop makkelijk vinden? Welke betalingsmogelijkheden ga je aanbieden? Hierover kun je meer lezen op deze pagina.

Webshop bouwen

Het startpunt van het bouwen van een website is jouw idee. Je hebt een visie over een bepaald product of een service die je online wilt verkopen.

Ondernemersplan

Een duidelijk ondernemersplan is heel belangrijk bij het starten van een onderneming. Ook bij het opzetten van een webshop is het handig om dit als startpunt te nemen. In het plan breng je in kaart wie je bent, wat je wilt ondernemen en wat hierbij je kansen, obstakels, klanten en concurrentie gaat zijn. Op de pagina van over een ondernemingsplan worden handige tips gegeven over het schrijven hiervan.

Domeinnaam

Vervolgens moet je een goede naam bedenken voor jouw onderneming. Hierbij moet je rekening houden met de volgende drie punten: Ten eerste moet de naam voldoen aan de basis punten: goed te onthouden, eenvoudig te spellen en niet teveel gelijkenis met al bestaande merken. Daarnaast is het belangrijk dat je een naam kiest die ook in andere talen goed overkomt. Dit is vooral van toepassing wanneer je de ambitie hebt om de internationale markt op te gaan. Je wilt namelijk niet dat jouw bedrijfsnaam in het Italiaans een hele rare uitspraak is als daar toekomstige klanten vandaan komen. Als laatste is het van belang dat je van tevoren checkt of er ook een domein vrij is voor de door jou gekozen naam. Voor een webshop heb je namelijk een eigen URL nodig, en het is fijn als zowel de Nederlandse als de internationale domeinnamen nog vrij zijn voor jouw naam. Wanneer een domeinnaam die je graag wilt al in gebruik is, is er ook nog een optie tot het overkopen hiervan. Als je toch al aan het onderzoeken bent, check dan ook meteen of er nog accounts vrij zijn op Facebook, Instagram en LinkedIn onder de door jou gekozen naam.

Hosting

Als je een domeinnaam hebt voor je website, is het belangrijk dat je daar ook een webhosting ruimte bij hebt. Hosting houdt in dat de website op internet komt te staan dankzij het gebruik van een server (de host). Er zijn verschillende bedrijven die aanbieden om websites te hosten, Argeweb en Bluehost zijn twee populaire grote hosting bedrijven.

Kassasystemen webshop

Het is belangrijk om je klanten veilig te laten betalen, maar wel systeem kan je gebruiken? Wij hebben een aantal kassasystemen voor webshops hieronder op een rij gezet.

Huisstijl

Naast een naam, heeft de webshop ook een eigen stijl nodig. Met deze huisstijl kun je laten zien wat jou onderscheid van de concurrentie. Dit is niet in één dag rond, maar het vergt verschillende brainstorm sessies waarin je meeneemt wat je wilt uitstralen naar de klant, wat de concurrenten doen en wat onderdelen zijn waarin jij uniek bent. Houdt hierbij ook in gedachten wat de doelgroep is en wat hen aanspreekt. Het maken van verschillende moodboards kan helpen bij het vormgeven van je ideeën. Als je eenmaal een huisstijl ontwikkeld hebt, moet je de kernwaarden van je bedrijf en jouw onderscheidende punten uitlichten op je homepage. Zo weet iedere bezoeker meteen wat jij allemaal te bieden hebt.

Kamer van Koophandel

Voordat je kunt gaan ondernemen, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht. Houdt er rekening mee dat dit best een tijdrovende klus is, je kunt er al gauw een halve dag mee bezig zijn. Voor de inschrijving moet je namelijk een schatting maken van de inkoopwaarde van je producten, de omzet die je denkt te gaan behalen en de winst die je hieruit wilt halen. Ook willen zul je moeten aangeven welke bedrijfsvorm je aan gaat houden. Wanneer je hier bent, kunt je ook direct je inschrijving bij de belastingdienst regelen.

Leveranciers

Zorg dat je goede afspraken maakt met de leveranciers. Je kan ervoor kiezen om zelf alle producten in te kopen en te verzenden via bijvoorbeeld DHL of PostNL. Hierbij moet je zorgen dat je altijd voldoende voorraad hebt, een goede opslagplaats en tijd om alle orders te verwerken. Een alternatieve optie is het werken via dropshipping. Dit houdt in dat je zelf geen voorraad hebt, maar dat de bestelling op jouw webshop rechtstreeks van de leverancier naar de klant gaat. Hierbij heb je als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over het logistieke proces van de opslagplaats naar de klant. Ook hoef je geen pand te huren voor opslag en alle orders te verwerken. Dit kan financieel zeer interessant zijn.

Standaard webshop

Via aanbieders van standaard webshops kun je voorgemaakte thema’s selecteren die je naar eigen stijl invult met jouw content. Dit bespaard heel wat tijd en geld bij het opzetten van een webshop. Hieronder zullen drie populaire websitemakers uitgelicht worden: WordPress, Wix en Basekit.

WordPress

Als eerste het meeste bekende platform WordPress. Dit is een groot bedrijf dat de basis biedt voor maar liefst 33% van alle websites.

Voordelen

1. Gebruiksvriendelijk: met weinig technische kennis kun je een goed website neerzetten. 2. Beschikbaar voor ieder apparaat: tablet, mobiel, laptop en computer. 3. Veel plugin mogelijkheden: zowel betaald als gratis kun je de website uitbreiden op diverse manieren. De plugin WooCommerce zorgt bijvoorbeeld voor de betalingsopties voor je webshop.

Nadelen

1. Biedt geen hosting waardoor je apart een hostingbedrijf moet zoeken. 2. Er zijn vaak updates nodig, en wanneer je dit niet bijhoudt loop je het risico dat de website niet langer optimaal functioneert. 3. Bij een complexe webshop die vele producten aanbied kan de website trager worden.

Wix

De aanbieder Wix biedt uitgebreide software om jouw website mee te bouwen.

Voordelen

1. Gebruiksvriendelijk: met weinig technische kennis kun je een goede website neerzetten. 2. Beschikbaar voor ieder apparaat: tablet, mobiel, laptop en computer. De desktop en mobiele versies kun je apart van elkaar bewerken om de optimale gebruikerservaring te krijgen. 3. Hosting en onderhoud zijn inbegrepen bij het abonnement.

Nadelen

1. Je kunt het thema niet meer wijzigen als je eenmaal alle content ingevoegd hebt. 2. Minder flexibel in technische aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld zelf geen aanpassing maken in de HTML en CSS. 3. Geen Nederlandstalige ondersteuning

Basekit

De goedkoopste aanbieder voor het bouwen van webshops op dit moment is Basekit. Als beginnend ondernemer met beperkt budget is dit een zeer interessante optie.

Voordelen

1. Gebruiksvriendelijk: met weinig technische kennis kun je een goede website neerzetten. 2. Goedkoop: Het abonnement wordt betaald via een hostingaanbieder. Voor een euro per maand kun je Basekit al gebruiken inclusief hosting. 3. Makkelijk betalingssysteem: via Mollie kunnen alle betalingen via iDeal gedaan worden.

Nadelen

1. De kwaliteit is minder dan WordPress en Wix, maar de prijs-kwaliteit verhouding is wel erg goed. 2. Er is geen directe manier van ondersteuning beschikbaar via telefoon of live-chat, slechts email contact is mogelijk. 3. Geen Nederlandse versie beschikbaar.

Customized webshop

Als je helemaal vrij wilt zijn in het maken van een lay-out kun je ervoor kiezen om je website geheel zelf te ontwerpen. Bedenk wel dat dit lastiger is, wat inhoudt dat er meer technische kennis voor nodig is en dat het erg veel tijd in beslag kan nemen. De basis benodigdheden om een website te bouwen zijn: een HTML-editor, dit is een softwareprogramma om webpagina´s aan te maken, en een FTP-programma of een Content Management Systeem (CMS) om de inhoud op de site te zetten.

HTML-editor

Er zijn twee soorten HTML-editors die je kunt gebruiken: gebaseerd op tekst of What You See Is What You Get (wysiwyg). Bij het gebruik van teksteditors is er veel kennis van HTML nodig, terwijl bij het gebruik van wysiwyg je meteen ziet hoe de pagina eruit komt te zien. Dit is gebruiksvriendelijker, vooral voor mensen die nog weinig ervaring hebben met het bouwen van eigen websites.

FTP-programma

File Transport Protocol (FTP) is een manier om bestanden van je computer naar de server te versturen. Er zijn verschillende programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. De meest populaire is Filezilla, die bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid, snelheid en bovenal gratis te gebruiken is.

CMS

Content Management Systeem (CMS) is een softwareprogramma die het mogelijk maakt om zonder veel technische kennis content op het internet te plaatsen. Het zorgt ervoor dat tekst onbewerkt kan worden ingevoerd en vervolgens wel in een huisstijl op de webpagina verschijnen. Vooral voor websites waarbij de inhoud regelmatig wisselt, is dit een interessante optie. De twee meestgebruikte CMS-systemen zijn WordPress CMS, Drupal CMS.

Producten presenteren

Wanneer de opzet van de webshop er is, moeten de producten in de catalogus gezet worden. In de online wereld is er veel concurrentie van andere webshops en binnen een paar klikken kan men weer op een andere site belanden. Het is dus belangrijk dat je een informatieve, aantrekkelijke en overzichtelijke catalogus hebt. Een duidelijke en complete productomschrijving is hierbij erg belangrijk. Alle details over het materiaal, het gewicht en de afmetingen van je product moeten hierin opgenomen zijn. Daarnaast wil je natuurlijk dat je webshop er aantrekkelijk uitziet om zoveel mogelijk te gaan verkopen. Goede foto’s van de aangeboden producten zijn hier essentieel bij. Omdat in een online shop de producten niet tastbaar zijn, is het belangrijk dat alle kanten van het product goed gefotografeerd zijn. Door veel verschillende foto’s per product te plaatsen krijgen de klanten een beter beeld hiervan. Naast meerdere foto’s per product, willen klanten vaak ook kunnen inzoomen om de details beter te zien. Zorg dat dit een optie is bij jouw webshop!

Techniek webwinkel

Als ondernemer is het doel van de website natuurlijk om veel te gaan verkopen. Voordat je website in de online wereld gelanceerd wordt, moet alles goed werken. Het is belangrijk dat er verschillende tests uitgevoerd worden om te kijken of alle processen werken op de site. Je kunt mensen uit je omgeving vragen om de website te testen op gebruiksvriendelijkheid, algemene stijl, aantrekkelijkheid en of de functies zoals linkjes en bestellingen naar behoren werken. Zo hoor je perspectieven van anderen die jou weer kunnen helpen je laatste verbeteringen door te voeren voordat je de website lanceert. Pas wanneer je er zeker van bent dat alle onderdelen op en top in orde zijn kan je live gaan.

Algemene voorwaarden

In de Algemene Voorwaarden moeten alle regels betreft betaling, levertijd, herroepingsrecht, privacy, informatieplicht, garantie en geschillen vermeld staan. Dit zorgt ervoor dat zowel de klant als het bedrijf duidelijk hebben aan welke rechten en plichten ze zich kunnen ontlenen. Wanneer je je aansluit bij Thuiswinkel, zorgt dit niet alleen voor meer vertrouwen vanuit de consument, maar dit scheelt ook een hoop werk. Ze bieden namelijk gratis aan dat je de Algemene Voorwaarden van Thuiswinkel Waarborg in zijn geheel mag overnemen. WebwinkelKeur heeft ook Algemene Voorwaarden opgesteld, in samenwerking met de Kamer van Koophandel. De gratis Algemene Voorwaarden van WebwinkelKeur zijn beschikbaar voor zowel leden als niet-leden. Ook bieden zij opties aan voor voorwaarden in andere talen, zoals Engels.

Promotie van je webshop

Netwerk inschakelen

Wanneer de webshop af is, wil je natuurlijk veel bezoekers trekken. Belangrijk is dat je een goed promotieplan opzet waarin je bepaald wat je budget is en waar je dit aan wilt besteden om je website goed vindbaar te maken. De eerste stap is natuurlijk het bekend maken van de webshop binnen je eigen netwerk. Daarbij kun je vrienden, familie en collega’s ook vragen of ze het binnen hun netwerk zouden willen verspreiden. Dit kan het makkelijkst via social media sites zoals Facebook, Instagram en LinkedIn.

Betaalde promotie

De eerste bezoekers zijn binnen! Dit wil je natuurlijk vasthouden, maar dan ook vooral met nieuwe bezoekers, die jouw producten interessant vinden. Adverteren is in deze fase essentieel om veel verkeer te krijgen. Er zijn verschillende opties om betaalde advertenties in te zetten. Als eerste kun je via Google Ads reclame maken voor zoekadvertenties, visuele advertenties, advertenties voor YouTube en advertenties in mobiele apps. Bij deze vorm van adverteren betaal je per keer dat er op de advertentie geklikt wordt. Voordeel is hiervan dat wanneer de advertentie niet effectief is, verlies je er ook niet veel geld mee. Ook kun je een maximum bedrag instellen wat je bereid bent te betalen per aangeklikte advertentie. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om betaalde posts te plaatsen via zowel Facebook als Instagram. Het fijne bij deze advertenties is dat je erg specifiek kan invullen wat je doelgroep is. Hiermee heb je een grotere kans dat je mensen bereikt die ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw webshop, zonder dat ze hier zelf specifiek online op gezocht hebben. Als laatste is het ook mogelijk om te adverteren op marketplaces. De verwachting is dat dit een enorme groei zal hebben de komende jaren. Dit omdat retailers het als een ideaal platform zien om vergelijkingen te maken van kosten en opbrengsten. Dit helpt hen bij het bepalen van een effectieve strategie. Shopping Tomorrow geeft hiervoor up-to-date informatie over.

Affiliate marketing

Samen sta je sterker, dus zorg vooral dat je een netwerk opbouwt van websites die jou willen vernoemen op hun site. Hierbij maak je duidelijke afspraken van hoeveel de adverteerder per transactie ontvangt die via zijn site gedaan wordt. Deze manier van adverteren valt onder affiliate marketing en helpt om meer bezoekers naar je website te sturen via de externe linkjes en om beter beoordeeld te worden in zoekmachines.

Zoekmachine optimalisatie

Google Business

De eerste stap om goed gevonden te worden in zoekmachines is een registratie bij Google Mijn Bedrijf. Het is belangrijk dat je je profiel zo volledig mogelijk invult. Dan is men meteen op de hoogte over wat jouw bedrijf inhoud, wat de openingstijden zijn, welke website erbij hoort en eventueel waar het gevestigd is.

Search Engine Optimalisation (SEO)

Naast de verschillende promotie strategieën is het essentieel dat je de website blijft optimaliseren. Dit kan door je te focussen op Search Engine Optimalisation (SEO). Dit is een natuurlijke manier om je webpagina hoog te laten verschijnen bij zoekmachines. Er zijn doorlopend ontwikkelingen op dit gebied, die je kunt bijhouden op verschillende fohet Webmaster Forum van Google, het WebmasterWorld Forum, Moz’s Q&Amaar deze vier kernpunten zullen jou helpen de website hoger te laten scoren: 1. Bouw website: de opmaak, de laadsnelheid van pagina’s, 2. Content: structuur van teksten, overzichtelijkheid, afbeeldingen, navigatie, aantal woorden en het gebruik van goede zoekwoorden. Met Ubersuggest kun je gratis checken welke zoekwoorden het goed doen. 3. Linkbuilding: manier hoe je naar interne en externe websites linkt 4. Gebruikersinteractie: keuzes die bezoekers maken op je website en de tijd die ze spenderen.

Met de cursus Meer klanten via Google helpt Mrs. Ecommerce jou in vijf online lessen SEO beter te begrijpen. Je leert met praktische voorbeelden en opdrachten hoe je jouw website beter via Google kunt laten vinden, zodat er meer klanten op je pagina terechtkomen!

Klantervaring

Het is erg belangrijk dat je niet alleen investeert in een fijne en duidelijke webshop, maar ook in de gebruikerservaring. Neem de gebruiker aan de hand en zorg dat diegene niet anders wilt dan op jouw website rondhangen! Google houdt namelijk alles in de gaten. Wanneer er veel klanten de site heel snel weer verlaten en verder kijken op andere websites, ziet Google dit als een slecht teken. Dit zorgt er weer voor dat je minder hoog in de zoekopdrachten komt.

Google Analytics

Om het te groeien is het belangrijk dat je leert van fouten en successen. Het bijhouden van de statistieken die je ter beschikking krijgt via Google Analytics en je je strategieën optimaliseren. Daarnaast is het ook handig om deze cijfers op te nemen in bedrijfsrapporten, zodat je later een goed overzicht hebt van de effectiviteit door de jaren heen. Er zijn verschillende websites die cursussen aanbieden om de basis van Google Analytics onder de knie te krijgen. Dit is een investering waar je zeker veel aan zult hebben voor optimalisatie van je webshop.

Privacy

Bescherming van klantgegevens is steeds belangrijker. Vooral in de online wereld is hieromtrent steeds strengere regelgeving van toepassing. Actuele informatie over welke stappen je moet ondernemen om hieraan te voldoen vind je bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wil je een Privacy Policy opstellen voor je bedrijf, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? WebwinkelKeur heeft een Privacy Policy generator waarmee jij gratis een passend privacybeleid kunt opstellen voor jouw webshop. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de regels van de AVG/GDPR privacyregels!

Verkoop tips

Unieke verpakkingen

Het product is gekocht, en moet verstuurd worden. Dit is de ideale gelegenheid om je te onderscheiden bij de klant. Als je bij het pakketje iets kenmerkend aan jouw bedrijf, iets persoonlijks en unieks toevoegt, zal de klant dit onthouden. Een leuke verpakkingsmanier of een leuk kaartje zal al een groot verschil maken. Het zijn de kleine details waarbij de klant jouw webshop zal verkiezen boven anderen. Het doel is natuurlijk dat de klant tevreden is en nog een keer terug zal komen.

Plaats producten op vergelijkingssites

Consumenten gebruiken tegenwoordig vaak vergelijkingssites omdat er zoveel aangeboden wordt. Zorg dat jouw producten ook terug te vinden zijn op sites zoals beslist.nl, kieskeurig.nl en vergelijk.nl. Een nadeel is wel dat sommigen van deze sites alleen samenwerkingen aangaan met webshops die al langer bestaan. Alsnog goed om in gedachten te houden voor de toekomst!

Klantenservice, herroeping en bedenktijd

Je product is de deur uit, maar daar houdt het niet mee op! Je wilt je klanten de best mogelijke ervaring te geven, ook wanneer jouw producten misschien stuk gaan of om een andere reden niet aan de verwachtingen van de klant voldoen. Het is daarom belangrijk om op je website aandacht te hebben voor klantenservice, het herroepingsrecht en de bedenktijd van de klant. WebwinkelKeur heeft meerdere voorbeeldteksten geschreven om jou hiermee op weg te helpen!

Offline winkel beginnen

Heb je de ambitie om ook een winkelpand te openen? Het is belangrijk om te realiseren dat hiervoor weer andere regels gelden dan wanneer je online producten verkoopt. Hierbij krijg je bijvoorbeeld te maken met personeel dat je hiervoor moet aannemen, die zich ook aan bepaalde eisen van klantenservice moeten houden. Ook is het belangrijk dat er ten alle tijden voorraad in de schappen is en dat er de marketingstrategie aangepast moet worden. Denk hierbij aan posters, radio of televisie reclame. Als je een combinatie van een online en offline winkel wilt, zul je ook een ander ondernemingsplan moeten opstellen hiervoor.

Handig om te weten

Naast het bouwen van een webshop komt bij het ondernemen ook de boekhouding kijken. Gelukkig bestaat er handige boekhoudsoftware, die het boekhouden sneller en makkelijker maken. Wij hebben er een aantal op een rij gezet. Kijk op online boekhouden voor meer informatie.
Wist je dat je een boete, variërend van €50.000 tot enkele tonnen, kunt krijgen als je je niet aan de regels houdt? Ook al ben je maar een kleine webshop. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert steeds strenger en legt hoge boetes op om zo webwinkels te dwingen zich aan de wet te houden. Houdt dus goed in de gaten wat de huidige regelgeving is en of jouw webwinkel hieraan voldoet. Een goede plek om hiermee te beginnen is op de website van de Kamer van Koophandel.   Als eigenaar van een webshop zal je ook te maken krijgen met administratie en boekhouding. Daar bestaan handige apps en softwareprogramma´s voor. Kijk op onze pagina online boekhoudprogramma voor de mogelijkheden

Op zoek naar extra hulp voor jouw webshop?

Enthousiast geworden, maar nog steeds niet helemaal zeker van je zaak? Meld je dan aan voor de minicursus Hoe start ik een webshop? van Mrs. Ecommerce, waarin je in vijf delen haarfijn wordt uitgelegd wat de best practices, tips en valkuilen zijn bij het opstarten van jouw webwinkel.

Misschien heb jij al wel een webshop, maar kost die meer geld en moeite dan het oplevert. Ook in dat geval kun je bij Mrs. Ecommerce terecht. In de training Webshop succesformule leer je hoe je jouw webshop kunt veranderen in een succesvolle en winstgevende onderneming, zodat jouw droom werkelijkheid wordt!