Meteen naar de inhoud

Huisstijl en drukwerk

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Website, huisstijl en drukwerk

Bij het starten van een onderneming wordt vaak onderschat hoe belangrijk een website en een huisstijl zijn voor u klanten. Onafhankelijk van de diensten of producten die u aanbiedt, biedt de huisstijl houvast, herkenbaarheid, associatie en vertrouwen aan uw klanten. Het is voor uw externe communicatie ontzettend belangrijk om dit op orde te hebben, want u maakt als bedrijf maar een keer een eerste indruk. Uiteraard begint u met uw huisstijl en daarna de media-uitingen.

 

Waarom is een huisstijl zo belangrijk?

De definitie van uw huisstijl bepaalt hoe klanten u zien en herkennen. Voordat u, uw huisstijl bepaalt, moet u eerst bepalen wat uw visie en missie is. Aan de hand daarvan doorloop u, uw conceptuele fase en legt u de basis neer van uw huisstijl. Daarna definieert u diverse onderdelen van uw huisstijl:

• Logo
• Kleurstelling
• Lettertype
• Vormen en plaatsing
• Type plaatjes en content

Niet iedereen heeft de tijd en de middelen om deze groep regels te definiëren. Veel bedrijven onderschatten de waarde van deze onderdelen. Maar het is wel aangeraden om dit goed te doen, want qua communicatie is dit voor u als startende ondernemer de beste houvast wanneer dit is vastgelegd. Belangrijk om te weten is dat de onderdelen zoals hieronder beschreven niet chronologisch zijn, maar als een geheel benaderd moet worden.
 

Logo

Een belangrijk onderdeel van uw huisstijl is uw logo, wat voor veel ondernemers uiteraard logisch is. Alleen al aan het logo kan men zien wat voor type onderneming u bent en wat voor associatie ze bij u hebben. Daarnaast moet het logo herkenbaar zijn op wat voor formaat dan ook.

 

Kleurstelling

Uw huisstijl wordt versterkt door de keuze(s) van uw kleurstelling(en). De juiste kleur(en) kunnen uw huisstijl versterken en daarmee uw diensten en producten. Het kan zelfs aanduiden voor welke doelgroep u bent. Uiteraard kan dit in uw logo terugkomen maar moet zeker in uw algehele communicatie de rode draad zijn.

 

Lettertype

Daarnaast kan de keuze voor een of meerdere lettertypes die u gebruikt los staan van de lettertypekeuze voor uw logo. Het dient complementair te zijn op uw logo. Houd rekening met de functie van uw lettertype. Kies bijvoorbeeld niet voor een lettertype waarbij de leesbaarheid wordt verminderd. Houd hierbij ook rekening met website lettertypes (zie ook websites).

 

Vormen en plaatsing

Dit is een redelijk algemeen onderdeel maar wel belangrijk. Aan de hand van de conceptuele fase, moet u bepalen welke vormen en of de vormen in uw huisstijl moet integreren. Hoekig of rond, altijd boven geplaatst of onder, onderdeel van uw logo of niet? Dit is heel subjectief maar ontzettend belangrijk om dit vast te leggen.

 

Type plaatjes en content

Vaak komen ondernemers niet tot dit gedeelte, omdat dit een zeer uitgebreid marketingonderdeel is maar heel belangrijk is voor uw communicatie. Hele grote bedrijven zijn daar heel consequent in. Kijk bijvoorbeeld naar parfumbedrijven en telecommunicatiebedrijven. Maar als startende ondernemer kunt u ook al beginnen met het definiëren van wat voor type plaatjes u geassocieerd wilt worden.

 

Website

Het is van groot belang als bedrijf om een website te hebben om goed vindbaar te zijn. Nadat u alles hebt gedefinieerd, maakt u de volgende stap, namelijk het toepassen van uw huisstijl op diverse media. Uw logo, kleurstelling, lettertype(s), vormen, plaatsing en plaatjes vormen de content van uw website. Als u een website opzet, moet u goed nadenken wie uw gebruiker is. Want als u die goed hebt gedefinieerd in uw doelgroepomschrijving, dan weet u ook wat voor type website u moet hebben. Tegenwoordig moet u zelfs nadenken of uw website ook op mobiele apparaten aangepast moet worden of juist niet. Ook hoe mensen zoeken op uw website is heel belangrijk om te weten en of je gevonden wordt door online met behulp van SEO (Search Engine Optimization). Mensen doen hier heel makkelijk over maar een goede website is het halve werk. Ook hier geldt, een eerste indruk maak je maar een keer
 

Drukwerk

Ondanks alle online toepassingen, zal drukwerk altijd een belangrijke rol blijven spelen in de communicatie. Wel is drukwerk in minder hoeveelheden aanwezig omdat we steeds meer online communiceren, maar dat geeft al aan dat drukwerk een andere rol gaat spelen. De waarde van drukwerk wordt dus eigenlijk hoger, zeker als je indruk wilt maken. Het geeft toch een meerwaarde als je iemand een papieren visitekaartje geeft in plaats van een email. Posters moeten niet alleen informatief zijn, maar mensen begeleiden richting je website.

 

Brandio.nl

Brandio.nl is een bedrijf waar je een bedrijfsnaam kunt aankopen en ze kunnen je helpen bij een domeinnaam kiezen en het ontwerpen van een logo. Dit bedrijf is veel goedkoper dat een reclamebureau en dus aantrekkelijk voor ZZP-ers.

 

Fleaco Design

Fleaco Design is een bureau dat zich specialiseert in website design, grafisch ontwerp en communicatieadvies. U kunt bij Fleaco Design uw communicatie laten analyseren en optimaliseren of het nu intern of extern is. Ze kunnen ook voor u websites laten bouwen variërend van webshops tot portfolio website. Uiteraard kunt u ook terecht voor drukwerk zoals visitekaartjes, magazines, posters en folders.

Wilt u meer weten? Bezoek dan de website Fleaco.nl of stuur een email naar design@fleaco.nl
 

Design Pakket voor startende ondernemers

Wilt u net beginnen aan een onderneming maar u heeft nog geen website, logo of zelfs geen huisstijl? Geen nood, want Fleaco Design biedt u een design pakket aan speciaal voor startende ondernemers. Voor een ‘fixed price’ maken uw bedrijf communicatie klaar voor toekomstige successen.
Geïnteresseerd? Bezoek dan snel: Fleaco.nl

 

Tips

Wist je dat er online boekhoudprogramma´s bestaan die vaak voor starters gratis zijn.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*