full
border
#666666
https://eigenondernemingstarten.com/wp-bassie/themes/smartbox-installable/
https://eigenondernemingstarten.com/
#FDBF4C
style2

Online boekhouden

Online boekhoudprogramma´s voor starters en ZZP-ers vergelijken

Ben je geïnteresseerd geraakt in het online boekhouden? Hieronder hebben wij een aantal programma´s voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk vergelijken en bekijken welke het beste bij jou en je bedrijf past.

 

 

Voordelen aan online boekhouden

Tijd winst

Je hoeft de gegevens maar eenmaal in te vullen. Dit kan op elk moment van de dag, waar je ook bent. Dit is handig want met een “papieren boekhouding” spaar je alles op. Hierdoor ben je lang bezig en ben je eerder geneigd fouten te maken. Met een online boekhouding loop je niet tegen deze problemen aan.

 

Inloggen met meerdere accounts

Je kunt op de online omgevingen met meerdere accounts inloggen. Als je samen met een compagnon samenwerkt is dit makkelijk. Zo blijft de boekhouding up-to-date, kun je taken verdelen en is het zichtbaar wie welke taak heeft uitgevoerd.

 

Controle

Je kunt je accountant toestemming geven om mee kijken met jouw boekhouding. Zo kan hij op elk moment passend advies geven. Dit scheelt tijd maar ook geld, je accountant heeft gelijk een overzicht dus hoeft zich niet opnieuw in te lezen. Win, win!

 

Connecten

Het is mogelijk om je online boekhoudingsprogramma te koppelen aan internetbankieren. De informatie van jouw bank wordt gekoppeld aan het account, zo hoef je dus nog minder in te voeren en voorkom je bijvoorbeeld typfouten.

 

Automatische back-up

Bij de online boekhoudingsprogramma’s wordt er vaak een automatische back up gemaakt. Zo zijn je bestanden altijd opgeslagen.

 

Ruimtebesparend

Je hoeft thuis geen papierwerk meer op te slaan. Je boekhouding wordt online opgeslagen dus je kunt papierloos te werk gaan.

 

Automatisch

Veel gegevens worden automatisch ingevuld en uitgerekend. Je hoeft geen eindeloze berekeningen meer te maken, handig! Dit scheelt tijd, dus ook geld.

 

Nadelen aan online boekhouden

Abonnement

Voor een online boekhoudprogramma die is voorzien met alle functies moet je vaak een abonnement aanschaffen. Vaak zijn de eerste weken/maanden wel gratis maar later wordt er een maandelijks bedrag gevraagd. Er bestaan wel volledig gratis programma´s maar dit raden wij niet aan. Omdat deze programma´s vaak niet alle functies bieden en toch minder goed beveiligd zijn.
Voor een programma op cd-rom of excel betaal je vaak eenmalig een bedrag. Maar je bent hier nog steeds verantwoordelijk voor de opslag en kun je nog steeds niet overal werken.

 

Vertrouwen in het programma

Je geeft de beveiliging van je gegevens uit handen. Je zult moeten vertrouwen op de programma makers dat hij zijn programma goed beveiligd heeft en goede en veilige back-ups maakt.

 

Beveiliging

Vaak zijn de meeste programma´s goed beveiligd. Nog steeds zijn de programma´s kwetsbaar voor bijvoorbeeld hackers. Je kunt beter niet online boekhouden op een openbaar WIFI netwerk. Daarnaast is het een must om je online boekhoudprogramma goed te beveiligen met sterke wachtwoorden en regelmatig dit wachtwoord veranderen en vernieuwen. Je kunt je account eventueel ook beveiligen met een twee staps verificatie.

 

Altijd online

Voor het werken met een online boekhoudingsprogramma zal je altijd internet moeten hebben. Dit moet wel van goede kwaliteit zijn, dus snel genoeg om het goed te laten verlopen.

 

Inscannen

Het is het fijnst werken met gedigitaliseerde gegevens. Je zult dus sommige rekeningen die nog via de post binnenkomen moeten inscannen. Dit kan soms wel een tijdrovende klus zijn.

 

Hoe werkt het online boekhouden?

Dit verloopt iets anders dan het boekhouden op papier. Het heeft voor en nadelen zoals je net hebt gelezen. Een van de voordelen is dat je je gegevens invoert en het programma het zelf verwerkt. De meeste programma´s hebben en duidelijk overzicht. Het heeft vaak iets weg van een wordpress site, mocht je hier bekend mee zijn. Vaak hebben de programma´s ook een app beschikbaar zodat je overal te werk kunt gaan. Dit is makkelijk met bonnen en rekeningen verwerken. Het voordeel is dat alles automatisch wordt verwerkt en je gelijk een overzicht hebt van de financiële staat van je bedrijf!

 

De mogelijkheden van online boekhouden

Je hebt met online boekhouden veel functies beschikbaar, zo kun je bijvoorbeeld de urenregistratie makkelijk bijhouden, ritten noteren, uren factureren, bonnen scannen, offertes opstellen en btw-aangifte doen. Je kunt de gegevens op een handige, makkelijke en snelle manier invoeren. Zo win je tijd. Daarnaast heb je niet meer alle kennis nodig om zelf te kunnen boekhouden. Ook heeft het online boekhouden het voordeel dat bij het abonnement in een service zit. Je kunt vaak contact opnemen om vragen te stellen over het boekhouden. In verhouding is dit vaak goedkoper dan een accountant of financieel adviseur. Je kunt later nog steeds overwegen om een accountant in te schakelen voor alleen advies. Heb je dit eerder gelaten omdat de kosten te hoog waren? Als je ervoor kiest om online te gaan boekhouden, betaal je de accountant alleen nog voor advies en controle. Je betaalt hem niet meer om de gegevens in te voeren, dit is dus een stuk voordeliger.

 

Overstap van papier naar online

Stel je wil overstappen naar het online boekhouden, wat is dan het juiste moment? Dit is vaak wanneer het nieuwe kalenderjaar begint. Vaak hoef je dan niet enorm veel gegevens over te zetten en heb je de bestanden van het hele jaar al bij elkaar. Om het allemaal nog iets makkelijker te maken kun je eerder al beginnen met digitaliseren. Zo kun je je facturen digitaal gaan versturen en aan leveranciers vragen of zij hun rekeningen in het vervolg ook digitaal kunnen verzenden. Als je dit langzamerhand in kleine stappen begint heb je hier later een groot voordeel van!

 

default
Loading posts...
link_magnifier
#5C5C5C
on
fadeInDown
loading
off