Meteen naar de inhoud

Stichting

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Stichting

Je loopt rond met het plan een onderneming op te richten. Nu zijn er verschillende soorten ondernemingen. Je hebt bijvoorbeeld mensen die een eigen bedrijf willen oprichten om hier winst mee te maken, zogenoemde ‘profit instellingen’ maar je hebt ook ondernemers die een bedrijf willen oprichten om een bepaald ideaal na te streven. Dit noemen we een ‘non profit organisatie’. Als ondernemer kun je dan kiezen om een stichting op te richten. Maar wat houdt een stichting precies in en waar moet je rekening mee houden?

 

 

Wat is een stichting?

Een stichting is een organisatie zonder winstoogmerk. Dit houdt in dat winst maken niet tot het belangrijkste doel verheven wordt. Stichtingen streven een sociaal of ideaal doel na. Je kunt hierbij denken aan;

– Educatieve,
– Sociale,
– Godsdienstige,
– Culturele of bijvoorbeeld
– ´Groene´ doeleinden.

Stichtingen verlenen steun en we noemen ze ook wel vaak liefdadigheidsinstellingen.
Een stichting met groene Idealen kan bijvoorbeeld milieuprojecten ondersteunen. Een stichting die zich inzet voor educatie, kan een schoolproject in Nairobi ondersteunen.

 

 

Juridisch

Juridisch gezien, wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee soorten stichtingen. Je hebt namelijk private stichtingen en stichtingen van openbaar nut. Een private stichting is gemakkelijker op te richten dan een ´stichting van openbaar nut´. Om die reden worden soms stichtingen die eigenlijk in de tweede categorie horen ook wel opgericht onder de noemer; ´private stichting´.

Een stichting lijkt veel op een vereniging maar op enkele punten verschilt ze wel degelijk van een vereniging. Het is namelijk voor een stichting verplicht opgericht te worden via de notaris. (Indien gewenst via een testament.) Ook dient een stichting ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Enkele andere verschillen zijn;

– Een vereniging heeft leden, een stichting niet
– Een vereniging heeft ook een algemene ledenvergadering, een stichting niet. Een stichting is hierdoor doorgaans slagvaardiger
– Een stichting en een formele vereniging (dus niet élke vereniging) kan erven en grond en/of panden in beheer hebben
– Een stichting genereert vaak zijn inkomsten uit nalatenschappen van overledenen. Normaal moet hier schenk – en erfbelasting over betaald worden. Als de stichting het algemeen nut bediend, dan hoeft dit niet te worden afgestaan.

Een stichting is verder een rechtspersoon. Het wordt opgericht bij notariële akte. Dit houdt in, dat de notaris het officiële document waar de stichting over moet beschikken, opsteld en waarmerkt. Mocht de stichting al in werking zijn maar niet officieel ingeschreven staan in een handelsregister, dan is elk bestuurslid volledig aansprakelijk wanneer er iets fout gaat.

Staat de stichting wel officieel ingeschreven dan zijn de bestuursleden natuurlijk niet meer tot in hun privé vermogen aansprakelijk. (Mits onbehoorlijk bestuursgedrag is uitgesloten.)

 

 

Bestuur

Een stichting heeft vaak een bestuur, penningmeester en secretaris. Dit is echter geen verplichting. Het enige verplichte orgaan waar een stichting over moet beschikken is een bestuur. Soms heeft een stichting ook een raad van toezicht. Mocht deze in het leven zijn geroepen dan is zij de controlerende ´macht´. Ze houdt namelijk toezicht op het stichtingsbestuur.

Een stichting heeft dus geen leden. Dit betekend dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een (groot) aantal mensen dat invloed willen uitoefenen op het bestuur. Daarentegen hebben stichtingen (vaak) donateurs. Donateurs hebben geen invloed op het bestuur.

 

 

Statuten

De volgende informatie is verplicht om op te nemen in de statuten;

– De naam van de stichting. Het is verplicht om het woord ´stichting´ op te nemen in de volledige naam van de stichting. Bijvoorbeeld ´Promotie stichting Alkmaar´ en ´East Africa stichting´
– De vestigingsgemeente
– Omschrijving van het doel van de stichting
– Beschrijving hoe het bestuur benoemd – en ontslagen wordt
– Beschrijving wat er met de winst of het overschot wordt gedaan

 

 

Winst

Een stichting mag winst maken. Dit mag ze alleen niet zomaar uitkeren. Er zijn namelijk randvoorwaarden gesteld. De winst mag alleen uitgekeerd worden aan instellingen die een ideaal of iets sociaals nastreven.

 

 

Bekende stichtingen in Nederland

De rijkste stichting die Nederland kent is; Stichting INGKA Foundation.
Andere bekende stichtingen zijn;

– Anne Frank stichting,
– Stichting Kinderopvang Nederland,
– Stichting Zwerfjongeren Nederland

 

Hulp

Ook voor een stichting zijn er speciale online boekhoudprogramma´s op de markt. Wij hebben ze met elkaar vergeleken en deze kan je hier vinden.

 

Op de website nieuwestichting.nl wordt uitgelegd hoe je stap voor stap een stichting kunt oprichten.

 

Een andere website die je kan raadplegen is ´rechtsvormenvoordummies‘.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*