Meteen naar de inhoud

Opstellen algemene voorwaarden

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

OPSTELLEN VAN ALGEMENE VOORWAARDEN

Uit onderzoek is gebleken dat algemene voorwaarden bij ondernemers vaak een onbespreekbaar item zijn en zij geen kosten willen besteden aan het opstellen van algemene voorwaarden. Zo heeft één kwart van de zzp’ers geen algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn ook niet verplicht, dus waarom zou een ondernemer hier geld aan besteden? Toch leveren deze ‘kleine lettertjes’ een ondernemer vele voordelen op. Vaak ziet een ondernemer het belang in van algemene voorwaarden als het te laat is.

 

Eisen aan de algemene voorwaarden

Als je de voorwaarden hebt opgesteld zitten er wel enkele eisen aan verbonden. Zo moet je jouw voorwaarden vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst aan de klant laten tonen. Dit wordt ook wel informatieplicht genoemd. Daarnaast mag je geen onredelijke algemene voorwaarden opstellen.

 

Informatieplicht
Je dient dus vóór of uiterlijk tijdens de overeenkomst te laten weten aan jouw klant dat je gebruikt maakt van algemene voorwaarden. Als je de algemene overeenkomst pas op een factuur zet, is dit dus te laat. De klant moet instemmen met deze algemene voorwaarden. Dit kunnen zij schriftelijk doen, maar dit hoeft niet. Als je een telefonische overeenkomst aangaat dan dien je jouw klant vooraf of tijdens de overeenkomst over de algemene voorwaarden mondeling in te lichten. Ook dien je hen erover te informeren waar ze deze voorwwarden kunnen vinden (bijvoorbeeld op internet). Mocht je de voorwaarden niet op internet hebben staan dan dien je aan te bieden om de voorwaarden kosteloos op te sturen.

 

Onredelijke algemene voorwaarden
Onredelijke algemene voorwaarden zijn wanneer het niet meer redelijk is voor jouw klant of voor jezelf, bijvoorbeeld als je alle aansprakelijkheid op de consument schuift. Als een consument jouw algemene voorwaarden onredelijk vindt, kan hij hiermee naar de rechter stappen. Als de rechter besluit dat één of meerdere algemene voorwaarden onredelijk zijn, dan worden jouw algemene voorwaarden ongeldig verklaard. Je hebt in de wet een zwarte en een grijze lijst met bepalingen. Op de zwarte lijst staan de bepalingen die gewoonweg verboden zijn. Op de grijze lijst staan de bepalingen die niet verboden zijn, maar wel onredelijk. Alle bepalingen uit de zwarte en grijze lijst vind je hier.

 

Besparen kosten en tijd

Desondanks dat het opstellen van algemene voorwaarden veel kosten met zich meebrengt, besparen zij de ondernemer op lange termijn veel meer kosten. Algemene voorwaarden leggen immers duidelijk van te voren de afspraken vast. Zo hoeft een ondernemer niet telkens opnieuw met de klant afspraken te maken en te onderhandelen over de bepalingen. Dit verkort het verkoopproces wat een ondernemer niet alleen onnodige uitgaven bespaart, maar ook kostbare tijd.

 

Het geeft zekerheid

In de algemene voorwaarden zijn regels en voorwaarden vastgelegd die een ondernemer gebruikt bij het aangaan van een overeenkomst. De inhoud van de algemene voorwaarden kan gaan over betaling, levering, garantie, aansprakelijkheid, vrijwaring, geschillenbeslechting enz. Van begin af aan staan de rechten en verplichtingen van beide partijen ondubbelzinnig vast. Dit biedt zowel de ondernemer als zijn klant zekerheid en duidelijkheid. Ondernemers kunnen op deze manier met een gerust gevoel zaken doen.

 

Voorkomen van juridische geschillen

Juridische geschillen kunnen altijd ontstaan. Echter, met algemene voorwaarden kunnen ondernemers de kans op juridische geschillen aanmerkelijk verkleinen en zodoende onnodige gerechtelijke kosten besparen. Neem nu bijvoorbeeld de situatie dat één van de partijen de overeenkomst wil ontbinden. Indien bijvoorbeeld één van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt en de andere partij wenst de overeenkomst op grond van wanprestatie te ontbinden, kan hier gemakkelijk een geschil over ontstaan. Algemene voorwaarden lossen dit heel gemakkelijk op door de ontbindingsgronden op te sommen. Zodoende staat het voor beide parten duidelijk vastgelegd op welke gronden zij de overeenkomst precies kunnen ontbinden en kunnen zij hier niet meer in discussie over raken.

 

Rechtsbijstand

Mocht je liever niet het risico willen lopen om met een juridisch geschil te maken krijgen waarbij je er alleen voor staat of met torenhoge kosten te maken krijgt?
 

 

VeiligDoen

VeiligDoen is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van algemene voorwaarden op maat. Het bedrijf staat ondernemers bij in het opstellen van kwalitatief juridische algemene voorwaarden, zodat zij met een gerust gevoel zaken kunnen doen. Kijk voor meer informatie op de website van VeiligDoen.

 

Tips

– Wil je tijd besparen met je boekhouding? Er bestaan vele boekhoudprogramma´s met een app, waarmee je makkelijk en snel je boekhouding kunt doen. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.

– Het lijkt allemaal veel gedoe, maar met algemene voorwaarden kan je heel veel problemen, tijdrovende discussies, eindeloze schriftelijke correspondentie en kosten besparen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*