Meteen naar de inhoud

Vergunningen

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

VERGUNNINGEN

Ga je een bedrijf startten? Ga dan na of je een vergunning voor het een of ander nodig hebt. Dit kan namelijk zomaar het geval zijn. Om niet vertraagt van start te gaan, hebben we op deze pagina een overzicht samengesteld met alle benodigde informatie omtrent vergunningen.

 

Bestemmingsplan

Je hebt een ondernemingsplan uitgewerkt en weet precies hoe jouw onderneming er uit moet gaan zien. Dan is het zaak om een pand te vinden dat geschikt is om jouw onderneming in te vestigen. Enorm leuk natuurlijk, het zoeken naar een top locatie waar jouw doelgroep zich bevind. Of misschien heb je juist een creatieve omgeving nodig om tot inspiratie te komen. Wat je ook zoekt, houdt er rekening mee dat het pand waar je verliefd op wordt een bestemmingsplan heeft.

 

Bestemmingsplan, wat is dat?
Een terrein, pand of ruimte mag niet zomaar willekeurig worden ingevuld. Je hebt een bestemmingsplan nodig om bijvoorbeeld een winkel te mogen beginnen. Een agrarische bestemming vind je vaak in buiten gebieden. Deze gebieden zijn dan bestemd voor agrarische doeleinden. In woonwijken zul je te maken hebben met een bestemmingsplan ´woonbestemming´. De gemeente bakent als het ware stukken van zijn gemeente af waar woningen, landbouw winkels of sportcomplexen gerealiseerd mogen worden.

 

Bedrijf bouwen
Wanneer jij iets nieuws wilt laten bouwen, dan moet je dit aangeven bij de gemeente. De gemeente zal dan bekijken of jouw bouwplan past binnen het bestemmingsplan. Past het niet, dan zul je een nieuw ontwerp dienen te maken of het huidige ontwerp moeten aanpassen.

 

Principeverzoek
Mocht je een ontwerp voor een onderneming hebben maar dit past niet in het huidige bestemmingsplan, dan kun je een principeverzoek indienen bij de gemeente. Dit principeverzoek dien je in bij het college van burgemeester en wethouders van de desbetreffende gemeente. De gemeente zal een principie-oordeel vellen. Het college zal vervolgens kijken of ze het bestemmingsplan kunnen aanpassen.

 

Wijzigen van bestemmingsplan
Er komt heel veel kijken bij het wijzigen van een bestemmingsplan. Informeer goed bij de gemeente wat jou opties zijn. Je kunt ook kiezen voor een pand waar al een bestemming op zit. Als jij bijvoorbeeld een kledingwinkel wilt beginnen dan loont het qua tijd en rondslomp om een pand te zoeken dat al een winkelbestemming heeft.

 

Tip! Online boekhoudprogramma´s

Er zijn vele online boekhoudprogramma´s op de markt, die je leven als ondernemer makkelijker kunnen maken. Maar welke past het beste bij jouw fase als ondernemer? Wij hebben een overzicht gemaakt van alle boekhoudprogramma´s per ondernemingsfase van starter tot MKB-er. Kijk hier voor ons overzicht.

 

Soort Vergunning

Het type vergunning dat je mogelijk nodig hebt voor jouw bedrijf hangt af van het soort bedrijf dat je wilt runnen. Als je bijvoorbeeld een discotheek begint, heb je onder andere een vergunning nodig voor het draaien van harde muziek tot een bepaald tijdstip. Daarnaast kun je denken aan een drankvergunning, zodat je alcoholische drank mag schenken.

Een restaurant mag niet zomaar tafels op de stoep zetten, daarvoor is een terrasvergunning nodig. Als je een eigen taxi bedrijf start, heb je een vergunning bewijs voor de taxi nodig.

Deze vergunningen zijn onder andere bedoeld om te reguleren. Indien er geen vergunningen zouden bestaan, zou iedereen zomaar een discotheek kunnen beginnen en harde muziek kunnen draaien tot vroeg in de ochtend. Dit zou voor overlast kunnen zorgen bij buurtbewoners in een woonwijk.

 

Vergunning bedrijf aan huis

Wil jij aan huis een bedrijf starten dan kun je kijken in het bestemmingsplanvoorbeeld of dit past in de gewenste gemeente. Dit zijn enkele punten waarop een gemeente kan controleren;

– Blijft de woning geschikt als woonhuis ondanks dat er een bedrijf bij is?
– Wordt het pand niet gebruikt voor detailhandel?
– Wordt het maximale vierkante meters van 42 niet overschreden?
– Zorgt jouw bedrijf niet voor milieuoverlast?
– Zorgt jouw bedrijf niet voor parkeerdrukte?
– Zorgt jouw bedrijf niet voor verkeersoverlast?
– Ben jij wel de eigenaar van het huis en woon je hier dus ook zelf?
– Jouw onderneming mag niet uit de toon vallen in de buurt waar je je bevindt.

Als jij woont in een huurwoning dan zul je naar de woningbouwvereniging moeten gaan om toestemming te krijgen voor het runnen van een eigen onderneming aan huis.

 

Vergunningen voor branches.

Elke branche heeft zo zijn eigen vergunningen. Net heb je al kunnen lezen dat een discotheek een vergunning moet hebben om alcoholische dranken te mogen schenken. Niet alleen restaurants en discotheken moeten vergunningen aanvragen, wist je bijvoorbeeld dat je ook voor het plaatsen van een winkelrek, fruitstal of speeltoestel buiten de deur, je een vergunning nodig hebt? Je moet daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen.

 

Vergunning wel/niet nodig?
Wil jij werken als belastingadviseur dan heb je hier ook een vergunning nodig. Je kunt namelijk niet zomaar als adviseur optreden. Voor een financieel adviseursbedrijf heb je een ´accountantsorganisatie´ vergunning nodig. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  kun je precies lezen wie een vergunning nodig heeft. Ook wordt uitgelegd waar je deze vergunning kunt aanvragen.

 

Transport vergunning
Wanneer je een transport onderneming opzet moet je ook rekening houden met vergunningen. In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen goederenvervoer en personenvervoer. Indien je met je transport meer dan 500 kg kunt vervoeren dan heb je een Eurovergunning nodig. Dit geldt voor binnen – en buitenlandtransport.

 

Vergunning verkrijgen

Om een vergunning te krijgen is het meestal het geval dat jijzelf en jouw bedrijf vaak aan verschillende voorwaarden dienen te voldoen. Aan welke eisen voldaan dient te worden, hangt weer af van het type bedrijf. Als je bijvoorbeeld in een rustige woonwijk een discotheek wil openen, is het maar zeer de vraag of je daar ooit een vergunning voor zal krijgen. Het aanvragen van vergunningen kun je over het algemeen doen bij de lokale gemeente waar je het bedrijf wil vestigen. Als je een vergunning wilt verkrijgen zijn daar kosten aan verbonden. De kosten van een vergunning zijn afhankelijk van het type vergunning en de gemeente waar je jouw bedrijf wil starten.

 

Advies

Als je weet wat voor soort bedrijf je gaat beginnen en in welke gemeente, dan kan het handig zijn om je bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel te laten informeren. De Kamer van Koophandel kan jou vertellen welke vergunningen nodig zijn en weet waar je deze kan aanvragen, dat scheelt weer tijd qua onderzoek. Voor een overzicht van de vestigingen van de Kamer van Koophandel kan je kijken op: Kamer van Koophandel.

 

Tips

– Hou er rekening mee dat het soms veel tijd kan kosten voordat je aan alle eisen voldoet en voordat een vergunning daadwerkelijk wordt gegeven. Daarom kan het handig zijn om al in een vroeg stadium na te denken over welke vergunningen je nodig hebt.

 

– Daarnaast is het zeker aan te raden om voordat je een pand huurt of koopt, te informeren aan welke eisen het pand dient te voldoen voor het type bedrijf dat je wilt starten. Dan kan je namelijk op zoek gaan naar een pand dat volledig of aan zoveel mogelijk eisen voldoet, waardoor je niet hoeft te verbouwen of moet wachten op een bouwvergunning.

 

– Ook is het handig om van tevoren na te denken over de kans dat je daadwerkelijk een vergunning zal krijgen voor hetgeen je aanvraagt. Let dus ook goed op de bestemmingsplannen van de gemeente.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*