Meteen naar de inhoud

Pensioen

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Pensioen ZZP

Op een dag stop je met je eigen bedrijf. De inkomsten die zijn gegenereerd uit jouw onderneming, zullen dan stoppen. Vaak ontvang je dan enkel nog een AOW-uitkering. De inkomsten vanuit de AOW zijn niet erg hoog. Het is daarom verstandig van tevoren vast een spaarpotje te maken. Met deze reserves kun je dan je AOW-uitkering aanvullen.

 

Verplichte pensioenregeling zelfstandige ondernemer

In bijna alle gevallen zorg je als zelfstandig ondernemer voor je eigen pensioen. Echter, er zijn enkele uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn gekoppeld aan een verplichte beroepspensioenregeling. De beroepsgroepen die wel een aanvullend pensioen krijgen zijn;

– Artsen
– Stukadoorsbedrijven
– Schildersbedrijven
– Tandartsen

Je kunt vooraf uitzoeken of de werkzaamheden die jij verricht binnen één van deze groepen hoort. Mocht jij als zelfstandig arts werken dan moet je er zelf voor zorgen dat je je aanmeld.

 

Vergeet je niet aan te melden
Als de medewerkers van het pensioenfonds ontdekken dat je jezelf niet hebt aangemeld, dan word je verplicht, de premie alsnog te betalen. Dit gebeurt met terugwerkende kracht vanaf het moment dat je bent begonnen met je eigen onderneming. Vergeet dus absoluut niet om je aan te melden. Want met terugwerkende kracht de premie van 20 jaar betalen, daar wordt niemand rijk van.

 

Voormalige pensioenregeling door laten lopen

Op het moment dat je met je eigen onderneming start is het (soms) mogelijk om je pensioen van je vroegere werk door te laten lopen. In de tijd dat je nog werknemer was, werd de pensioenpremie namelijk automatisch ingehouden van het loon. Ook werd er een deel van het pensioen door je werkgever betaald.

 

Werkgevers deel van pensioen betalen
Als je kiest voor deze pensioensregeling, dan dien je ook het deel te betalen dat jouw werkgever voor zijn rekening nam. Wanneer je hiervoor kiest, neem dan contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar waar je ex-werkgever jouw pensioen opspaarde.

 

Fiscaal Voordeel
Deze voormalige pensioenregeling kun je 10 jaar laten doorlopen. In de eerste paar jaar heb je een fiscaal voordeel. Je mag deze namelijk fiscaal aftrekken. Zeker als startende ondernemer zul je hier veel financieel profijt uit halen.

 

Sparen of beleggen voor een lijfrente

Een lijfrente is een bedrag dat je kunt laten uitkeren wanneer de afgesproken looptijd vervallen is. Je kunt op verschillende manieren sparen voor een lijfrente.

 

Sparen voor lijfrente
Je kunt je stakingswinst gebruiken, je kunt een schenking gebruiken, periodiek een bedrag afstaan of bijvoorbeeld maandelijks een premie betalen.

 

Aandelen
Een andere manier van sparen is, is door middel van aandelen. Beleggen gaat echter wel gepaard met financiele risico´s. Mocht het zijn dat de aandelen die jij hebt gekocht kelderen dan zul je dit merken wanneer de lijfrente wordt uitbetaald. Kies je voor een lijfrente, dan kun je deze aanvragen bij een verzekeraar of de bank.

 

Geen belasting tijdens sparen voor lijfrente
In de tijd dat je geld spaart voor jouw lijfrente, dan hoef je geen belasting af te dragen. Echter, als je de lijfrente laat uitkeren dan dien je wel rente over deze inkomsten te betalen.

 

Financieel adviseur
Voordat je naar een verzekeringsmaatschappij gaat voor een lijfrente, is het raadzaam eerst met een financieel adviseur te praten. Deze kan jou het beste onafhankelijk uitleggen wat voor jou goede opties zijn.

 

Hoe bouw je een oudedagsreserve op

Als eigen ondernemer mag je op de balans geld van je onderneming opnemen voor het pensioen. Dit wordt de oudedagsreserve genoemd. Hieraan zijn wel een aantal eisen aan verbonden. Namelijk;

– Het geld dient uit de winst van jouw onderneming te komen
– Bij het begin van het jaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt
– Je moet minimaal 1.225 uren werkzaam zijn in je eigen onderneming
– Het percentage dat je per jaar maximaal mag opnemen is 12%. Daarbij is er voor 2013 een maximaal bedrag vastgesteld van € 9.542.

 

Het opbouwen van reserves is echter geen echt pensioen. Over de reserves die je door de jaren heen opbouwt moet je uiteindelijk nog belasting betalen. Je kunt er dus ook voor kiezen om van de reserve een lijfrente te maken.

 

Beëindiging oudedagsreserve
Sparen voor een oudedagsreserve is niet meer mogelijk indien;

– Je stopt met je eigen onderneming
– De AOW gerechtigde leeftijd is bereikt
– Je minder dan1.225 uur gaat werken

 

Bij beëindiging wordt de oudedagsreserve bij de winst opgeteld. Over dit totaalbedrag betaal je uiteindelijk belasting.

 

Zelf je pensioen sparen of beleggen

Als zelfstandige ondernemer is het mogelijk om zelf voor het eigen pensioen te sparen of te beleggen. Je zet dan geld van het netto inkomen opzij voor later.
Dit kun je op verschillende manieren doen;

– Sparen op je spaarrekening
– Je kunt geld beleggen in een fonds of aandelen kopen
– Door middel van het aflossen van je hypotheek.

 

Het voordeel van zelf sparen is dat je te alle tijden over het geld kunt beschikken. Het is namelijk gewoon van jou en je kunt hier gemakkelijk bij komen. Dit kan echter voor mensen ook een groot nadeel zijn doordat het ook gemakkelijk uit te geven is. Een ander groot nadeel is, is dat je over het eigen vermogen, vermogensrendementsheffing moet betalen.

 

Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)

Ben je de eigenaar van een BV en daardoor Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van je eigen onderneming, dan kun je hier zelf voor een pensioenregeling zorgen. Er zijn drie manieren waarop je dit kunt doen;

– Onderbrengen in de pensioenregeling van je bedrijf
– Het onderbrengen van je pensioensregeling in een aparte pensioen BV
– De pensioensregeling onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij

 

Hierbij is het van groot belang dat je je goed laat adviseren door een pensioenadviseur of door je accountant.

 

Stakingswinst

Als je stopt met je eigen onderneming blijft er in het gunstigste geval een stakingswinst over. Met deze stakingswinst wordt de meerwaarde bedoeld wat je ontvangt bij het verkopen van de onderneming. De hoogte van deze meerwaarde is voor iedere ondernemer verschillend.
Wat je met deze winst mag doen is mede afhankelijk van je leeftijd. Dit zijn enkele opties;

– Je mag maximaal € 433.059 van de meerwaarde in een lijfrente omzetten bij een leeftijd van 60 jaar of hoger of als je invalide bent geworden.
– Je mag maximaal € 221.537 van de meerwaarde in een lijfrente omzetten bij een leeftijd tussen de 50 en 60 jaar.
– Je mag maximaal € 221.537 van de meerwaarde in een lijfrente omzetten bij een leeftijd onder de 50 jaar, mits je direct een lijfrente koopt.
– Je mag in alle overige gevallen € 110.774 van je meerwaarde in een lijfrente omzetten.

 

Overigens wat wel belangrijk is om in gedachte te houden is het feit dat het van te voren onzeker is of je bij het beëindigen van jouw onderneming meerwaarde kunt genereren. Het is dus bijzonder moeilijk om op deze manier een pensioen in te plannen.

 

Tips

Kijk op online boekhouden voor een vergelijking van handige boekhoudprogramma´s voor startende ondernemers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*