Meteen naar de inhoud

Onderneming starten buitenland

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Onderneming starten buitenland

Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen bedrijf te runnen in het buitenland? Een Bed and Breakfast in Spanje, een duikschool in Australië of een marketing bureau in Zweden? Een bedrijf beginnen in Nederland is vaak al een grote stap, maar als ondernemer starten in het buitenland komt nog veel meer bij kijken.

 

Buitenland

Het starten van een bedrijf in het buitenland is vaak net iets lastiger dan het starten van een bedrijf in Nederland. Verschillende redenen waarom het wat moeilijker kan zijn om in het buitenland een onderneming te starten zijn onder andere culturele verschillen en taal.

 

Taal
In het geval dat je de taal nog niet spreekt van het land waar je als ondernemer wil starten kan het behoorlijk lastig zijn om zelfstandig een bedrijf op te starten. Daarom is het zeker een aanrader om voordat je een zaak wil beginnen in het land van jouw voorkeur, eerst de taal te leren. Natuurlijk kan je een lokaal adviseur inhuren die je helpt bij de opzet, maar als je de taal zelf spreekt heb je zelf de touwtjes in handen en ben je niet volledig afhankelijk van een adviseur.

 

Culturele verschillen
Houd er rekening mee dat je te maken zal krijgen met culturele verschillen. Het is erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de normen, waarden en gebruiken in het land en in de plaats waar je mogelijk een onderneming wil starten.

 

Onderzoek

Heb je een goed idee opgedaan in Nederland en denk je dat dit type bedrijf ook goed kan werken in Italië? Dan is het van belang dat je eerst onderzoek doet in het land waar je het bedrijf wil beginnen. Als je bijvoorbeeld in Nederland een goedlopende kaaswinkel runt en wil uitbreiden en een zaak in bijvoorbeeld Griekenland wil openen, is het van belang om te weten of de Grieken de kazen die jij wil gaan verkopen wil lekker vinden. Overigens ben je er dan nog lang niet, wat zullen de kazen daar gaan kosten, willen grieken voor die prijs jouw kazen kopen etc.

 

Emigratie

Indien je net over de grens in België of Duitsland een bedrijf start, maar nog wel in jouw huidige woning kan blijven wonen hoef je mogelijk niet te emigreren. Als je daarentegen bijvoorbeeld een restaurant wil openen in Thailand, dan zal je waarschijnlijk ook voor korte of langere tijd in dit land gaan verblijven en misschien kan het dan praktischer zijn om te emigreren. Een aantal handige websites voor het geval je besluit om te emigreren:

Rijksoverheid.nl ( een overzicht met een aantal belangrijke punten waar je aan dient te denken als je de beslissing neemt om te emigreren)
Vertreknaarbelgie.nl (handige informatie over of het wel/niet interessant is om te emigreren naar België en wat heeft dit voor consequenties)

 

Advies inwinnen

Om een indruk te krijgen van de situatie in de plaats en land van jouw keuze kan het eventueel handig zijn om eens contact op te nemen met andere mensen die de stap al hebben gezet. Mogelijk kunnen mensen die de stappen al hebben doorlopen jou advies geven en verschillende voordelen en nadelen op een rijtje zetten. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om te kijken of er boeken bestaan die gaan over het starten van een onderneming in het betreffende land. Ook zou je kunnen kijken op internet of er interessante websites met handige informatie zijn te vinden of dat er mensen zijn die misschien wel een Blog bijhouden met hun ervaringen.

 

Bedrijf overnemen

Het kan zijn dat je ervoor kiest om een bestaand bedrijf in het buitenland over te nemen. In het geval dat je een bedrijf in het buitenland wil overnemen is het belangrijk dat je heel duidelijk weet wat je overneemt. Indien de taal een probleem is, kan het handig zijn om een tolk in te huren. Verder is het van belang dat je alles goed controleert, waaronder bijvoorbeeld:

– Zijn er geen aanklachten bij de gemeente ingediend?
Bij de gemeente kan je controleren of er geen klachten over onder andere geluidsoverlast, stankoverlast etc. zijn ingediend.
– Zijn alle rekeningen betaald?
Het makkelijkst is misschien om eerlijk aan de verkopende partij te vertellen dat je graag alles wil controleren. Graag ontvang je een betalingsbewijs van bijvoorbeeld leveranciers en gas/water/licht om zo met eigen ogen te kunnen zien of daadwerkelijk alles voldaan is.
– Wat is de staat van het pand?
Indien je een bedrijf met pand overneemt is het belangrijk dat je van de staat van het betreffende pand op de hoogte bent. Als je een pand koopt kan het verstandig zijn om een bouwkundig specialist in te huren om te onderzoeken of alles in orde is. Indien er bepaalde constructies niet in orde zijn, hoeft dat natuurlijk niet direct te betekenen dat de verkoop dan niet door kan gaan.

 

Hou wel in gedachte dat als de verkopende partij niet eerlijk is over bijvoorbeeld schulden bij leveranciers in de omgeving, het goed kan zijn dat er nog meer niet in orde is. Dan is een zeer grondig onderzoek zeker een aanrader.

 

Tips

– Ook als je in het buitenland gaat ondernemen kan je makkelijker en sneller boekhouden met online boekhoudprogramma´s. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking.
– In het geval dat het zover is en je jouw eigen bedrijf begint in het buitenland, probeer dan de moed erin te houden. Het kan zijn dat sommige processen trager verlopen dan gepland of aanvragen toch anders werken dan gedacht, maar doorzettingsvermogen is juist op die momenten van belang.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*