Meteen naar de inhoud

Ondernemen als student

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

ONDERNEMEN ALS STUDENT

Van alle Nederlandse studenten is zo`n 3 procent ondernemer. Je studententijd kan de perfecte periode zijn om een onderneming te starten. Je hebt geen vaste lasten, geen gezin en een netwerk binnen je universiteit. Door nu je vrije uren in je eigen onderneming te stoppen, heb je na je studie de kans om fulltime met je eigen bedrijf aan de slag te gaan.

Hoe begin je nu een eigen onderneming? Je hebt waarschijnlijk wel een idee van wat je graag wilt aanbieden. Ook kun je wel een inschatting maken wat jouw doelgroep is en wat de concurrenten zijn. Hoewel dat een goed beginpunt is, is dit nog niet genoeg. Op deze pagina besteden we uitgebreid aandacht aan het opstarten van een eigen onderneming als student!

Het concept

Ieder succesvol bedrijf begint met een goed idee. Het belangrijkste is dat jij een concept ontwikkeld waar je volledig achterstaat. Wat is bijvoorbeeld je hobby of passie? Waar heb je een goed gevoel bij en hoe kun jij je creativiteit en kennis inzetten om jouw bedrijf te laten slagen?

Passie & Interesses
Een idee dat voortkomt uit je eigen passie of interesses heeft namelijk meer kans om succesvol te worden dan wanneer je krampachtig zoekt naar een gat in de markt. Sowieso is het niet aan te raden om te zoeken naar een gat in de mark. Ga juist af op een creatieve ingeving. Forceer niks. Zorg dat je je dus niet blind gaat staren of tunnelvisie ontwikkelt. Hierdoor is de kans groot dat je kansen die op je pad komen mist.

Wat vinden mensen van jouw idee?
Bekijk, nadat je een ingeving hebt of je er daadwerkelijk wat mee kunt. Kijk naar de kansen en de mogelijkheden. Hoe ziet jouw potentiële afzetmark er bijvoorbeeld uit? Wie zijn jouw concurrenten en wat kun je van hen leren en wat heb jij wat zij niet hebben? Voordat je definitief je koers gaat bepalen, ga je natuurlijk eerst brainstormen met vrienden. Vraag je huisgenoten wat ze van je idee vinden en schakel ook je familie in om hun ongezouten mening te geven.

Volgende stap
Ben je er uit? Heb je een helder idee in je hoofd en kun je een goede pitch geven aan familie, vrienden en kennissen. Heb je je georiënteerd en ben jij zeker genoeg om de stap te wagen dan wordt het tijd dat je alles gaat uitschrijven en concretiseren in een bedrijfsplan!

Tip! Online boekhoudprogramma´s

Je boekhouding doen is misschien wel het minst leuke als ondernemer. Gelukkig is er tegenwoordig hele makkelijke software op de markt speciaal voor facturering en administratie. Voor starters is deze software zelfs gratis. Kijk hier voor onze vergelijking van boekhoudprogramma´s voor starters.

Bedrijfsplan

Een onderneming start je niet zomaar. Daar gaat dus een heel creatief denkproces aan vooraf. Het bedrijfsplan is het volgende onderdeel. Zorg dat je ondernemingsplan zo volledig mogelijk is. Mocht je een lening bij de bank willen krijgen dan is het echt enorm belangrijk dat je een sterk plan hebt. Een bank gaat jouw namelijk nooit, hoe goed je pitch ook is, een lening geven als ze niet gelooft in jouw idee. Ook eventuele investeerders willen weten waar ze hun geld in stoppen. Een ondernemingsplan is dus niet alleen voor jou goed maar ook voor andere partijen.

Ondernemingsplan

Wat staat er nu precies beschreven in een bedrijfsplan? Allereerst de persoonlijke gegevens. Denk hierbij onder andere aan;

– NAW- gegevens,
– Nationaliteit,
– Burgerlijke staat,
– De schulden die je nu hebt,
– Kennis en vaardigheden die jij bezit en dergelijke.

Waar ook ruimte voor is in een ondernemingsplan, is de passie die jij hebt voor jouw onderneming. Kun jij precies beargumenteren waarom jij deze onderneming tot een succes gaat brengen? Dit is zeker iets dat belangrijk is om te vermelden. Dit wekt namelijk meer vertrouwen dan dat je alleen ´koude´ gegevens opneemt in een ondernemingsplan.

In een ondernemingsplan komen daarna de volgende aspecten aan bod;

– De omschrijving van jouw product of dienst,
– Beschrijving van de markt,
– Rechtsvorm,
– De manier waarop je de financiering van je onderneming gaat regelen en
– De manier waarop je jouw onderneming (intern) organiseert.

Je onderneming valt of staat met een sterk ondernemingsplan. Want niet alleen de bank is geïnteresseerd in een waterdicht plan ook jij hebt hier baat bij. Je loopt waarschijnlijk, onderwijl je research doet, tegen allerlei problemen aan die je op voorhand niet had ingecalculeerd. Je hebt bij het maken van je plan ruimschoots de tijd om hier oplossingen voor te vinden. Neem die tijd ook. Alles over het schrijven van een ondernemingsplan vind je op ondernemingsplan.

Start kapitaal

Als student heb je waarschijnlijk weinig tot geen start kapitaal. Er zijn enkele manieren om naast je eigen spaargeld nog aan wat extra financiering voor je bedrijf te komen.

– Er bestaan verschillende prijzen voor jonge ondernemers en studenten. Dit zijn bijvoorbeeld de Studenten ondernemersprijs en De Amsterdamse Student Ondernemers Prijs (ASOP).
– Crowdfunding is een manier om online investeringen te verzamelen om jouw concept van de grond te krijgen.
– Je kunt een lening aanvragen bij de bank. Sommige banken hebben een speciaal studentenkrediet waar je voor in aanmerking kan komen.
– Veel gemeenten bieden projecten aan om jonge ondernemers die een bedrijf in hun regio willen starten te stimuleren.

Online boekhouden

Het is heel eenvoudig om online te factureren, administratie bij te houden en belastingaangiften te doen met E-boekhouden.nl. Dit is voor starters de eerste 15 maanden gratis. Kijk hier voor meer informatie.

Netwerken

Het is belangrijk om een netwerk op te bouwen wanneer je een nieuw bedrijf start. Je netwerk kan bestaan uit vriendschappelijke en puur zakelijke relaties. Beide kunnen erg van pas komen bij de ontwikkeling van je bedrijf. ´Zakelijke´ netwerken zijn onder andere;

– Mensen die je kent van je verdiepende of verbredende minor,
– Mensen uit werkgroepen van je universiteit,
– Inspirerende mensen die je leert kennen op congressen en (vak)beursen
– Personen die je hebt leren kennen bij een bedrijfsborrel
– Mensen die je kent van je stage
– Leden van je studentenverenging.
– Zakelijk netwerk creëer je ook door naar netwerkbijeenkomsten of seminars te gaan.

Vriendschappelijke relaties zijn anders dan zakelijke relaties. Het netwerk van vrienden benader je anders. Vrienden zijn namelijk veel informeler te benaderen. Ook zul je van je vrienden input krijgen voor creatieve ideeën. Het is je klankbord en ze zullen hun ongezouten mening geven. Soms is er maar een dunne scheidslijn tussen vriendschappelijke – en zakelijke relaties. Je gevoel maakt meestal duidelijk tot hoe ver je kunt gaan.

Onder vriendschappelijke netwerken vallen onder andere;

– Familie
– Jeugdvrienden
– Studievrienden
– Huisgenoten
– Degene met wie je een relatie hebt

Vriendschapsrelaties hebben normaliter meer diepgang, onvoorwaardelijk wederzijds vertrouwen en beperkt zich niet tot formele en oppervlakkige omgangsvormen.

Onderhouden van netwerk
Het onderhouden van je netwerk is een proces op zich. Sociale media zijn een enorm handig middel om veel contacten te behouden en onderhouden. Beperk je alleen niet tot sociale media. Mensen hebben nu eenmaal graag een beeld, stem en gevoel bij een persoon nodig. Ga dus geregeld op pad. Ga naar congressen, seminars, vakbeursen en dergelijke.

Sociale media
Contacten onderhouden via sociale media gaat niet zonder slag of stoten. Twitter, LinkedIn, Facebook Googpleplus een blog.. wellicht Instagram of Pinterest? Alleen al een keuze maken is een taak op zich. Er mee werken is een tweede.

Ongeschreven regels sociale media
Er zijn ongeschreven regels voor sociale media. LinkedIn is voor het zakelijke netwerk bedoeld. Facebook is veel informeler. Het uitnodigen van een ´vriend´ op Facebook is dan ook laagdremeliger dan wanneer je iemand uitnodigt voor LinkedIn.

Dan heb je ook nog Twitter. Hoe ga je hiermee om en wat deel je op je blog? Voordat je aan de slag gaat met sociale media, loont het om je te verdiepen in deze materie. Je kunt het namelijk goed gebruiken om jezelf in de markt te zetten maar er zijn ook cases waarin duidelijk naar voren is gekomen dat sociale media enorm veel schade aan jou en je onderneming kan brengen.

Ervaring opdoen in buitenland

Ondernemen is leren. Via het Erasmus for Young Entrepeneurs-programma kun jij als studentondernemer gebruik maken van het Europees netwerk van Erasmus en een beurs aanvragen. Je krijgt dan de mogelijkheid om bij een bedrijf binnen de EU mee te lopen en alles te leren over het ondernemerschap. Erg leerzaam en interessant. Je bouwt hiermee namelijk ook meteen een zakelijk netwerk mee op die buiten de nationale landsgrenzen reikt. Ook zul je veel over jezelf leren.

Studielast

Het opstarten van je eigen onderneming is niet gemakkelijk. Het kost veel tijd en moeite. Wanneer je nog studeert kan de combinatie met je studielast en eventueel een bijbaan zwaar zijn. Het is daarom belangrijk dat je er echt voor gaat en doorzettingsvermogen hebt. Zie het ook als een leerproces. Alle ervaring die je opdoet kan niemand jou meer afnemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*