Meteen naar de inhoud

Naamloze Vennootschap (NV)

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”adwordsmenu”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

NAAMLOZE VENNOOTSCHAP

Een Naamloze Vennootschap lijkt in veel opzichten op een Besloten Vennootschap. Echter, in tegenstelling tot bij een BV zijn de aandelen van een NV naamloos, oftewel ‘anoniem’. Dit aandeel is vrij verhandelbaar omdat het niet op naam staat. Deze aandelen worden verhandeld op de beurs. Bij een NV wordt een bestuur aangesteld voor de dagelijkse leiding. Dit omdat het voor kan komen dat enkele personen over een groot aandeel over de aandelen beschikken, omdat deze vrij te koop zijn. Daarbij is een NV net als bij een BV alleen zakelijk aansprakelijk.

 

De beslissingen

De dagelijkse beslissingen binnen een NV worden gemaakt door een aangesteld bestuur/directie (raad van bestuur, RvB). Het bestuur is geen eigenaar van de NV maar heeft wel de bevoegdheid om hiervoor te handelen. Het bestuur krijgt hiervoor salaris. Om de gang van zaken op een lijn met de aandeelhouders te krijgen wordt er om een bepaalde periode een aandeelhoudersvergadering gehouden. In deze vergadering kunnen aandeelhouders zich laten informeren over de gang van zaken en kunnen zij hun vrede of onvrede hierover uitspreken. Dit is ook wel de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), zij komen minstens één keer per jaar samen. De AVA heeft de uiteindelijke macht, zij bepalen wie er in het dagelijks bestuur zitten en wie niet. Voor de grote vennootschappen is er ook nog een Raad van Commissarissen (RvC). Zij houden ook toezicht op het dagelijkse bestuur, namens de AVA. Zij zitten dus tussen de AVA en het dagelijkse bestuur in.

 

De oprichting van een Naamloze Vennootschap

Bij het oprichten zijn er een aantal zaken waaraan je moet voldoen, namelijk:

– Het bedrijf ontstaat vanuit een notariële akte, dit is een ontstaansvoorwaarde – Om een NV op te kunnen richten zul je €45.000 aan eigen vermogen moeten inbrengen – Een notaris controleert de juridische kant van al het papier werk.

 

Jaarstukken

Let er wel op dat een bv en een nv allebei jaarstukken moeten opstellen en inleveren bij de KvK. Hoe dit precies gebeurt, hangt af van de grootte en de omvang van de nv. In sommige gevallen hoef je geen jaarrekening te deponeren. Lees op deze pagina meer hierover.

 

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van een Naamloze vennootschap is hetzelfde als bij een Besloten Vennootschap. Over het algemeen ben je niet persoonlijk verantwoordelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Echter, in sommige gevallen kun je wel persoonlijk aansprakelijk worden:

– Als je de directeur-grootaandeelhouder bent, dan laten de banken je namelijk vaak privé meetekenen voor leningen. Daardoor word je ook privé aansprakelijk voor het terugbetalen van de leningen. Je bent een directeur-grootaandeelhouder (DGA) als je als bestuurder minstens 5% van de aandelen bezit – Als je een te zwaar contract bent aangegaan en er besloten wordt dat je van te voren kon weten dat de kans te groot was dat de nv hier niet aan kon voldoen – Als je de Belastingdienst niet op tijd laat weten dat je de belastingen en premies niet kunt betalen – Als je deze belastingen en premies niet kunt betalen door onbehoorlijk bestuur in drie jaar voor de melding aan de Belastingdienst – Door faillissement door onbehoorlijk bestuur in de 3 voorgaande jaren.  Voorbeelden van een onbehoorlijk bestuur vind je hier.

 

Voordelen

– De aandelen zijn vrij overdraagbaar en anoniem – Je bent over het algemeen gezien niet verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf – Lage winstbelasting – De directie hoeft geen aandelen te bezitten, zij kunnen dus gekozen worden op goede ondernemingskwaliteiten

 

Nadelen

– Er is een notariële akte nodig voor de oprichting – Er is een minimumbedrag dat je moet inbrengen om een NV op te richten – Ieder jaar moet je jaarstukken opstellen en inleveren – Hoe groter en winstgevender jouw bedrijf wordt, hoe meer eisen er komen

 

Tips

Ook met een NV kan je makkelijker en sneller je boekhouding doen met een online boekhoudprogramma. Wij hebben er een aantal met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Kijk op onze pagina online boekhouden voor een vergelijking. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*